Åsa Erlandsson nominerad till Stora Journalistpriset

Datum

6 November 2017

”Jag är otroligt glad och hedrad, och stolt över just den här kategorin. Årets Berättare. I min bok har jag intervjuat så många människor, så många livsöden och det är deras öppenhet och förtroende som jag försökt förvalta så bra jag bara kan. Den här nomineringen är ett erkännande till oss allihop.”

Åsa Erlandssons bok Det som aldrig fick ske är en djuplodande skildring av skolattentatet i Trollhättan den 22 oktober 2015. I boken får vi följa gärningsman och offer, poliser och anhöriga, experter och skolpersonal, vars berättelser blir pusselbitar till mer än själva attentatet. Åsa Erlandsson visar hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, ofrivilligt utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser.

Relaterat

Om boken

Vinnare av Stora Journalistpriset 2017!

Det som aldrig fick ske är en djuplodande skildring av skolattentatet i Trollhättan den 22 oktober 2015. Där är gärningsmannen och hans familj, utanförskapet och det riktade hatet. Där är de poliser som först anlände till platsen, som berättar om sitt agerande och om den tid som följde på dådet. Och där är berättelsen om tre familjer som förlorade en nära familjemedlem i ett land dit de kommit för att fly undan våld och förtryck.

Åsa Erlandsson belönades med Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare och nominerades till Guldspaden 2018. I Det som aldrig fick ske visar hon hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser. Boken har kommit till genom omfattande research, unika intervjuer med människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt och innehåller helt nya uppgifter.

"Hennes djupdykning i massakern är en lika kritisk som omskakande skildring av våldskultur och alienation. Men också ett mänskliggörande [...] Obligatorisk läsning i dessa tider." DN

"Andlös skildring av rasistisk mördare." UNT

"Hennes reporterblick blundar inte för någon detalj." Norrtelje Tidning

"Reportagejournalistik av yppersta klass." DI Weekend

"För att hon med virtuos berättarteknik kryper in under skinnet på både mördare och läsare och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia." Motiveringen till Stora Journalistpriset, Årets berättare 2017

Läs mer

Åsa Erlandsson, Stig Söderlind

Det som aldrig fick ske

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

11 november 2020

Stort journalistpris till Åsa Erlandsson