2326 böcker

Skönlitteratur

Filter

2326 böcker

Svenska och utländska romaner, novellsamlingar och episka berättelser.

Om boken

Januari 1942. Under hösten lyckas signalspanarna på Karlaplan 4 avkoda meddelanden med illavarslande innehåll. Nazi-Tyskland tycks planera en stor markinvasion av Sverige från Norge, via gränsen i Jämtland. Meddelandet leder till febril aktivitet längs den svensk-norska gränsen. I värsta fall har Sverige nu endast några månader, kanske veckor, på sig att mobilisera sina krigsdugliga trupper.
Elisabeth får i uppdrag att söka upp en saknad trupp i Värmlands skogar, en plats hon är väl bekant med eftersom hennes släktgård är belägen där. Tillsammans med sin bror ger hon sig ut i skogen på en första spaningsoperation i bistra vinterförhållanden. Samtidigt i Stockholm plockar Iris och professor Arvid Bremer upp ett meddelande om en avrättningsorder som ska utföras vid gränsen. De inser snart att ordern gäller Elisabeth och hennes bror.I Femte kollusionen, del fem i Denise Rudbergs framgångsrika serie Kontrahenterna, fortsätter vi att följa signalspanarna Signe, Iris och Elisabeth. Den här gången är insatserna högre än någonsin tidigare. Kriget kryper närmare inpå den svenska gränsen, koderna blir alltmer motsägelsefulla och ett tillsynes ofarligt uppdrag handlar snart om liv och död.

Läs mer

Denise Rudberg

Femte kollusionen

Om boken

"Rosenblum har en stark berättarröst och ett underbart sinne för betydelsebärande detaljer." Betyg: 4/5 BTJ
Varje sommar styr vännerna Jen och Lauren den lilla byn Salcombe på Fire Island med järnhand. Det är de som har makten på stranden och på tennisbanorna, och de vet precis hur de ska agera för att få sin vilja igenom. De står egentligen inte varandra så nära men deras män, Sam och Jason, har hängt ihop sedan de var barn.Den här säsongen finns det som alltid massor att skvallra om, och sommaren startar precis lika stillsamt som vanligt. Men allt ställs på sin spets när en död kropp hittas nedanför en gångbrygga.När pengar, familj och status betyder allt – och alla andra ständigt tycks ha mer av den varan – blir det svårt att behålla den moraliska kompassen. Och snart blir det tydligt att sommargästerna på Fire Island kanske inte är så trevliga som de vid en första anblick verkar vara. Ingen skulle kanske säga sig vara guds bästa barn, men är någon av dem kapabel att mörda?

Läs mer

Hemska sommargäster

Emma Rosenblum

Hemska sommargäster

Om boken

När Eriks mamma dör är han över femtio och försöker hitta nytt fotfäste i livet. Mamma Dagmar har med sin fantasi, personlighet och fäbless för det grandiosa inte bara präglat hans och halvbroderns liv, utan hela bygdens.
En dag dyker en ung familj upp och bosätter sig vid ett torp som ligger på Eriks ägor. De kallar sig "nomader" och lever på ett sätt som är främmande för honom. Men snart börjar deras närvaro påverka Erik på ett oväntat sätt. Att skapa sig egna, nya livsregler i medelåldern är dock ingen enkel sak, särskilt inte om man bor i en bygd där alla känner alla och gamla sanningar inte låter sig rubbas hur som helst. Därför smyger Erik till en början omkring i skuggan med sina förändringar, också inför sig själv. Lågmäld vardagstragik och oväntad komik blandas med livsavgörande beslut och händelser i Martin Engbergs Allätaren som är hans femte roman.

Läs mer

Allätaren

Martin Engberg

Allätaren

Om boken

Moa Herngren, vars bok Skilsmässan nominerades till Årets bok 2021, är tillbaka med en mästerlig roman om relationers skörhet och om hur de människor vi borde känna allra bäst ibland kan kännas som totala främlingar.
Efter pappans död samlas de tre syskonen, Ullis, Andrea och Rasmus hemma i barndomshemmet. Det är mammas födelsedag och familjen som är kvar strävar efter att försöka hitta sina roller. Men det är lättare sagt än gjort.Mellansystern Andrea kämpar nu med att komma in i den närhet mamma och hennes storasyster Ullis alltid har haft. Det verkar inte spela någon roll hur mycket hon anstränger sig, hon känner sig ändå utanför. Ulrika i sin tur ser en lillasyster som fått allt, varit pappans ögonsten och jämt får sin vilja igenom, men verkar trots det aldrig nöjd. Och hur har sladdisen Rasmus liv egentligen påverkats av att stå i skuggan av systrarnas kamp om uppmärksamhet och bekräftelse.När det upptäcks att saker mystiskt försvunnit ur barndomshemmet ställs allt på ända. Tre vitt skilda barndomsupplevelser brakar samman. Men vem äger egentligen den rätta bilden av en barndom? Vilka händelser har man hållits utanför? Kan man alltid lita på sitt minne? Och vad är man egentligen skyldig sina syskon?

