Agneta Pleijel nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018

Foto: Göran Segeholm

Datum

22 Februari 2018

Foto

Göran Segeholm

Agneta Pleijels roman Doften av en man, den andra delen i hennes självbiografiska romansvit som inleddes med Spådomen, är en av de svenska nomineringarna till Nordiska rådets litteraturpris 2018. Den andra är Gunnar D Hanssons diktsamling Tapeshavet.

”Jag skulle vilja ge den till alla allvarliga läsande unga kvinnor som alltjämt fortsätter att låta sig förminskas av allvarliga, läsande unga män”, skrev Expressens recensent om boken.

De nomineras tillsammans med ytterligare elva titlar nominerade av bedömningsgrupper från Island, Norge, Finland, Danmark, Färöarna, Åland och Grönland. Nordiska rådets litteraturpris delas ut varje år, även i kategorin barn- och ungdomsböcker. De nomineringarna offentliggörs senare.

Priset delas ut vid Nordiska rådets session i Oslo den 30 oktober.

Relaterat

Om boken

Agneta Pleijels nya roman, en fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen?

Vad vill männen? Hur matcha önskningarna som stiger ur deras dröm om kvinnan? Hur ta sig ut ur ett äktenskap som inte är ens eget, utan föräldrarnas? Det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Men det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv.

Hon är karsk, ömtålig och ensam. Mannen är han som måste utforskas. Frågorna tätnar om var gränsen går mellan ett du och ett jag, (och mellan kropp och själ). Doften av en man är en laddad, vacker och skarp berättelse om en ung kvinna som vill forma sitt eget liv och längtar efter att ta språnget och börja skriva.

Läs mer

Agneta Pleijel

Doften av en man

Relaterade artiklar

19 december 2023

Norstedtsklassikern: En vinter i Stockholm av Agneta Pleijel

NyheterAgneta Pleijel