Mästarnas menyer

Författare

Leif Mannerström

Jan Hedh

Mästarnas menyer

2014-09-23

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2014-09-23

Recensionsdag

2014-10-08

Formgivare omslag

Jörgen Nordqvist

Kategori

Allmänna kokböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Charlotte Gawell

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Matt/Silk bestruket

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113058986

Antal Sidor

267

Vikt (kg)

1.392

Ryggbredd (mm)

30

Höjd (mm)

288

Bredd (mm)

220

Böcker av författaren

Om boken

Vad får man om man vispar fyrahundra ägg, tjugofem kilo socker och sedan blandar i lite annat smått och gott? Jo, femtioåtta fantastiska tårtor enligt konditormästare Jan Hedhs klassiska recept.

Grundmassor, bottnar, sylter, krämer, mousser och tårtöverdrag - här finns recept på alla byggstenar som går att kombinera till ljuvliga tårtor. Jan Hedh ger oss inte bara recepten, utan delar som vanligt även med sig av sin enorma kunskap: Vad händer om man ökar sockermängden i anslaget? Hur fungerar gelatin? Vad gör en botten mindre smulig?
Steg för steg, mycket pedagogiskt, visar han hur du bakar våningstårtor till bröllop, klassiska svenska tårtor (som prinsesstårta, gräddtårta och sans rival), klassiska utländska tårtor (sacher, cheesecake och champagnekrämtårta med flera). Dessutom ett helt kapitel om tårtdekorationer: till bröllop och dop, rosor i karamell, duvor i kristyr och pikering.

Samtliga tårtor och många arbetsmoment är läckert fotograferade av Charlotte Gawell. Två konstnärer har skapat en bok som kan avnjutas som den är eller med en kopp gott kaffe!

Boken utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Söta bakverk med motiveringen: Med den sanne mästerkonditorns ofattbara grundlighet utreds tårtbottnens fundamentala drag, syltens och krämens bärande roller, samt ett universum av läckra överdrag.

Läs mer

Jan Hedh, Cecilia Hagerling Larsson

Tårtor

Om boken

Finns det något härligare än att se fram emot sommaren och dessutom få följa med Leif Mannerström hem till hans privata underbara sommarställe i Tvärred utanför Ulricehamn? Här får vi sitta tillsammans med Leif längst ut på bryggan med fötterna i vattnet och titta på metet som plötsligt dyker för att till kvällen tillaga fisken på grillen som står i den prunkande trädgården. Vi får använda alla blommor, örter och grönsaker från den fantastiska köksträdgården och samtidigt dricka saft gjord på fläderblom från trädgården. Vi grillar våra köttbitar och snitsar till dem så som bara Leif kan göra. Och den sommaren - kommer vi aldrig glömma!

Läs mer

Mannerströms berså

Leif Mannerström

Mannerströms berså

Om boken

Äntligen börjar helgen närma sig! Och så härligt att få planera vad vi ska äta!

Här får vi följa med Leif Mannerström hem till hans herrgårdsliknande egendom i Tvärred utanför Ulricehamn och känna doften av en lång härlig helg fylld av god mat och vänner. Leif blandar klassiker med nya paradrätter - alla med det där lilla extra.

Recept och texter kring det ultimata helgfirandet med de närmaste eller samling till fest. Ett urval av Leif Mannerströms bästa recept för helger och fest året om. I Mannerströms Helg hittar du det du behöver till en lyckad helg i matens tecken.

Leif Mannerström delar även med sig av sina hemliga knep för hur vi får maten att smaka extra gott. Så där som bara kockar kan, den där extra kock-knorren som gör middagen godare än vanligt!

Läs mer

Mannerströms helg

Leif Mannerström

Mannerströms helg

Om boken

"Med sedvanlig självsäkerhet och pondus propagerar denna veterankock för vår husmanskost i en kokbok rik på färg, doft och smak. En välgärning som ligger i tiden."
Vinnarmotiveringen från Årets Svenska Måltidslitteratur 2006

Efter 50 år vid spisen återvänder den svenska gastronomins grand old man till rötterna och delar med sig av sin samlade kunskap om det han trots all berömmelse älskat och älskar mest av allt: svensk husmanskost!
Resultatet är ett inbjudande praktverk med det mesta man behöver veta om älskade rätter som ärtsoppa med fläsk, mormors, pappas och hans egna köttbullar, skomakarlåda, kroppkakor, får i kål, fläsklägg med rotmos… ja, alla välkända läckerheter man önska sig på ett traditionellt svenskt middagsbord.