Läs mer

Syskonfejden

Moa Herngren

Syskonfejden

Om boken

”Uppsluppet och sprakande om lekande lust och mörka begär.” Femina
”en sprudlande mix av kriminalitet och romantik” Allers"Hon har djupet i personskildringen och bredden i miljöerna" Go'kväll, SVTÅret är 1926 och i Storbritannien håller man fortfarande på att återhämta sig efter kriget. London har blivit centrum för ett nytt och uppsluppet nattliv. På nattklubbarna i Soho trängs adelsmän, filmstjärnor och kriminella. Privata dansföreställningar säljs för en shilling, av unga kvinnor och flickor som drömmer om något större. En av dem är oskuldsfulla Freda, som har siktet inställt på att inta storstadens teaterscener. Tillsammans med sin väluppfostrade och naiva vän Florence tar hon sig fram i London, men verkligheten visar sig snart vara hårdare än de föreställt sig.Den ökända drottningen i denna glamorösa värld heter Nellie Coker. Hon är hänsynslös och har höga ambitioner för alla sina sex barn, framför allt för äldste sonen Niven, som har förändrats avsevärt sedan han kom hem från kriget. Men framgång föder fiender, och snart visar sig hoten mot Nellies imperium komma både utifrån och inifrån. För trots allt glitter och all glamour så har nattlivet i Soho en baksida: det är en värld där det är alltför lätt att tappa bort sig själv.Kate Atkinson slog igenom med I museets dolda vrår som belönades med Whitbread Book of the Year och har haft stora framgångar med flera av sina böcker, bland annat Liv efter liv och En gud i spillror.

Läs mer

Glädjens palats

Kate Atkinson

Glädjens palats

Om boken

”Vet du varför jag fastnade för dig, Ingrid?”
Ingrid skakar på huvudet. Är det här verkligen något hon vill veta?
”Det finns något trasigt över dig. Något som jag vill hjälpa dig att laga.”
När Ingrid träffar den yngre lärarkollegan Torkel faller hon som en fura. Han är annorlunda än alla de män hon tidigare träffat, öppen, förförisk, omhändertagande och full av 70-talets nya idéer om hur man ska vara och leva. Och Ingrid släpper in honom i sin väl inordnade, självständiga tillvaro som hon har byggt upp under många år efter skilsmässan från Georg. De båda barnen ser på Torkel med stor misstänksamhet. Vem är denne man som stormat in i deras mammas liv och gjort henne så främmande och förändrad? Tom har redan flyttat ut men Johanna, som nyss tagit examen och längtar efter att ta de första stegen in i vuxenlivet, blir påtagligt störd av Torkels enträgna närvaro. Ingrid förstår inte varför Johanna plötsligt är så avig och inbunden.
Torkel borrar sig liksom in i deras liv och verkar tro att han är den som har uppdraget att frigöra dem alla. Och hans krav på öppenhet är både lockande och hotfull.Ingrid vet att det här är en relation som inte kommer bestå, men hon tänker njuta så länge det varar. Varför kan inte barnen unna henne det? Det här är en omvälvande skildring av ett tillstånd som lyckas rubba hela familjen i grunden under sommaren 1979.

