Scherman, Sparring och Petter bland vinnarna av årets måltidslitteratur

Datum

17 December 2020

Ett varmt grattis till Jan Scherman, Karolina Sparring och Petter Alexis Askergren vars böcker prisas av Svenska måltidsakademin.

Jan Schermans Den svenska korvresan får utmärkelsen i kategorin Essäer kring måltiden och motiveringen lyder: ”I denna encyklopediska bok beskriver entusiasten Jan Scherman kärleksfullt sitt Korvsverige, från gatuköket i Kiruna via Snoddaskiosken i Linköping till Korvhuset 101 korvar i Malmö. En journalistisk och kulturhistorisk bragd!”

Karolina Sparrings bok Veckan före löning belönas i kategorin Vardagsmåltider, motiveringen lyder: ”En kokbok med så inspirerande recept och bilder att vi helt glömmer bort att detta handlar om lågbudgeträtter. Recept från hela världen tar oss med på en kulinarisk jordenruntresa – nästan gratis!”

 Petter Alexis Askergrens bok Min plats på jorden belönas i kategorin Livsstilslitteratur: ”Koster är Petters paradis på jorden. Till vackra bilder beskriver han kärleksfullt naturen, miljöerna och personerna, varvat med minnen, anekdoter och recept på västkustklassiker som makrillsoppa och kummelfilé.”

Relaterat

Om boken

En korvbok med extra allt!

Korv är mat med uråldriga anor. Den har överlevt alla trender och blivit tradition, kultur, mångfald, social samvaro och njutning. Dessutom har den rört sig från fattigmanskost via snabbmat i kiosken till gourmetkorv på finkrogen.

Korvälskaren och debattören Jan Scherman har också gjort en resa. Han har farit genom hela landet, från norr till söder, för att hitta historierna och människorna bakom våra bästa korvar. Här skildras de ur en mängd perspektiv; produkter, platser och personer som säger något om vårt land och vår tid. Det blir till en berättelse om det Sverige som sällan får höras.

Författaren, som också fotograferat, besöker bland annat Jokkmokk, där korven utlöste bitter strid, de kungliga hovleverantörerna i Löttorp, och Gustafs i Dalarna där det som började som uttjänta arbetshästar slutade med en delikatess. Han gör stopp vid klassiska kiosker, innekrogar och moderna fabriker och träffar mathantverkare som kämpar mot utanförskap och sjuder av kraft.

Dessutom bjuder denna korvbok på allsköns fakta och riktigt bra korvrecept.

Läs mer

Jan Scherman

Den svenska korvresan

Om boken

Möt Petter Alexis Askergren med sin äldsta vän Kristian, långt ifrån hiphopscenen, i en bok om att ha en plats på jorden. Det handlar om vänskap, uppväxt och Kosteröarna, Sveriges västligaste ögrupp och enda marina nationalpark, men även konst, mat, vin och om att ha en utpost i livet. Här hittar du även anekdoter från Petters barndom på Kosteröarna, recept, vintips och fantastiska bilder.

Följ med till Koster, Petters plats på jorden.

Läs mer

Min plats på jorden

Petter Alexis Askergren

Min plats på jorden

Om boken

Veckan före löning gapar plånboken tom för många. Då är Karolina Sparrings nya bok en räddning!

Hon presenterar 75 enkla och kreativa recept som lätt kan varieras efter vad du har hemma, eller kombineras med varandra i en veckomeny där resterna från en middag återanvänds i en annan måltid. Alla ingredienser hittar du där du brukar handla, den här boken innehåller inga konstigheter.

Veckan före löning bjuder på massor av uppslag om hur du gör en schysst middag på det som finns i skafferiet, recept på kryddblandningar, såser och röror som piggar upp allt som kommer i deras väg och - inte minst - du lär dig älska rester och matlådor. Att matlådor är en bubblare i plånboken vet nog alla: du sparar nästan 17 000 kr per år om du väljer att äta matlåda istället för att äta lunch ute.

Veckan före löning hjälper dig spara både pengar och miljö - en må-bra-känsla som håller i sig länge!

Läs mer

Veckan före löning

Karolina Sparring

Veckan före löning

Relaterade artiklar

17 december 2020

Scherman, Sparring och Petter bland vinnarna av årets måltidslitteratur

Foto: Magnus Liam Karlsson

21 september 2020

Jan Scherman: ”Inför korven är vi alla lika”