"Vi är inte så många kvar som kan laga den här underbara maten. På riktigt!", säger Leif Mannerström, och delar generöst med sig av sitt stora kunnande när det gäller såväl råvaror som tillredning och traditioner.
Boken innehåller recept på kött, fisk, fågel, vilt, soppor och desserter.

Läs mer

Mannerströms Husmanskonster

Leif Mannerström

Mannerströms Husmanskonster

Om boken

Jan Hedh har i många år varit en föregångare och inspiratör när det gäller bakning, både för proffs och amatörer. Han har givit ut ett tiotal böcker som också översatts till flera språk. Nu samlar han sina favoriter.

Nästan 200 recept på bröd, det bästa ur sin tidigare produktion: grundrecept på levainbröd och lantbröd, grova bröd, egna smaksatta favoriter som bröd med rödbetor, äpple, kummin och sesamfrön och jordärtskocksbröd, samt svenska klassiker som vörtbröd och tekakor.

Även söta bröd har fått ett kapitel, där man frestas att baka vetebröd i alla tänkbara former: wienerbröd, munkar och karlsbader. Många bröd kräver varken mycket tid eller vana, medan en del ska förberedas med surdeg, levain eller poolish. Om detta finns ett teoretiskt avsnitt där Jan Hedh pedagogiskt avslöjar kemin bakom surdegens bubblande mysterier och utlovar förhöjda smaker, ökad hållbarhet och den där fina elasticiteten på brödet åt den som lär sig konsten.

Ur innehållet:

Ljusa bröd (t ex baguetter, zopf och levainbröd), lite grövre bröd (t ex rågbröd med surdeg, bayerskt lantbröd och skållat grahamsbröd), grova bröd (t ex finskt rågbröd och müslirågbröd), smaksatta bröd (t ex valnötsbröd, vruktbröd, basilikabröd och skållat honungsbröd med lavendel, honung och syltade apelsinskal), portionsbröd (t ex sandwichbröd, grahamsbullar med rågsurdeg, hamburgerbröd och tebirkes), speciella bröd (t ex pitabröd, ciabatta, bagels och challah), svenska bröd (t ex sirapslimpa, kavring och hönökaka), knäckebröd, briocher och croissanter, söta bröd.

Läs mer

Jan Hedhs stora bok om bröd

Jan Hedh

Jan Hedhs stora bok om bröd

Om boken

Glimmande jul med tid att träffa nära och kära i stora och små kalas.

Sveriges älskade konditor- och bagarmästare Jan Hedh bjuder in oss till sin jul och delar med sig av sina bästa hemlagade recept.

Här finns pepparkakor av alla slag, saffransbröd till adventskaffet, eleganta praliner som du kan göra själv, julaftons alla godsaker och småkakor, det fulländade gottebordet och eleganta efterrätter till årets nyårsfinal. Allt i en underbart fin form och med vackra bilder!

Läs mer

Julens söta

Jan Hedh

Julens söta

Om boken

"Inget gott är mig främmande", säger Leif Mannerström.
"Det ska vara sött att leva", säger Jan Hedh.

Jan Hedh är Sveriges främste konditor- och bagarmästare. Leif Mannerström är kockarnas kock. I Mästarnas menyer samarbetar de två för första gången i bokform!

Recepten presenteras i menyform. Varje meny är ett kapitel där det berättas om menyns ursprung, till exempel matsalen på Svenska Amerikalinjens fartyg Stockholm, restaurang Johanna i Göteborg, Sjömagasinet, husmanskostpuben Två Krögare i Malmö, restaurang Sturehof, konditori Vetekatten och Olof Viktors på Österlen. Personligt berättad med skrönor och historier. Hur mästerkockarna började sin karriär, deras misslyckanden och annat roligt och dråpligt.

Efter berättelsen om menyn och miljön kommer recepten: förrätt, bröd, huvudrätt, mellanrätt, efterrätt, ofta dessutom drinktips.

Eftermiddagskaffe med tårtor och kakor finns med, precis som kockens tröst i köket - en god mörk chokladpralin och ett glas rött.

