”Det var dags för Karlstad att få sin egen deckarhjälte”

Foto: Magnus Liam Karlsson

Datum

31 Mars 2021

Foto

Magnus Liam Karlsson

Peter Mohlin och Peter Nyströms Den andra systern är en pulshöjande uppföljare till succén Det sista livet – Årets deckardebut 2020.

Vi möter åter John Adderley, FBI-agenten som nu lever med skyddad identitet i Karlstad efter att ha vittnat i en uppmärksammad rättegång i Baltimore. 

– John har tidigare infiltrerat ett nigerianskt drognätverk i Baltimore, berättar succéduon för oss. När operationen går fel och han blir avslöjad får han ett pris på sitt huvud och tvingas lämna USA. I samma veva hör hans svenska mamma av sig och ber John om hjälp att rentvå hans halvbror som hamnat i trubbel med rättvisan. John ger sig själv tre månader i Karlstad, sedan ska han vidare och bosätta sig i någon europeisk storstad. Av olika anledningar blir han dock kvar i Värmland och börjar jobba på länskriminalen under en hemlig identitet. 

Hur trivs han i staden och området?

– John trivs inte jättebra i Karlstad och har ständigt planer på att lämna staden. Han har emellanåt stora problem att anpassa sig till svenskarnas sätt att leva och arbeta. Samtidigt kan han känna en viss samhörighet med människorna eftersom han växte upp och levde sina första tolv år i Karlstad och behärskar det svenska språket.   

Varför valde ni att förlägga berättelsen i Karlstad med omnejd? 

– Anledningen till att vi valde just Karlstad var främst för att vi båda är uppväxta i Åmål, åtta mil därifrån. Karlstad var den närmaste lite större staden och som vi ofta besökt när vi var yngre. Vi gillar Värmland och värmlänningarna och gräver där vi står. Samtidigt kände vi att det var dags för Karlstad att få sin egen deckarhjälte. Dessutom är det spännande att utforska vad som händer när man släpper ner en storstadspolis från New York på länskriminalen i Karlstad. Det uppstår många kulturella krockar som är väldigt användbara i berättandet.

Relaterat

Om boken

Den andra systern är en pulshöjande uppföljare till succén Det sista livet som blev Årets deckardebut 2020.

Alicia Bjelke är en ung kvinna med ett ansikte så vanställt att folk ryggar tillbaka när de ser henne. Hon är kodgeniet bakom ett banbrytande dejtingföretag som hon startat med systern Stella, men det är bara vackra Stella som syns i strålkastarljuset. Tills hon en dag hittas död. Alicias liv ställs på ända och hon förstår att hon är mördarens nästa offer.

Fallet tilldelas den före detta FBI-agenten John Adderley, som vistas i Karlstad under en ny identitet. John jagas av skuggor från sitt tidigare liv och ser sig tvungen att lämna Sverige för att överleva. Men spelplanen förändras. Istället för att fortsätta fly tvingas han en gång för alla att göra upp med sitt förflutna - och då visar sig mordutredningen erbjuda en oväntad möjlighet.

I en framgångsrik mix av högintensiv spänning och psykologiskt djup serveras en intrig som är så rafflande att vi glömmer bort att andas. Äntligen får vi återse vår nya krimhjälte John Adderley.

Läs mer

Peter Nyström, Peter Mohlin

Den andra systern

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

28 mars 2023

Våra nya böcker i april 2023

Foto: Magnus Liam Karlsson

31 mars 2021

Mohlin/Nyströms succédebut har sålt 100 000 exemplar – nu kommer uppföljaren