Karl Ove Knausgård får årets Björn Nilsson-pris

Foto: Cato Lein

Datum

14 Februari 2017

Foto

Cato Lein

Årets Björn Nilsson-pris, som delas ut av Expressens kulturredaktion, går till Karl Ove Knausgård för sin essäistik och kulturartiklar. Priset består av 30 000 kronor och en trästatyett av Urban Gunnarsson.

Motiveringen lyder: 

Årets Björn Nilsson-pristagare är en av världspressens mest efterfrågade pennor. Han är outsidern som står i centrum, i evig kamp med tidsandan och sig själv. Från själens Amerika till årstiderna på Österlen är hans eld den största i Norden.

”Han är outsidern som står i centrum, i evig kamp med tidsandan och sig själv”

– Karl Ove Knausgård skriver essäer och artiklar inte bara i svensk dagspress och bokutgivningar av olika slag. Han är också den enda kulturskribent i vårt land som regelbundet efterfrågas i internationella forum som till exempel The New York Times. Jag är väldigt glad att Expressen kan ge en så tongivande röst i vår tid det första pris som han har fått i Sverige, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

– Med det här priset känner jag att jag har fått ett erkännande i Sverige, säger Karl Ove Knausgård till Expressen.

– Det är väldigt lite skillnad mellan att skriva en roman och en artikel, jag använder samma språk och samma resurser. Beskriver det jag ser med mig själv som ett filter, säger Karl Ove Knausgård till Expressen.

Tidigare pristagare i urval: Ebba Witt-Brattström (2015), Nina Björk (2010), Göran Greider (2006)

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

25 mars 2024

Knausgård hyllas: ”Helt enkelt lysande”