Agneta Pleijel intervjuas av Tone Schunnesson i Bakom boken

Foto: Céline Barwich

Datum

24 April 2017

Foto

Céline Barwich

Agneta Pleijels nya roman Doften av en man är en vacker och skarp berättelse om en ung kvinna som vill forma sitt eget liv och längtar efter att ta språnget och börja skriva. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen? Någon som funderar i samma banor är författaren och skribenten Tone Schunnesson – som debuterade förra året med romanen Tripprapporter och som har sitt eget återkommande inslag ”Tones kåserier” i podden. När Bakom bokens ordinarie programledare Daniel Sjölin behövde en vikarie var lösningen därför solklar: vi bad Tone intervjua Agneta och deras samtal om livet och litteraturen, om kärleken och friheten, hör du i veckans avsnitt.

Agneta: Förälskelsen är en dubbel sak. Förälskelsen är något som drabbar en och är lätt i släkt med galenskap.

Tone: Och tar reell tid från ens arbete, tänker jag.

Agneta: Det också. Men samtidigt är det en utsatthet, en skörhet. Det är underbart att vara förälskad – i män, i livet, i konsten, i vad du vill. Men att vara förälskad i en annan människa innebär en väldig utsatthet.

Tone: Jag tycker det är svårt att tro på att skriva och kärlek, att båda ska gå.

Bakom boken görs av Norstedts och Rabén och Sjögren i samarbete med Bokus, som erbjuder Doften av en man till ett rabatterat lyssnarpris.

Bakom boken finns där poddar finns, till exempel på iTunes

 

Relaterat

Om boken

Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen?

Vad vill männen? Hur matcha önskningarna som stiger ur deras dröm om kvinnan? Hur ta sig ut ur ett äktenskap som inte är ens eget, utan föräldrarnas? Det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Men det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv.

Hon är karsk, ömtålig och ensam. Mannen är han som måste utforskas. Frågorna tätnar om var gränsen går mellan ett du och ett jag, (och mellan kropp och själ). Doften av en man är en laddad, vacker och skarp berättelse om en ung kvinna som vill forma sitt eget liv och längtar efter att ta språnget och börja skriva.

Läs mer

Agneta Pleijel

Doften av en man

Relaterade artiklar

19 december 2023

Norstedtsklassikern: En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel

NyheterAgneta Pleijel