Norstedts blixtsläpper bok om skolattentatet i Trollhättan

Datum

19 September 2017

Den 29 september släpps Åsa Erlandssons bok Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan. En reportagebok om Sveriges blodigaste skoldåd genom tiderna. Boken har på grund av sitt innehåll hållits hemlig ända fram till utgivningen.

Orsaken är att boken innehåller nya, unika faktauppgifter om vad som egentligen hände den ödesdigra dagen i Trollhättan den 22 oktober 2015 då den svärdbeväpnade Anton Lundin Pettersson mördade tre människor och skadade ytterligare en person allvarligt. Dessa nya fakta är information som inte ens polisen eller de närmaste känner till. I boken, som bygger på omfattande research under lång tid, intervjuas också människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt.

Vi får följa gärningsman och offer, poliser och anhöriga, experter och skolpersonal, vars berättelser blir pusselbitar till mer än själva attentatet. Författaren Åsa Erlandsson visar hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, ofrivilligt utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser.

Till Journalisten säger Åsa Erlandsson:

– Det här är Sveriges blodigaste skoldåd, dessutom med rasistiska motiv och det får aldrig glömmas bort. Det har också blivit väldigt tyst efter dådet nu när det är mycket fokus på våldsbejakande jihadistiska gärningar. En annan anledning är att samhället drog lite av en kollektiv suck när det kom fram att gärningsmannen var en ”ensam galning”. Men han var också del av en högerextrem världsbild. Han var ensam i verkliga livet, men inte på nätet.

Brottet är polisiärt uppklarat, det vill säga att gärningsmannen är identifierad. Han lever inte längre. Men för att verkligen förstå vad som hände före, under och efter våldsdådet finns det all anledning att granska händelserna närmare. I vilket slags samhälle kan den här typen av extremism gro och blomma ut?

Åsa Erlandsson är prisbelönad journalist och har med Det som aldrig fick ske skrivit en djuplodande skild­ring av den nya tidens ensamagerande gärningsmän som går under radarn och i hemlighet planerar sin egen och andras undergång. Det är också en berättelse om Sverige och samhället vi alla gemensamt ingår i och utformar. 

Relaterat

Om boken

Vinnare av Stora Journalistpriset 2017!

Det som aldrig fick ske är en djuplodande skildring av skolattentatet i Trollhättan den 22 oktober 2015. Där är gärningsmannen och hans familj, utanförskapet och det riktade hatet. Där är de poliser som först anlände till platsen, som berättar om sitt agerande och om den tid som följde på dådet. Och där är berättelsen om tre familjer som förlorade en nära familjemedlem i ett land dit de kommit för att fly undan våld och förtryck.

Åsa Erlandsson belönades med Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare och nominerades till Guldspaden 2018. I Det som aldrig fick ske visar hon hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser. Boken har kommit till genom omfattande research, unika intervjuer med människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt och innehåller helt nya uppgifter.

"Hennes djupdykning i massakern är en lika kritisk som omskakande skildring av våldskultur och alienation. Men också ett mänskliggörande [...] Obligatorisk läsning i dessa tider." DN

"Andlös skildring av rasistisk mördare." UNT

"Hennes reporterblick blundar inte för någon detalj." Norrtelje Tidning

"Reportagejournalistik av yppersta klass." DI Weekend

"För att hon med virtuos berättarteknik kryper in under skinnet på både mördare och läsare och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia." Motiveringen till Stora Journalistpriset, Årets berättare 2017

Läs mer

Åsa Erlandsson, Stig Söderlind

Det som aldrig fick ske

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

11 november 2020

Stort journalistpris till Åsa Erlandsson