Våra nya böcker i april 2020

Datum

27 Mars 2020

April bjuder bland annat på en ny relationsroman från Moa Herngren – manusförfattaren till Bonusfamiljen på SVT – spänning i Karlstad i en ny kriminalserie av nya deckarduon Mohlin/Nyström, samt möjligheten att lära sig allt om parfym och baka tårtor som slår världen (och smaklökarna) med häpnad.
Denna bokmånad har något för alla. Trevlig läsning!
 

Romaner

Rolf av Malin Lindroth

För två år sedan kom Malin Lindroth ut med den omtalade Nuckan. I den nya efterlängtade romanen Rolf tecknar författaren ett porträtt av en man i en flock av män, de obetydliga männen i beiga vinterjackor som varje morgon står och väntar i busskuren. Det är en tillvaro i tystnad och anonymitet, i avsaknad av nära relationer.
Släpps 2 april

Caesaria av Hanna Nordenhök

På ett ensligt sommarresidens gömmer en framstående kvinnoläkare en flicka han en gång skar fram ur moderlivet – som man lyfter den skimrande pärlan ur ett ostron. I sin nya roman är Hanna Nordenhök tillbaka i 1800-talet, bland manlig hybris och ensamma barn på samhällets botten, bland smuts, fångenskap och skenande visioner.
Släpps 17 april

I sommar blir det nog bättre av Sisko Savonlahti

Det är vår och på en balkong i Helsingfors ligger en kvinna i trettioårsåldern. Hon måste komma över sitt ex, skaffa ett jobb, sätta igång den där spiralen av positivt tänkande som alla pratar om. Men vad vill hon själv? Detta är en försiktigt hoppfull, men inte överdrivet optimistisk, autofiktiv roman om en kvinna som hellre äter chips och dipp, drömmer om sitt ex och vattnar blommorna, än tar tag i sitt liv.
Släpps 23 april

Dit mina tankar inte når av Yiyun Li

En författare har problem med sitt skrivande och samtalar med sin son Nikolai. Han är sexton, intelligent, krävande, charmerande och inte sällan otålig och anklagande mot sin mor. Han ber henne att förstå, blir besviken när hon inte gör det. Han tycker att hennes svar ofta blir till banala uttryck. Men där finns också en oerhörd värme och närhet. Det är bara ett fel med deras relation: Nikolai är död. Han har begått självmord och hans mor gör sitt yttersta för att förstå hur det kunde ske. Yiyun Lis kritikerhyllade roman är en hypnotiskt vacker roman som inte lämnar någon oberörd.
Släpps 23 april

Svärmodern av Moa Herngren

Moa Herngren har ett unikt öga för relationer, vilket hon inte minst visat i tv-serien Bonusfamiljen. I denna roman tar hon sig an att vara svärmor. Som ensamstående mamma har Åsa och hennes son alltid varit nära. Men relationen förändras när sonen träffar en ny flickvän som snart blir gravid. Åsa gör sitt bästa för att knyta an till sin nya svärdotter, men då Åsa försöker hjälpa till uppfattas hon som gränslös. Det blir smärtsamt uppenbart för att den viktigaste personen i sonens liv inte längre är hon själv.
Släpps 28 april

Tolv veckor med dig av Johanna Schreiber

Jacob och Linnéa träffas på ett bröllop som ingen av dem egentligen vill gå på. Trots deras uppenbara olikheter får de en överraskande het natt tillsammans. Båda återvänder hem med inställningen att de aldrig kommer att ses igen. Men några veckor senare upptäcker Linnéa att hon är gravid. De bestämmer sig för att flytta ihop på prov, för att ta reda på om de vill bli föräldrar tillsammans. Det blir början på en sommar fylld av kulturkrockar och känslor ingen av dem väntat sig, träffsäkert skildrat av ett av feelgoodgenrens nya stjärnskott.
Släpps 30 april

Allt vi höll hemligt av Lara Prescott

Sällan har en roman engagerat så många hemliga agenter!Allt vi höll hemligt bygger på den sanna berättelsen om mästerverket Doktor Zjivago. Om hjältar som verkar i det dolda, om hemliga passioner, krossade hjärtan och om att uthärda. Men mest av allt handlar den om att kraften i en enda bok hade möjlighet att förändra världen – när man väl lyckades smuggla ut den ur Sovjetunionen.
Släpps 30 april
 

