Ny roman av Jonas Gardell i höst

Foto: Stellan Herner

Datum

3 Maj 2023

Foto

Stellan Herner

I september kommer Jonas Gardells nya roman Fjollornas fest. En bitchig, smärtsam, rolig, mörk och filmisk berättelse om några av de mest utsatta av alla, då som nu.

– Det är märkligt hur man kan arbeta på ett verk i flera år, och just när det publiceras råkar det man skrivit om vara aktuellare än nånsin. 2023 rasar världen ännu en gång över fjollor, feminina bögar, dragqueens och transpersoner. Konservativa och auktoritära krafter som upprörs över allt som är rosa, glittrigt och roligt, säger Jonas Gardell. Det ska uppenbarligen vara en fjolla i år!

Stadens fjollor skulle minnas natten den 29 juli 1971 för att Club Etoile flyttade till Piperska muren och ställde till med en fest som kom att kallas ”Sveriges största fjoll-party”.

Taxi efter taxi rullar in och lämnar av dem – Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette, Frances och de andra fjollorna – de som i vanliga fall föraktas till och med av andra homosexuella.

För en enda natt äger de världen.

Samtidigt någonstans i en förort vaknar en liten pojke och stiger fram till fönstret och tittar ut åt det håll som staden ligger. Det är som han hör ett skratt. Som om något borta i staden lockar honom till sig.

Fjollornas fest, som släpps 14 september, är en bitchig, smärtsam, rolig, mörk och filmisk berättelse om fjollorna – då som nu bland de mest utsatta av alla. Redan nu går det att förhandsboka signerade exemplar hos Adlibris.

Relaterat

Om boken

Stadens fjollor skulle minnas natten den 29 juli 1971 för att Club Etoile flyttade till Piperska muren och ställde till med en fest som kom att kallas ”Sveriges största fjollparty”.
Taxi efter taxi rullar in och lämnar av dem – Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette, Frances och de andra fjollorna – de som i vanliga fall föraktas till och med av andra homosexuella. För en enda natt äger de världen.Samtidigt någonstans i en förort vaknar en liten pojke och stiger fram till fönstret och tittar ut åt det håll som staden ligger. Det är som han hör ett skratt. Som om något borta i staden lockar honom till sig.Fjollornas fest är en bitchig, smärtsam, rolig, mörk och filmisk berättelse om fjollorna – då som nu bland de mest utsatta av alla.

Läs mer

Jonas Gardell

Fjollornas fest

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

27 oktober 2023

Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur

Foto: Stellan Herner

3 maj 2023

Ny roman av Jonas Gardell i höst

NyheterBoknyheter