Agneta Pleijel får Svenska Akademiens nordiska pris

Foto: Göran Segeholm

Datum

16 Mars 2018

Foto

Göran Segeholm

Svenska Akademien har beslutat tilldela Agneta Pleijel sitt nordiska pris för 2018. Priset instiftades i samband med Svenska Akademiens 200-årsjubileum 1986 och utgår ur en stiftelse som grundas på en donation från Karin och Karl Ragnar Gierow.

Prisbeloppet är 400 000 kronor. Priset kommer att överlämnas vid en ceremoni i Börssalen den 11 april.

Nyligen fick Agneta Pleijel Samfundet De Nios Stora pris och hon är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris som delas ut senare i år.

Grattis Agneta! Vad tror du att det är i dina böcker som uppskattas så mycket just nu? Ser du några tendenser i dagens samhälle som knyter an till de teman du tar upp i dina romaner?

– Jag tror att mina uppriktiga minnen av hur det var att växa upp som flicka och ung kvinna har betytt mycket. Många kvinnor, äldre och yngre, har kunnat identifiera sig med flickan i mina böcker. Men de har också fått manliga läsare. Jag får hoppas att böckerna blir lästa för att de har en litterär kvalitet. Men också för att jag tar upp livsfrågor och teman som varit viktiga för mig – moral, kärlek, konflikter.

Dina självbiografiska romaner har blivit väldigt uppmärksammade och omtyckta – vilka reaktioner möts du av när du är ute och talar om dem?

– Det är alltid roligt att möta en publik, och när jag är ute och talar är säkert identifikationsgrejen viktig. På bibliotek och i läsecirklar är det mest kvinnor som är åhörare. Men böckerna visar sig också vara bra utgångspunkt för diskussioner om vår tid och våra samhällsproblem.

Vad skriver du på just nu? Vågar vi hoppas på en fortsättning i serien som började med Spådomen och Doften av en man?

– Det är för tidigt att veta säkert. Men naturligtvis vore det roligt att skriva en sorts fortsättning. Skriva kan jag hur som helst inte låta bli. Det är helt enkelt en del av mitt liv.

Relaterat

Om boken

Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen?

Vad vill männen? Hur matcha önskningarna som stiger ur deras dröm om kvinnan? Hur ta sig ut ur ett äktenskap som inte är ens eget, utan föräldrarnas? Det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Men det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv.

Hon är karsk, ömtålig och ensam. Mannen är han som måste utforskas. Frågorna tätnar om var gränsen går mellan ett du och ett jag, (och mellan kropp och själ). Doften av en man är en laddad, vacker och skarp berättelse om en ung kvinna som vill forma sitt eget liv och längtar efter att ta språnget och börja skriva.

Läs mer

Agneta Pleijel

Doften av en man

Om boken

Öppenhjärtigt och i laddade minnesbilder skriver Agneta Pleijel fram en ung flicka som en gång var hon. Boken spänner över tiden från födelsen 1940 och tjugo år framåt. Ledmotivet är den spådom som en älskad faster har fått, och vars uppfyllelse flickan med spänning följer.

Barndomen präglas av geografiska förflyttningar. Flickan är upptagen av att läsa - böckerna ger ord åt tillvarons vaghet - liksom av kvinnokönet, av familjen och av de häpnadsväckande skillnaderna mellan människor. Pappa matematikern och mamma musikern är mycket olika varandra. De är i konflikt och hon älskar dem båda.

Långsamt går det upp för henne att hon vuxit upp i en lögn. Så vem är hon? Hon måste vakta noga på sig själv. Skydda sig själv och de två yngre systrarna och inte trampa fel i den krigszon som föräldrarnas äktenskap alltmer förvandlas till. Hon tror på miraklet, magin och förvandlingen.

Händelserna utspelas i Stockholms förorter, i USA och i Lund. Det är en smärtsam och också humoristisk berättelse om sökandet efter sanning, moral och en plats i världen. Agneta Pleijel skriver om en tid som runnit förbi, men berättelsen är en högst aktuell skildring av en flickas väg mot vuxenhet.

Läs mer

Spådomen

Agneta Pleijel

Spådomen

Relaterade artiklar

19 december 2023

Norstedtsklassikern: En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel

NyheterAgneta Pleijel