Nu släpps Knausgårds nya roman

Foto: Sølve Sundsbø

Datum

15 Mars 2022

Foto

Sølve Sundsbø

Nu släpper vi Karl Ove Knausgårds nya roman Vargarna från evighetens skog. Romanen inleds 1986 – året för Tjernobylkatastrofen, Challengerolyckan och Palmemordet, men också ett år som präglas av en djup regeringskris i Norge. Syvert Løyning, en ung man i tjugoårsåldern som precis har återvänt hem till huset där han vuxit upp, drömmer en natt om sin döde far. Men det är något som inte stämmer. När han de följande dagarna börjar att söka igenom faderns efterlämnade saker får han också upp flera tidigare okända spår som alla leder till Sovjetunionen.

Vargarna från evighetens skog är en suggestiv och medryckande roman som på många sätt utvidgar utforskningen av den apokalyptiska stämningen i Karl Ove Knausgårds senaste roman Morgonstjärnan. I Vargarna från evighetens skog möter vi åter flera av karaktärerna från Morgonstjärnan.

Håkan Bravinger, förläggare Norstedts:

– Vi är många som känner till känslan vid det här laget: man sitter med en väldigt tjock bok i handen, tänker att det nog blir en utmaning att ta sig igenom den, själva tyngden, allvaret – och så börjar man läsa och finner sig snart indragen i en värld som är så snarlik den man själv lever i och ändå så fascinerande och avlägsen. Så känns det att läsa Karl Ove Knausgård. Man kan bara inte sluta läsa! Jag vill mena att han, i brist på bättre ord, har ett slags intuitiv känsla för allt vad en roman kan åstadkomma, vilket är vad som med rätta har gjort honom till en av världens just nu mest hyllade författare.

Norstedts gav ut Morgonstjärnan, Karl Ove Knausgårds efterlängtade återkomst till romanen, i januari 2020. Den möttes av strålande kritik:

Morgonstjärnan är en mångbottnad berättelse komponerad av en djävulskt skickligt berättare.” skrev Svenska Dagbladets kritiker. 

”…oavbrutet fascinerande och läsvärt, och den som tidigare fångats av Knausgårds säregna prosa går vare sig tomhänt eller besviken från denna roman”, skrev Tidningen Vi om Morgonstjärnan.

Morgonstjärnan finns nu som pocket och ljudboken släpps 24 mars.

Relaterat

Om boken

Karl Ove Knausgårds nya roman Vargarna från evighetens skog inleds 1986. Det är året för Tjernobylkatastrofen, Challengerolyckan och Palmemordet, men också ett år som präglas av en djup regeringskris i Norge. Syvert Løyning, en ung man i tjugoårsåldern som precis har återvänt hem till huset där han vuxit upp, drömmer en natt om sin döde far. Men det är något som inte stämmer. När han de följande dagarna börjar att söka igenom faderns efterlämnade saker får han också upp flera tidigare okända spår som alla leder till Sovjetunionen.
Romanens andra del utspelas trettio år senare i Ryssland. Biologen Alevtina åker tillsammans med sin son till Samara för att där fira sin fars åttioårsdag. Som ung ställde hon många existentiella frågor men under de senaste åren har livet allt mer handlat om att försöka få ihop vardagen. Hennes vän Vasilisa är poet och går snarare åt rakt motsatt håll: hon är nämligen fullt sysselsatt med att skriva en bok om en tro på evigt liv.Vargarna från evighetens skog är en suggestiv och medryckande roman som på många sätt utvidgar utforskningen av den apokalyptiska stämningen i Karl Ove Knausgårds senaste roman Morgonstjärnan. Dessutom förekommer flera av karaktärer i båda romanerna."Morgonstjärnan är en mångbottnad berättelse komponerad av en djävulskt skickligt berättare." SvD

Läs mer

Karl Ove Knausgård

Vargarna från evighetens skog

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

25 mars 2024

Knausgård hyllas: ”Helt enkelt lysande”