Hyllas av kritikerna: ”Knausgårds nya roman är ett storverk”

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

2 Februari 2021

Foto

Magnus Liam Karlsson

Karl Ove Knausgårds återkomst till romanen har dominerat bokveckan som gått. Den brett anlagda romanen Morgonstjärnan är ett av senare års mest emotsedda boksläpp och har redan hittat hem fint hos både läsare och kritiker.

Svenska Dagbladets recensent golvas av den 666 sidor långa berättelsen:

”...framför allt är Morgonstjärnan en mångbottnad berättelse komponerad av en djävulskt skickligt berättare. Och ja, jag är bergtagen.”

”…oavbrutet fascinerande och läsvärt, och den som tidigare fångats av Knausgårds säregna prosa går vare sig tomhänt eller besviken från denna roman”, skriver Tidningen VI om Morgonstjärnan.

Norra Skånes recensent:

”En inträngande och intelligent studie i livets och dödens mysterier. Här finns en enorm vitalitet som uttrycks med ett mycket rikt och konkret språk, men här finns också en drivenhet att gräva djupt i människornas allra mörkaste bottnar.”

BTJ:s kritiker delar ut högsta betyg och skriver:

”En spännande, ibland skrämmande, engagerande och fantasieggande men också försonande roman om vår tid, och de framtidsvisioner vi alla umgås med. Betyg 5”

Morgonstjärnan är en generös bok, fin att vara i, bli underhållen och skrämd av”, skriver Dagens Nyheter om boken.

”Så vilka är vi när vi fångas i en ny iskall stjärnas ljus, vad har vi att bevara och försvara?”, frågar sig Kulturnyheterna i SVT och fortsätter:

Morgonstjärnan leker med flera genrer, skrämmande och underhållande och ändå igenkännligt knausgårdskt i tonträff och fokus.”

Nordvästra Skånes Tidningars kritiker skriver: ”Hans nuvarande liv i London verkar ha givit honom inspiration att återvända till romangenren, i vilken han inledde sin författarbana för drygt tjugo år sedan. Denna gång med en spektakulärt gränsöverskridande, både filosofiskt djuplodande och tvseriemässig, berättelse. Självförtroendet och drivet hos författaren är imponerande. Från vardagslivets blöjbyten och relationsproblematik rör vi oss mot de stora livsfrågorna, mot liv och död, vetenskap och religion. I fonden rasar klimatkrisen.”

Värmlands Folkblads kritiker är också helt övertygad:

Morgonstjärnan är en verkligt stor roman full med inre trovärdighet. Jag är totalsåld på den.”

Opulens recensent: ”Karl Ove Knausgård fångar på ett bländande sätt existentiella frågor, han skriver ur egna erfarenheter, som gör hans berättelse så närvarande och trovärdig.”

Och, slutligen, Helsingborgs Dagblad:

”Karl Ove Knausgårds nya roman är ett storverk.”

Relaterat

Om boken

Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare.

Det är sent i augusti, sommarledighetens sista skälvande dagar. Litteraturprofessor Arne och konstnären Tove befinner sig på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i ett hus alldeles i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jättelik stjärna på himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det är som sker.

Är det ett stjärnfall? Men varför har då ingen sett stjärnan tidigare? Har den precis uppstått ur intet?

Med tiden lägger sig nyhetsvärdet och livet återgår till så som det var innan stjärnan syntes. Ändå är något förändrat i grunden. Allt märkligare saker tycks ske som påverkar människornas tillvaro på ett oanat sätt.

Morgonstjärnan är en roman om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Den handlar om det stora dramat sett genom livets begränsade lins. Men mer än något annat är det en roman om vad som sker när de mörka krafterna i världen får löpa amok.

Läs mer

Karl Ove Knausgård

Morgonstjärnan

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

25 mars 2024

Knausgård hyllas: ”Helt enkelt lysande”