”Ett paket spagetti med ett kilo potatis”

Foto: @karl_ove_mat

Datum

24 Maj 2019

Foto

@karl_ove_mat

När Essy Klingberg började läsa Karl Ove Knausgårds Min kamp reagerade hon på hur maten i boken beskrevs. Hon tyckte att den ofta inte verkar vara så god. Snart föddes idén om att prova alla maträtter som nämns i de sex böckerna i Min kamp-serien – och så föddes instagramkontot @karl_ove_mat.

– Kontrasten mellan Knausgårds egna utläggningar och det vardagliga i maten blir ofta ganska bisarr när man tar den ur sitt sammanhang, och jag tycker på något sätt att det sammanfattar kärnan i vad man gillar med Min Kamp-böckerna. Men det var först när jag började läsa den fjärde boken som jag reagerade på själva kosthållningen i sig, och insåg att han äter ganska mycket konstig mat. Det är när han är 19 och jobbar som lärarvikarie i Nordnorge, och inte har så mycket pengar. Då steker han bland annat ett paket spagetti tillsammans med ett kilo potatis och äter som det är.

Och nu har du startat ett instagramkonto dedikerat till maten i Min kamp-böckerna!

– Ja, det kändes först som en väldigt nischad idé, men när jag hållit på ett tag förstod jag att många som följde själva inte hade läst böckerna, och att man inte måste ha gjort det för att uppskatta inläggen. De fungerar som små avgränsade nedslag, och förhoppningsvis kan de göra att folk som annars inte läser Knausgård får en inblick i Min Kamp-universat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

”Vill du ha lite?” Torskrom och Potatis. Han skakade på huvudet, snörde av sig kängorna och klev på. ”Nå, vad säger du?” sa han. ”Hur går det?” Jag ryckte på axlarna och svalde, tog en stor klunk vatten. ”Med vad?” sa jag. ”Med allt”, sa han. ”Skrivandet, till exempel?” ”Det går bra.” ”Undervisningen?” ”Bra.” ”Sexlivet?” ”Tja... Vad ska jag säga? Inte så väldigt bra, nej. Och du?” ”Ja, du såg ju själv idag, sa han. Mer än så är det inte” ”Nej”, sa jag och skrapade ihop de sista spridda romkornen, smöret och några smuliga potatisbitar med kniven, föste upp det på gaffeln och förde den till munnen. Kände hur läpparna blev glatta av fettet.

Ett inlägg delat av @ karl_ove_mat

 

 

Om du måste välja en favorit bland rätterna Karl Ove nämner, vilken skulle det vara?

– Den mest legendariska är nog potatispastan, men det kanske inte är den godaste. Den mest bisarra är när han bor på Island och råkar förväxla lammkött med hästkött. Han ska laga soppa till en middag, och såklart vågar ingen påpeka att det smakar konstigt. Men den jag ser mest fram emot att återskapa är hummern han och Linda på nyår innan de får sitt första barn, det är väldigt högtidligt.

Är det någon rätt som överraskat dig?

– Jag reagerade på att han äter leverpastejmackor med rödbetor på, det är en kombination jag själv inte tycker låter så god.

Vilken är det mest typiska Karl Ove-maten tycker du?

– Det är helt klart ostfrallan! Karl Ove älskar verkligen nybakat franskbröd med smör och ost, det är fint. Han har en lång utläggning om hur det har att göra med saltsmaken i osten och smöret, kombinerat med franskbrödets tunna skorpa. Sedan älskar han ju räkor också. Han skriver själv att han är medveten om att han har en enkel smak, men samtidigt kan relationen till rätterna vara väldigt sentimental. Ett exempel är våfflor, som för honom representerar stabilitet och familj. När han är student och träffar sin första flickvän lagar han det till henne, det verkar vara en symbol för trygghet.

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

25 mars 2024

Knausgård hyllas: ”Helt enkelt lysande”