”Gardell i högform”

Foto: Stellan Herner

Datum

3 Oktober 2023

Foto

Stellan Herner

Lovord för Jonas Gardells senaste roman Fjollornas fest.

Fjollornas fest är en bitchig, smärtsam, rolig, mörk och filmisk berättelse om fjollorna – då som nu bland de mest utsatta av alla. Den möts av lovord i den svenska kritikerkåren.

”Gardell i högform”, skriver Göteborgs-Postens Agri Ismaïl som fortsätter:

Fjollornas fest bjuder på såväl tårar som skratt … Gardells minimalism skapar tillräckligt mycket utrymme för läsaren att känna egna känslor”

Sydsvenskans Oline Stig tycker att Fjollornas fest ”vibrerar av närvaro” och skriver att Jonas Gardell ”ger fjollorna värdigheten tillbaka … När komiken krockar med smärtan griper texten tag som i ett skruvstäd”.

”Jonas Gardell ger oss hopp i mörkret”, skriver Expressens Sebastian Lönnlöv. ”Skinande och skimrande ... Få kan skriva pratig prosa med samma stilistiska skärpa som Gardell”.

Relaterat

Om boken

Stadens fjollor skulle minnas natten den 29 juli 1971 för att Club Etoile flyttade till Piperska muren och ställde till med en fest som kom att kallas ”Sveriges största fjollparty”.
Taxi efter taxi rullar in och lämnar av dem – Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette, Frances och de andra fjollorna – de som i vanliga fall föraktas till och med av andra homosexuella. För en enda natt äger de världen.Samtidigt någonstans i en förort vaknar en liten pojke och stiger fram till fönstret och tittar ut åt det håll som staden ligger. Det är som han hör ett skratt. Som om något borta i staden lockar honom till sig.Fjollornas fest är en bitchig, smärtsam, rolig, mörk och filmisk berättelse om fjollorna – då som nu bland de mest utsatta av alla.

Läs mer

Jonas Gardell

Fjollornas fest

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

27 oktober 2023

Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur

Foto: Stellan Herner

3 maj 2023

Ny roman av Jonas Gardell i höst

NyheterBoknyheter