Ny thillerserie i Värmlands-miljö

Datum

5 April 2020

Fjällbacka har Läckberg, Ystad är känd för Wallander och Gotland kan skryta om att Anna Janssons polis Maria Wern har flyttat dit.

Nu har även Karlstad fått sin egen spänningsserie. Bakom de nya deckarna ligger Peter Mohlin och Peter Nyström. Själva växte de upp tillsammans i Åmål sju mil därifrån, och skrev sin första deckare som tioåringar. Efter att på skilda håll ha jobbat professionellt som journalist respektive dramatiker bestämde de sig för att ta upp tråden från mellanstadiet och skriva en kriminalroman. 

Helt uppenbart har bokprojektet slagit väl ut. I skrivande stund har rättigheterna till debuten Det sista livet sålts till ett tiotal länder, däribland USA, Tyskland, Nederländerna och Italien.

Karlstad är en tacksam ort att skriva om, menar de. Det är en lagom stor stad som många kan relatera till och med tydliga sociala skillnader mellan områden som ligger nära varandra. 

– Värmlandsmiljöerna spelar en viktig roll i boken. En av huvudpersonerna bor till och med granne med dansbandskungen Christer Sjögren på Tynäsudden, säger Peter Mohlin som tidigare under sin karriär var reporter på Nya Wermlandstidningen.

Deckarseriens huvudperson heter John Adderly och är före detta FBI-agent. Efter att ha infiltrerat en kriminell liga behöver han en ny identitet och kräver att få bli placerad i Karlstad. Staden han vuxit upp i, men inte besökt på tjugo år. John får ett nytt namn och ett jobb i cold case-gruppen som utreder ett tio år gammalt försvinnande just på Tynäsudden.

Det blir snart tydligt att Johns vilja att få komma till Karlstad och jobba med just det här fallet handlar om mer än att återse sitt barndoms Värmland. Samtidigt växer oron för att hans verkliga identitet ska röjas och han får allt svårare att balansera sina hemligheter.

 I en klassisk Nordic noir-inramning får vi möta en huvudperson vi inte är vana vid att se i denna genre och får dessutom se ett Sverige genom en svensk-amerikansk ögon. Vad är “köksvecka” egentligen – och varför blänger alla när man kör efter att tagit en sväng förbi baren?

Det sista livet är den första delen i en planerad serie om John Adderly vid Karlstadspolisen. Boken finns även som ljudbok, inläst av Reine Brynolfsson.

Relaterat

Om boken

Vinnare av Crimetime Award Årets deckardebut 2020!

"Peter Mohlin och Peter Nyström är en författarduo med en berättarförmåga bortom det vanliga." Lotta Olsson, DN

Dottern till VD:n för ett av Sveriges mest framgångsrika företag försvinner spårlöst i Karlstad. Hon tros vara mördad, men ingen kropp hittas.

Tio år senare vittnar FBI-agenten John Adderley i en uppmärksammad rättegång i Baltimore. I behov av en ny identitet kräver han att få bli placerad i Sverige, närmare bestämt i Karlstad. Staden han vuxit upp i, men inte besökt på tjugo år. John får ett nytt namn och ett jobb i cold case-gruppen som utreder det tio år gamla försvinnandet.

Det blir snart tydligt att Johns vilja att få komma till Karlstad och jobba med just det här fallet handlar om mer än att återse sitt barndoms Värmland. Samtidigt växer oron för att hans verkliga identitet ska röjas och han får allt svårare att balansera sina hemligheter.

Det sista livet är första delen i en ny kriminalserie om FBI-agenten John Adderley. Den har högt tempo, smarta cliffhangers och psykologiskt djup. I en klassisk Nordic noir-inramning får vi möta en huvudperson vi inte är vana vid att se i denna genre.

Läs mer

Peter Nyström, Peter Mohlin

Det sista livet

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

28 mars 2023

Våra nya böcker i april 2023

Foto: Magnus Liam Karlsson

31 mars 2021

Mohlin/Nyströms succédebut har sålt 100 000 exemplar – nu kommer uppföljaren