Läs mer

Mästarnas menyer

Leif Mannerström, Jan Hedh

Mästarnas menyer

Om boken

Här kommer boken om färs i alla dess former som hjälper dig fixa middagen snabbt, billigt, gott och enkelt. Tillsammans med mästerkocken Leif Mannerström får vi här ta del av de bästa recepten, alla gjorda med olika sorters färs: nöt, kyckling, lamm, fläsk, vilt och fisk.

Färs är en av världens mest använda och kända råvaror. Den går att frysa, forma och krydda på så många olika sätt.

Köttbullar, råbiff, hamburgare, kålpudding, dumplings och vårrullar, pannbiff och otaliga andra färsrätter lagas och blir så där extra goda med kockens hemliga knep. Fiskfärs - gärna med blandad fisk - till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla rullader. En sallad och lite sås till och middagen är klar!

Leif Mannerström delar även med sig av sina hemliga knep för hur vi får maten att smaka extra gott. Så där som bara kockar kan, det där lilla extra som gör middagen godare än vanligt!

Läs mer

Mannerströms färs

Leif Mannerström

Mannerströms färs

Om boken

Att fika är lika svenskt som Dalahästar, dansen runt midsommarstången och surströmming - själva ordet är något som utländska besökare snabbt lär sig. Men det är ingen riktig fika om det inte serveras något gott till kaffet. Den här boken är en hyllning till fikakulturen och innehåller 75 recept på våra allra mest älskade bakverk: sju sorters kakor, wienerbröd, rulltårtor och andra klassiker.

Mästerkonditorn Jan Hedh och Olof Viktors Café (som 2013 utsågs till Årets Bästa Café av White Guide) står för recepten. Miljön är också avgörande för en bra fikaupplevelse och bilderna i boken är tagna på plats hos Olof Viktors ute på idylliska Österlen, dit tusentals besökare beger sig varje år för en riktigt härlig fikastund.

Eftersom fikastunden även har en så viktig funktion på jobbet får läsaren lite fikafakta att svänga sig med till förmiddagskaffet, skrivet av Lina Sturfelt, doktor i historia vid Lunds universitet.

Boken innehåller 75 recept, bland annat klassiska sju sorters kakor, småbröd som mazariner, vaniljhjärtan och kokostoppar, variationer av vete- och kanelbullar eller kransar, wienerbröd, sockerkakor, rulltårtor, bakelser, gräddtårtor samt klassiska julkakor.

För den som inte vill eller kan äta sötsaker till sin fikastund finns också flera brödrecept med tips på tillbehör. Jan Hedh behöver ingen presentation för den som är intresserad av bakning och hans expertis är vida känd, men i den här boken har Jan förenklat sina recept för att passa vardagspusslet och delar frikostigt med sig av tips och knep. Även Olof Viktors får många förfrågningar efter sina recept - deras morotskaka, chokladtrianglar och festivalbakelser är prisbelönta - och här får alla Olof Viktors fans sitt lystmäte.

Det här är en perfekt presentbok till den som älskar att fika - och vem gör inte det?

Läs mer

Gofika

Jan Hedh

Gofika

Om boken

I Mannerströms fisk berättar Leif om sin stora kärlek till fisk som råvara. Den goda fisken har varit en ledstjärna genom hela hans karriär, senast manifesterad med en stjärna i Guide Michelin för restaurang Sjömagasinet i Göteborg. Numera sitter fisken i högsätet på Leifs nya husmanskultrestaurang Kometen, även den i Göteborg.

I boken delar Leif frikostigt med sig av sitt kunnande. Här finns recept med färska filéer, hela ugnsbakade fiskar, recept på gravning, rimning, recept med varm- och kallrökt fisk, inläggningar, lådor, gratänger och wok. Här finns förrätter, huvudrätter, både husman och flott paradmat. Dessutom sallader, soppor och smörgåspålägg. Svenska traditionella måsten och av Leif nyskapade ljuvligheter.

Den här kokboken är inte menad att imponera med exklusiva och svårlagade recept. Egentligen är det ju lätt att laga till fisk. Lättförståeliga recept som är baserade på råvaror som finns i vanliga affärer, överallt. Lite finare recept när det är fest och kalas, men boken är framför allt fylld med recept på vardagsfisk. Det här är fisk för folket!

Läs mer

Mannerströms fisk

Leif Mannerström

Mannerströms fisk

Nyheter

Foto: Johanna Frenkel

18 december 2017

En rad Norstedtsförfattare prisas på Gourmand Awards

Nyheter