Stora Journalistpriset till Åsa Erlandsson

Foto: Magnus Bergström

Datum

24 November 2017

Foto

Magnus Bergström

Journalisten Åsa Erlandsson har tilldelats Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare. Hon får priset för sin uppmärksammade bok Det som aldrig fick ske som Norstedts gav ut i september. Boken är en djuplodande skildring av skolattentatet i Trollhättan den 22 oktober 2015. Den handlar om gärningsmannen och hans familj, utanförskapet och det riktade hatet. Om de poliser som först anlände till platsen, som berättar om sitt agerande och om den tid som följde på dådet. Och den berättelsen om tre familjer som förlorade en nära familjemedlem i ett land dit de kommit för att fly undan våld och förtryck.

Åsa Erlandsson visar hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser. Boken har kommit till genom omfattande research, unika intervjuer med människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt och innehåller helt nya uppgifter.

Grattis Åsa! Hur känns det?

– Som att ha blivit överkörd av ett tåg, fast på ett bra sätt. Jag är glad och bakis.

Hur firade du?

– Med vänner och yrkesvänner på galan, vi stängde stället. Nu fortsätter firandet på jobbet - mina kolleger på tidningen Svensk Polis har fixat så jag sitter under ett hav av girlanger och roliga hattar.

Vad betyder Stora Journalistpriset för dig och yrkeskåren?

– Det är en sporre att ta sig an nästa, angelägna berättelse. För mig är priset också det ultimata erkännandet för det som jag lagt ner så mycket arbete på att försöka skildra: Sveriges värsta skoldåd, alla som på olika sätt drabbades av det och hur komplext det är, fjärran från snabba penseldrag i svart och vitt och ond och god. Boken har fått mycket uppmärksamhet och nyhetsrubriker, men juryn för Stora journalistpriset har sett mer än så. De har sett till helheten och de över 80 intervjupersoners berättelser som vävs samman. Sedan ska jag så klart be chefen om ett extra lönesamtal.

Och vad betyder det för din berättelse?

– Priset hjälper även till att hålla berättelsen om skoldådet vid liv så att det som hände på Kronans skola den 22 oktober 2015 inte glöms bort. Jag ska ut på en föreläsningsturné det kommande halvåret till allt från bibliotek till Polishögskolan och det är jag väldigt glad över. Gärningsmannen må ha varit ensam i verkliga livet, men han var långt ifrån ensam om de idéer och de problem som ledde fram till attentatet. Om detta måste vi fortsätta prata om.

– Sedan vill jag passa på att tacka alla som gjorde det här möjligt: De anhöriga till de som miste livet eller som höll på att mista livet, skolpersonal, poliser, vårdpersonal, forskare och vanliga människor i stadsdelen Kronogården. Och så vill jag tacka Norstedts som ifjol upptäckte det reportage som jag hade skrivit som skoldådet i Svensk Polis och bad om ett möte. Och som förklarade att jag inte skulle serva någon av deras stjärnförfattare som David Lagercrantz, som jag trodde, utan att de ville att just jag skulle skriva boken. Norstedts proffsgäng har lotsat mig genom hela den här svåra men fantastiska resan.

Juryns motivering lyder:

”För att hon genom virtuos berättarteknik kryper in under skinnet – på både mördare och läsare – och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia.”

Se Åsa ta emot priset här:

 

Relaterat

Om boken

Vinnare av Stora Journalistpriset 2017!

Det som aldrig fick ske är en djuplodande skildring av skolattentatet i Trollhättan den 22 oktober 2015. Där är gärningsmannen och hans familj, utanförskapet och det riktade hatet. Där är de poliser som först anlände till platsen, som berättar om sitt agerande och om den tid som följde på dådet. Och där är berättelsen om tre familjer som förlorade en nära familjemedlem i ett land dit de kommit för att fly undan våld och förtryck.

Åsa Erlandsson belönades med Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare och nominerades till Guldspaden 2018. I Det som aldrig fick ske visar hon hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser. Boken har kommit till genom omfattande research, unika intervjuer med människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt och innehåller helt nya uppgifter.

"Hennes djupdykning i massakern är en lika kritisk som omskakande skildring av våldskultur och alienation. Men också ett mänskliggörande [...] Obligatorisk läsning i dessa tider." DN

"Andlös skildring av rasistisk mördare." UNT

"Hennes reporterblick blundar inte för någon detalj." Norrtelje Tidning

"Reportagejournalistik av yppersta klass." DI Weekend

"För att hon med virtuos berättarteknik kryper in under skinnet på både mördare och läsare och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia." Motiveringen till Stora Journalistpriset, Årets berättare 2017

Läs mer

Åsa Erlandsson, Stig Söderlind

Det som aldrig fick ske

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segeholm

11 november 2020

Stort journalistpris till Åsa Erlandsson