Agneta Pleijel får ett av Stockholms stads kulturpriser 2019

Foto: Göran Segeholm

Datum

17 Maj 2019

Foto

Göran Segeholm

Stockholms stad hedrar årligen aktörer som är av stor vikt för stadens kulturliv. I år tilldelas hederspriset i kategorin litteratur till Agneta Pleijel – som genom sina böcker levandegjort 1700-talets Stockholm.

– Årets kulturpristagare visar den imponerande mångfalden i Stockholms kulturliv. Vi i juryn arbetar helt utifrån stockholmarnas förslag och ser hur oerhört mycket stadens konst- och kulturaktörer betyder för trivsel, utveckling och hemhörighet i staden, säger Gunilla Kindstrand, ordförande i juryn.

Juryns motivering för Agneta Pleijel: ”Agneta Pleijel skriver om livets starka doft, om kraften och skörheten hos människan, om den nödvändiga balansen och mångsidigheten i tillvaron. Och om obalansens konsekvenser. Hon har levandegjort 1700-talets Stockholm och genomfört en litterär upptäcktsresa runt världen genom romangestalter hämtade från sin egen släkt. Nu har hon vänt hem och i hennes självbiografiska romansvit får vi följa tillblivelsen av detta författarskap genom flickan och kvinnan Agneta”.

Agneta Pleijel själv överraskades av utnämningen:

– Jag stod i en trädgård på Södermalm och fick telefon och det stod still i huvudet. När jag fattade blev jag först överrumplad och sen oerhört glad!

Priserna delas ut i Stadshuset den 16 augusti. Då tilldelas även varje pristagare en summa på 100 000 kronor.

– Ett levande och rikt kulturliv bidrar till livskvalité hos stadens invånare. Årets kulturpristagare har definitivt bidragit till att göra vår fantastiska huvudstad ännu lite bättre. Vi kan vara mycket stolta över att stadens kulturpriser under så många år uppmärksammat och premierat de som har gjort betydande insatser inom kulturlivet, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo.

Övriga kulturpriser tilldelas Sirous Namazi - Hederspris i konst, Fredrik "Benke" Rydman - Hederspris i scenkonst, Sherihan Cherrie Hersi - Hederspris i musik och Manne af Klintberg - Hederspris i kulturarbete för barn och unga. Anders Petersen tilldelas Lennart af Petersenspriset och Thåström tilldelas Bellmanpriset.

Mer information om priserna och juryn hittar du på Stockholms stads webbplats.

Relaterade artiklar

19 december 2023

Norstedtsklassikern: En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel

NyheterAgneta Pleijel