Knausgård hyllas: ”En övernaturligt bra författare”

Foto: Sølve Sundsbø

Datum

28 Mars 2023

Foto

Sølve Sundsbø

Den tredje delen i serien som inleddes med Morgonstjärnan möts av lovord av de svenska kritikerna.

Det tredje riket är den senaste boken i Karl Ove Knausgårds serie som inleddes med Morgonstjärnan (2021) och fortsatte med Vargarna från evighetens skog (2022). I den nya boken möter vi åter flera av karaktärerna vi lärt känna sedan tidigare – och mysteriet med den nya stjärnan fördjupas ytterligare.

De svenska bokkritikerna hyllar romanen:

”Underbart att vistas i Knausgårds värld”, skriver Dagens Nyheters Björn Wiman som tycker att Det tredje riket är ”...en omistlig del i en av de mest drabbande berättelser jag läst om vad det innebär att vara människa i dag, på tröskeln till en ny tidsålder.”

Knausgård är en ”exceptionell uttolkare av samtidens tecken” enligt Svenska Dagbladets John Sjögren som skriver:

”Knausgård fångar här, kanske ännu bättre än i de tidigare böckerna, den känsla av annalkande katastrof som på många sätt präglar vår tid. Men också den nyreligiösa längtan tillbaka till arkaiska och mytologiska föreställnings­världar som går att ana i samtiden ... en otroligt skicklig berättare.”

Tidningens Vi:s recensent skriver att Knausgård är  ”en övernaturligt bra författare” och att Det tredje riket ”hör till det bästa Knausgård har skrivit”.

”Knausgård skildrar de stora existentiella frågorna”, menar Norra Skånes recensent och fortsätter:

”Knausgård är så uppenbart intresserad av sina gestalter, vill utan att kränka deras integritet komma dem nära och ge dem ett inre liv. Särskilt inför de kvinnliga gestalterna visar han prov på en medkänsla som inte utesluter diskretion. I seriens första del iakttogs Tove av sin mans inte helt sympatiska blick, men här blir jag starkt berörd av hennes egna upplevelser på vägen till sammanbrottet.”

Sveriges Radios Anna Tullberg:

”Jag har väntat på den här boken som en gång i tiden en ny platta av David Bowie.”

”Tur att Knausgård är så snabb på att skriva för jag säger bara: hit med del fyra. Nu.”

Arbetarbladet skrivet att boken är ”förhäxande läsning med knivskarp realism”:

”Det blir märkligt suggestivt med en modern text som stilmässigt tillhör romantikens epok - då när mysticism och känslor ifrågasatte vetenskap och förnuft.

Men så är Karl Ove Knausgård ingen svårsmält litterär gigant utan en magnifik manipulatör, en romankonstnär som tillåter sig att förundra och förföra oss.”

I Sydsvenskan skriver Torbjörn Forslid att Det tredje riket har ”en perfekt kombination av existentiella resonemang och beroendeframkallande deckarläsning”:

”Romankaraktärerna jobbar för mycket, lagar mat till familjen, trasslar med sina relationer och äktenskap och vänder sig ibland till flaskan. I denna realistiska genre besitter Knausgård ett absolut mästerskap. Få författare kan som han ge en psykoanalytiskt insiktsfull och komplex skildring av det mänskliga livet.”

Relaterat

Om boken

Det tredje riket är tredje boken i serien som inleddes med Morgonstjärnan (2021) och fortsatte med Vargarna från evighetens skog (2022). Nu fördjupas mysteriet ytterligare.
I Det tredje riket återser vi flera av karaktärerna från de tidigare romanerna, de som då inte hade en egen röst utan blev sedda och tolkade av andra. Nu får de komma till tals om hur de upplevde de varma augustidagarna då en ny stjärna uppstod på himlen. Vad hände med de tre ungdomarna i black metal-bandet som påträffades mördade i skogen? Eller med mannen som återuppstod på operationsbordet? Varför kommer det inte längre några döda till begravningsbyråerna? Och vad är det som sker med människornas drömmar – det är som om någon tar över dem under natten. Och den nya stjärnan som alla ser men ingen kan förstå – är det bara en ny stjärna eller ett varsel? Men i så fall, varsel om vad?Romanerna i Morgonstjärnan-serien handlar om det som vi inte förstår, det stora dramat sett genom det lilla livets begränsade lins. Men först och främst är det romaner om vad som sker när de mörka krafterna i världen får fritt spelrum.

Läs mer

Karl Ove Knausgård

Det tredje riket

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

25 mars 2024

Knausgård hyllas: ”Helt enkelt lysande”