Mohlin & Nyström har skrivit Årets debutdeckare!

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

26 September 2020

Foto

Magnus Liam Karlsson

Författarduon Peter Mohlin och Peter Nyström har gjort stor succé med deckardebuten Det sista livet som gavs ut i våras. Och segertåget fortsätter. I kväll belönades de med utmärkelsen Årets debutdeckare under Crimetime Award på Bokmässan Play, ett pris som röstats fram av läsarna.

Årets debutdeckare, grattis! Hur känns det?

–  Det känns otroligt kul! Att Det sista livet blev Årets debutdeckare är ju så klart helt fantastiskt för oss. Vi har arbetat på det här bokprojektet i många år och vägen hit har varit en lång och brokig resa. Därför är det en sån stor glädje att boken blivit så väl mottagen av läsarna. 

Hur firar ni det här priset?

–  Vi får ofta höra från våra vänner och familjer att vi är för dåliga på att fira, vi bara jobbar. Men nu ska det bli ändring på den saken. Vi ska fira rejält tillsammans med vårt förlag och vår agentur som alla har gjort och gör ett fantastiskt arbete för att Det sista livet ska nå sina läsare.   

När får vi läsa mer om John Adderley?

–  Det får ni göra till våren om allt går som det är tänkt. Det sista livet slutar ju med en ganska plågsam cliffhanger, så vi kan ju inte lämna våra läsare i ovisshet alltför länge. Den här utmärkelsen är en stor ära för oss och den ger oss massor av energi att fortsätta skriva om John Adderley. 

Juryns motivering:

”Action, psykologisk thriller och kriminalroman i ett. En gedigen och mogen debut som lovar mycket – och också håller sitt löfte. Här blir man underhållen och berörd hela vägen. Viktiga frågor om klass, identitet och lojalitet får ta plats utan att historien tappar sitt höga, bladvändarvänliga tempo. Viimponeras av de psykologiskt komplexa och fint gestaltade karaktärerna, och då särskilt den sörjande mannen som inte hittat sin plats i livet. Här tecknas också en nyanserad och levande bild av Värmland, från gräddhyllan till bilverkstaden. Det här är en spänningsroman av internationell klass, som har alla förutsättningar att lägga grunden till en långlivad och omtyckt deckarserie. Vi vill ha mer! Crimetime Award Årets deckardebut 2020 går till Peter Mohlin och Peter Nyström för Det sista livet.”

Relaterat

Om boken

Vinnare av Crimetime Award Årets deckardebut 2020!

"Peter Mohlin och Peter Nyström är en författarduo med en berättarförmåga bortom det vanliga." Lotta Olsson, DN

Dottern till VD:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag försvinner spårlöst i Karlstad. Hon tros vara mördad, men ingen kropp hittas.

Tio år senare vittnar FBI-agenten John Adderley i en uppmärksammad rättegång i Baltimore. I behov av en ny identitet kräver han att få bli placerad i Sverige, närmare bestämt i Karlstad. Staden han vuxit upp i, men inte besökt på tjugo år. John får ett nytt namn och ett jobb i cold case-gruppen som utreder det tio år gamla försvinnandet.

Det blir snart tydligt att Johns vilja att få komma till Karlstad och jobba med just det här fallet handlar om mer än att återse sitt barndoms Värmland. Samtidigt växer oron för att hans verkliga identitet ska röjas och han får allt svårare att balansera sina hemligheter.

Det sista livet är första delen i en ny kriminalserie om FBI-agenten John Adderley. Den har högt tempo, smarta cliffhangers och psykologiskt djup. I en klassisk Nordic noir-inramning får vi möta en huvudperson vi inte är vana vid att se i denna genre.

Läs mer

Peter Nyström, Peter Mohlin

Det sista livet

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

28 mars 2023

Våra nya böcker i april 2023

Foto: Magnus Liam Karlsson

31 mars 2021

Mohlin/Nyströms succédebut har sålt 100 000 exemplar – nu kommer uppföljaren