Spänning

Det sista livet av Peter Mohlin & Peter Nyström

I nya deckarduon Mohlin & Nyströms debut börjar en före detta FBI-infiltratör på polisens cold case-grupp i Karlstad. Det sista livet är första delen i en ny kriminalserie om FBI-agenten John Adderley. Den har högt tempo, smarta cliffhangers och psykologiskt djup. I en klassisk Nordic noir-inramning får vi möta en huvudperson vi inte är vana vid att se i denna genre och vi får dessutom se ett Sverige genom en svensk-amerikansk ögon. Vad är “köksvecka” – och varför är alla så slafsigt klädda? Boken har redan sålts till elva språk.
Släpps 2 april

En eld i natten av Michael Connelly

Michael Connelly är en av de mest framgångsrika kriminalförfattarna i världen. Den första boken om det nya utredningsteamet Ballard och Bosch, Mörk och helig natt, blev en av de mest hyllade Connelly-titlarna någonsin. I denna spänningsroman återförenas succéduon Harry Bosch och Renée Ballard kring ett gammalt mordfall som uppslukade Boschs tidigare mentor.
Släpps 6 april

Den osynlige vännen 1 och Den osynlige vännen 2 av Stephen Chbosky

Sjuåriga Christopher Reese försvinner spårlöst i sex dagar. När han kommer hem igen är han helt oskadd. Men han minns inte var han har varit. Och han har förändrats. Christopher upptäcker att han vet saker som han inte borde veta. Han har en röst i sitt huvud. En röst som säger åt honom att bygga en trädkoja i skogen innan juldagen. Om han inte gör det kommer något fruktansvärt att hända. Den osynlige vännen är en storslagen skräckroman som kommer att få dig att se efter under sängen mer än en gång. 
Släpps 23 april
 

Sakprosa

De Nio - litterär kalender 2020

Samfundet De Nio har sedan 2003 årligen givit ut sin litterära kalender, som innehåller essäer, poesi och kortprosa av några av den svenska litteraturens mest intressanta namn.
Släpps 2 april

Där historien tar slut: Makt, monster och motstånd i en delad värld av Stefan Jonsson

Ett av 2010-talets mest kända fotografier föreställer president Barack Obama och hans närmaste krets samlade i Vita huset för att följa hur USA:s soldater tar sig in i Usama bin Ladens högkvarter i Pakistan och avrättar honom. Vad visar bilden? Och vad döljer den? Världen av idag ser väldigt annorlunda ut beroende på om man är rik eller fattig, om man bor i nord eller syd, om man är vit eller svart, man eller kvinna. I sin nya bok går Stefan Jonsson, professor i etnicitet, djupare än tidigare i diagnosen av den globala maktordningen. 
Släpps 9 april
 

Fakta

Expedition Parfym: näsor, noter & nischdofter av Jenny Lantz

I alla tider har människan lockats av väldoft, men genom åren har metoderna för att lukta gott (och ärligt talat: dämpa stank) sett väldigt olika ut. Från bränd harts i det antika Egypten till svavel och essentiella oljor i det medeltida Europa. På 1900-talet exploderade parfymindustrin, och den kom alltmer att handla om marknadsföring och paketering, kändisar och modehus. I denna bok har Jenny Lantz försökt hitta dofternas essens och parfymhusens sanningar, och har träffat nyckelpersoner som ger avslöjande inblickar i en hemlig värld.
Släpps 14 april
 

Kokböcker

Vår kokbok hälsa av Sara Begner

I Vår kokbok hälsa utgår recepten från det som experterna i dag är överens om: vi behöver äta mer grönsaker och baljväxter, bättre fettsyror, mindre rött kött, mer fullkorn och färre snabba kolhydrater. Här finns recept på snabba vardagsrätter och härlig festmat, husmanskost och mat från andra delar av världen – alla i hälsosam tappning.
Släpps 14 april

Tårtor: lager för lager - steg för steg av Cecilia Hagerling Larsson

Inget signalerar fest och extravagans så mycket som en tårta!
En tårta kan göras hur enkel eller svår som helst. Med den här boken kan du bestämma vilken nivå du vill lägga tårtan på och hur snabbt du vill ha den klar. Du kan skapa allt från en hög bröllopstårta med olika fyllningar, smaker och konsistenser, till en brownie med en snabb kräm.
Släpps 14 april