Ny radiodokumentär behandlar skolattentatet i Trollhättan

Foto: Bild från skolans övervakningskamera

Datum

25 Oktober 2018

Foto

Bild från skolans övervakningskamera

Det som börjar som en vanlig höstdag inne på Kronans skola visar sig bli en dag Sverige aldrig kommer att glömma. En man med lång svart rock, militärhjälm och en mask som täcker ansiktet marcherar in i skolan, med ett 96 centimeter långt svärd i handen. Systematiskt går han till angrepp mot elever och personal. Det visar sig snart att attacken är ett rasistiskt hatbrott.

Åsa Erlandssons bok Det som aldrig fick ske är en djuplodande skildring av skolattacken i Trollhättan den 22 oktober 2015. Erlandsson belönades med Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare.

I P3 Dokumentär som gjorts av Emelie Rosén behandlas skolattacken i Trollhättan. Åsa Erlandsson och Adrian Sadikovic har bidragit med research till programmet

Radiodokumentären har kommit till genom omfattande research, unika intervjuer med människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt och innehåller helt nya uppgifter. I dokumentären intervjuas den kille skolmördaren lär känna online. Samma morgon som attacken genomförs har gärningsmannen skickat ett meddelande till den person som i dokumentären kallas Dirk. Meddelandet avslutas:

”Those fucking cops better aim straight, I really don't want to survive the rampage. Anyway I love you, Anton”

Dirk blir aldrig förhörd av polis men för P3 Dokumentär berättar han nu om sin kontakt med gärningsmannen.

P3 Dokumentär – Skolattacken i Trollhättan är ett program av Emelie Rosén och producent Rosa Fernandez. Du hör det här.

Pocketutgåvan av Det som aldrig fick ske kommer i dagarna och innehåller ett helt nytt kapitel, med tidigare okända uppgifter.

Relaterat

Om boken

Vinnare av Stora Journalistpriset 2017!

Det som aldrig fick ske är en djuplodande skildring av skolattentatet i Trollhättan den 22 oktober 2015. Där är gärningsmannen och hans familj, utanförskapet och det riktade hatet. Där är de poliser som först anlände till platsen, som berättar om sitt agerande och om den tid som följde på dådet. Och där är berättelsen om tre familjer som förlorade en nära familjemedlem i ett land dit de kommit för att fly undan våld och förtryck.

Åsa Erlandsson belönades med Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare och nominerades till Guldspaden 2018. I Det som aldrig fick ske visar hon hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser. Boken har kommit till genom omfattande research, unika intervjuer med människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt och innehåller helt nya uppgifter.

"Hennes djupdykning i massakern är en lika kritisk som omskakande skildring av våldskultur och alienation. Men också ett mänskliggörande [...] Obligatorisk läsning i dessa tider." DN

"Andlös skildring av rasistisk mördare." UNT

"Hennes reporterblick blundar inte för någon detalj." Norrtelje Tidning

"Reportagejournalistik av yppersta klass." DI Weekend

"För att hon med virtuos berättarteknik kryper in under skinnet på både mördare och läsare och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia." Motiveringen till Stora Journalistpriset, Årets berättare 2017

Läs mer

Åsa Erlandsson, Stig Söderlind

Det som aldrig fick ske

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

11 november 2020

Stort journalistpris till Åsa Erlandsson