Manlig vänskap ledde till deckardebut

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

15 April 2020

Foto

Magnus Liam Karlsson

”Telegram, telegram till Mr. Smith!”

Så började Peter Mohlin och Peter Nyströms första deckare Leva med skulden. Det var en rafflande historia som bestod av två fulltecknade skrivböcker. Med en röd bläckpenna hade Peter och Peters mellanstadielärare skrivit: Väldigt spännande! Och långt! Ni borde bli deckarförfattare. Jag föreslår att ni kallar er ”Peter & Peter” eller kanske ”The Two Peters”.

Trettio år senare har drömmen blivit verklighet. Vänskapen har bestått under alla år och för åtta år sedan, mitt under en 40-årskris, bestämde de sig för att ta upp tråden från mellanstadiet i Åmål och skriva en deckare. 

– Mohlin har en bakgrund som journalist och jag jobbar som manusförfattare och regissör. Dessa erfarenheter tog vi med oss i jakten på den perfekta kriminalhistorien, säger Peter Nyström.

– Vi ville bygga något varaktigt – och att vår relation skulle handla om mer än att ses ibland och ta en öl. Vi upplever att det generellt är svårare för män att hålla liv i sin vänskapsrelationer. Det här var ett sätt, säger Peter Mohlin.

När andra män i deras omgivning reste på fotbollsresor till Italien, golfade eller hade whiskyprovningar så sågs Peter och Peter på oglamorösa kursgårdar på svenska landsbygden för att skriva. 

– Många trodde vi använde projektet som en ursäkt för att få öla ihop utan partners och barn. De kan inte ha mer fel. Vi arbetade med våra manus 14 timmar om dygnet och var glada om vi hann koppla av med en öl under skrivhelgerna, säger Peter Mohlin.

Första bokmanuset blev nästan utgivet, men hamnade till sist i papperskorgen. Det var bara att kavla upp ärmarna och skapa något nytt.

Nästa bokprojekt blev Det sista livet, den första boken om agenten John Adderley. Där släpper deckarduon ner en amerikansk FBI-agent i den värmländska myllan. Under sina första tolv år bodde han utanför Karlstad och det är dit han nu återvänder för att under en ny identitet jobba som polis.

– John Adderley tvingas inse att det är skillnad på att förstå svenska – vilket han gör – och att förstå svenskarna – vilket han inte gör. För en amerikansk storstadssnut är pappaledighet och köksvecka nya koncept som det tar tid att vänja sig vid, säger Peter Nyström.

I skrivande stund har rättigheterna till Det sista livet sålts till ett tiotal länder, däribland USA, Finland, Tyskland, Nederländerna och Italien.

– Idag kan vi konstatera att Det sista livet är längre, mer framgångsrik och möjligen en aning mer avancerad i sin komposition än deckaren vi skrev i fjärde klass. Men den springer från samma källa av skaparglädje som fortfarande alltid uppstår när vi träffas, säger författarna.

Relaterat

Om boken

Vinnare av Crimetime Award Årets deckardebut 2020!

"Peter Mohlin och Peter Nyström är en författarduo med en berättarförmåga bortom det vanliga." Lotta Olsson, DN

Dottern till VD:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag försvinner spårlöst i Karlstad. Hon tros vara mördad, men ingen kropp hittas.

Tio år senare vittnar FBI-agenten John Adderley i en uppmärksammad rättegång i Baltimore. I behov av en ny identitet kräver han att få bli placerad i Sverige, närmare bestämt i Karlstad. Staden han vuxit upp i, men inte besökt på tjugo år. John får ett nytt namn och ett jobb i cold case-gruppen som utreder det tio år gamla försvinnandet.

Det blir snart tydligt att Johns vilja att få komma till Karlstad och jobba med just det här fallet handlar om mer än att återse sitt barndoms Värmland. Samtidigt växer oron för att hans verkliga identitet ska röjas och han får allt svårare att balansera sina hemligheter.

Det sista livet är första delen i en ny kriminalserie om FBI-agenten John Adderley. Den har högt tempo, smarta cliffhangers och psykologiskt djup. I en klassisk Nordic noir-inramning får vi möta en huvudperson vi inte är vana vid att se i denna genre.

Läs mer

Peter Nyström, Peter Mohlin

Det sista livet

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

28 mars 2023

Våra nya böcker i april 2023

Foto: Magnus Liam Karlsson

31 mars 2021

Mohlin/Nyströms succédebut har sålt 100 000 exemplar – nu kommer uppföljaren