Agneta Pleijel får Samfundet De Nios Stora pris 2017

Foto: Göran Segeholm

Datum

23 Maj 2017

Foto

Göran Segeholm

Agneta Pleijel får Samfundet De Nios Stora pris 2017, för sina ”mångåriga och engagerade insatser som berättare, dramatiker och kritiker”. Prissumman är 400 000 kronor.

Agneta Pleijel debuterade som dramatiker år 1970 med Ordning härskar i Berlin och har sedan dess utgivit en lång rad uppmärksammade böcker. Hennes senaste roman är den självbiografiska Doften av en man som kom tidigare i år.

Samfundet De Nio är en litterär akademi, instiftad 1913 efter en donation av Lotten von Kræmer. Dess uppgift är främst att främja svensk skönlitteratur genom prisbelöningar. Ledamöter i Samfundet är Nina Burton, Kerstin Ekman, Jonas Ellerström, Madeleine Gustafsson, Gunnar Harding, Inge Jonsson (ordförande), Niklas Rådström, Johan Svedjedal och Anna Williams.

Relaterat

Om boken

Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen?

Vad vill männen? Hur matcha önskningarna som stiger ur deras dröm om kvinnan? Hur ta sig ut ur ett äktenskap som inte är ens eget, utan föräldrarnas? Det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Men det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv.

Hon är karsk, ömtålig och ensam. Mannen är han som måste utforskas. Frågorna tätnar om var gränsen går mellan ett du och ett jag, (och mellan kropp och själ). Doften av en man är en laddad, vacker och skarp berättelse om en ung kvinna som vill forma sitt eget liv och längtar efter att ta språnget och börja skriva.

Läs mer

Agneta Pleijel

Doften av en man

Relaterade artiklar

19 december 2023

Norstedtsklassikern: En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel

NyheterAgneta Pleijel