Våra nya böcker i mars 2020

Datum

1 Mars 2020

Under mars släpper vi Gina Dirawis romandebut Paradiset ligger under mammas fötter, en rapp och frispråkig berättelse om vänskap och att inte finna sig i den snäva roll man tilldelats. Petter tar med oss till sitt älskade Koster i den inspirerande kokboken Min plats på jorden. Maria Broberg debuterar med den suggestiva romanen Bakvatten, en av vårens stora svenska läsupplevelser. Vi får lära oss laga mat från det gröna Asien och så firar Anna Jansson hela 20 år med Maria Wern.

En fullmatad bokmånad, minst sagt. Trevlig läsning!

 

Romaner

Paradiset ligger under mammas fötter av Gina Dirawi 
Gina Dirawis debutroman är en knivskarp, frispråkig berättelse om vänskap, frigörelse och världens orättvisor. Om Mona som längtar efter frihet och revolution, om Monas bästa vän Mila som måste skaffa flawless betyg och om Nour som bor i ett palestinskt flyktingläger i Beirut. Släpps 5 mars.

Åren och Min far & Kvinnan av Annie Ernaux
Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 till 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. 

I samband med utgivningen av Åren återutger Norstedts två av Annie Ernaux tidiga böcker i en klassikerutgåva. Dessa två texter om författarens föräldrar ger en förhistoria till den tid som beskrivs i Åren, författarens egen livstid. Släpps 5 mars.

Bakvatten av Maria Broberg 
Alla tror att Nilas har drunknat, att han har försvunnit i Vindelälvens vatten. Det ska dröja många decennier innan vårfloden avslöjar sanningen. Bakvatten är berättelsen om de människoöden som knyts ihop av Nilas försvinnande i Västerbottens inland i mitten av sextiotalet, om före och efter. Släpps 12 mars.

Parisaren av Isabella Hammad
Midhat är en ung man från Nablus i Palestina. Det är i början av 1900-talet och han skickas till Montpellier, Frankrike, för att läsa medicin och upplever genast kulturkrockar och politiska oroligheter. I Montpellier blir Midhat förälskad i en ung kvinna, men när han får reda på en förödande hemlighet lämnar han henne och staden och reser till Paris. Släpps 12 mars.

Spänning

Dödslistan av Anna Jansson
Tjugoåriga Agnes har utsatts för övergrepp under en lång tid. Hon anförtror sig åt en barnmorska som har startat en hemlig Facebookgrupp: Ullsaxen. Misstänkta, men friade, sexförbrytare börjar falla offer för en anonym mördare. Bredvid kropparna återfinns en ullsax som använts för att snöpa dem. Släpps 5 mars.

Fakta

Det är vi som är klimatet av Jonathan Safran Foer
Det är vi som är klimatet är en undersökning av vår tids verkliga ödesfråga, skriven med såväl allvar som humor och där fakta blandas med privata berättelser på ett sätt som blivit författaren Jonathan Safran Foers kännetecken. Släpps 4 mars.

Städa! av Estrid Holm och Lotta Kühlhorn

När boken Städa! kom ut år 2000 var den något så ovanligt som en lustfylld bok om rengöring. Den blev snabbt en succé. Mycket har hänt sedan dess och det är därför hög tid för en uppdaterad version av denna klassiska och peppande städbok. Släpps 6 mars.

Om fåglar i Sverige av Lars-Åke Janzon
Lars-Åke Janzon beskriver var fåglarna påträffas, hur de lever och vilka särdrag de har när det gäller beteenden, boplats eller förekomst i folktro. Samtliga arter illustreras med vackra akvareller av Staffan Ullström. Släpps 13 mars.

Gudar och människor av Mary Beard
Utifrån vackra färgbilder och i korta slagkraftiga texter försöker Mary Beard förstå hur olika civilisationer kommunicerar sina ideologier och religioner, och hur de uppfattats. Kan bilder av makt vara mer mäktiga än vad de som ser dem tillåter dem att vara? Släpps 20 mars.

Kokböcker

Veckans favoriter av Sara Begner 
Med rätt knep och lite planering går det lätt att laga god och variationsrik middag på under en halvtimme. Här hittar du allt som får din vardag att bli lättare, med tydliga och temabaserade kapitel som har lösningarna på de vanligaste vardagsproblemen.  Släpps 13 mars.

Om jag var din hemmafru av Lotta Lundgren
En modern klassiker bland kokböcker äntligen i tryck igen! Lotta Lundgren gör din matlagning roligare, din vardagsmat godare och underhåller dig med småprat, skrönor och ren, skär lögn tills varenda tallrik är tom. Släpps 18 mars.

Det gröna Asien av Rain Lundström
Säg hejdå till smaklös vegomat och gör dig redo att hänföras av det gröna asiatiska köket! Här lär du dig att navigera i en asiatisk livsmedelsbutik, för att komma därifrån med sådant som du faktiskt kommer att använda och bli bästis med i köket. Släpps 20 mars.

Min plats på jorden av Petter Alexis Askegren
Möt Petter Alexis Askergren, långt ifrån hiphopscenen, i en bok om allt det goda i livet. Ett kärleksbrev till Koster. Här finns galna anekdoter och ungdomens värsta hyss avslöjas, bilder från gamla fotoalbum varvat med riktigt bra recept på mat att laga och njuta av tillsammans. Släpps 27 mars.