Läs mer

1979

Helena von Zweigbergk

1979

Om boken

"Drabbande roman med omedelbar klassikerstatus"
Svenska Dagbladet”Briljant och djupt sympatisk. Ömsint och sann.”Douglas Stuart”Magisk”Ocean VuongBröderna Alex och Brian har tillbringat hela sina liv i staden där deras far och farfar växte upp, arbetat i gruvan precis som de. Men nu är gruvan nedlagd, staden är förändrad, och de försöker hitta sin plats i den nya tiden. Simon, Alex son, har inga egna minnen av gruvan. Han jobbar på ett callcenter, har en pojkvän som han döljer för sin familj, samtidigt som han uppträder som dragartist i grannstaden och planerar en Margaret Thatcher-show på den lokala puben.Andrew McMillans förhandrosade debutroman beskriver tre generationer män i en nordengelsk stad som en gång var ett industriellt nav. En plats där män arbetade nere i mörkret, ett hårt och slitsamt arbete, men det betydde något. Det gav mening. Var finns meningen nu?Synd är en vacker och ömsint roman som med jämna mellanrum slår läsaren stenhårt i magen. Den handlar om arbete och manlighet, om klass och sexualitet, om vad man gör med det arv man fått att bära och om att våga bli den man verkligen är.

Läs mer

Synd

Andrew McMillan

Synd

Om boken

” Jag måste gå rätt in i elden.” Så skriver Honorine Hermelin i ett brev till Hagar Olsson i juni 1931.
46 år senare sitter Honorine på Blomsterfondens äldreboende, tittar på gråsparvarna i busken utanför fönstret, äter fläskkarre i matsalen med de andra gamla och tänker tillbaka på sitt liv: barndomen utan mamma, äktenskapet med dendanske författaren Vilhelm Grönbech, relationen med den passionerade Hagar och den långa stillsamma kärleken till Ada Nilsson, som hon arbetade och levde med i många år. Biträdena avlöser varandra. Eller gör de? Hon börjar få svårt att känna igen ansikten, och vågar inte längre fråga, kanske frågade hon nyss. På Fogelstad kom hon att bli en central gestalt i en kvinnorörelse som förändrade det svenska 1900-talet. Nu är arbetet ochkampen över och det som återstår är att försöka förstå vem hon har varit, i sina egna ögon och i andras, och vad kärlek är. Det här är inte en historisk roman om Fogelstadgruppen. Kerstin Norborg har studerat Honorine Hermelins brev och texter, men framför allt skapat sin egen Honorine, en kvinna som är både hård och skör, frågande och insisterande. Vi möter henne på en plats som hon har längtat till, men också fruktat. Ingen ser henne här, hon är vänd mot sig själv, mot drömmarna, vreden och längtan. Jag måste gå rätt in i elden är en roman om systerskap, åldrande och vad som blir kvar av ett liv.

Läs mer

Jag måste gå rätt in i elden

Kerstin Norborg

Jag måste gå rätt in i elden

Om boken

Sara söker det vackra, det tröstande; kan inte leva utan det. Hon har börjat tröttna på stadslivet. När hon plötsligt ärver torpet hon minns från sin barndoms somrar flyttar hon dit.
"Sälj rucklet!" säger hennes bestsellerförfattare till mor, men det gör henne bara ännu mer beslutsam. På landet ska hon odla sin trädgård och sin kreativitet.Till den som här känner doften av litterärt gemyt utfärdas en varning: Sara för fram sin nutidsberättelse mot en mörk och hotfull fond. Det hon tvingas inse om den forna idyllen - framförallt den älskade skogen - gör mycket ont.Hon önskar att hon vore mer stridbar. Ett tryggt bo var ju allt hon ville ha. Det och sanna möten med människor. Lyckligtvis saknas de inte, även om relationen med hennes egen familj, den vuxna dottern inräknad, bara glimtvis känns värmande. Och en man; vad vill han, vad döljer han?Inger Edelfeldt skriver med inlevelse och sorgsen humor om ett liv i skuggan av brutala och svårbekämpade ekonomiska intressen. Och om en märklig drömgestalt som pockar på ur "den inre skogen" - en trakt som kan vara lika svårbevarad som den yttre.

Läs mer

Ett litet bo

Inger Edelfeldt

Ett litet bo

Om boken

Ernaux-biblioteket: ett samlingsverk med fyra av Annie Ernaux mest älskade titlar - Min far, Kvinnan, En flickas memoarer och Skammen.
Annie Ernaux skriver om klass, kropp, kvinnoliv. Genom hela sitt författarskap har hon med knivskärpa undersökt dessa teman, vad det betyder att vara människa i de olika roller man föds in i – och möjligheten att göra sig fri från dessa. Att skriva sig fri.I den här volymen har vi samlat fyra av Annie Ernaux böcker, som alla utgår från författarens ursprung: föräldrarnas liv, den egna uppväxten och den klassresa hon gör. Här ryms porträttet av en älskad far, en uppgörelse och försoning med en åldrande mor, den skrivande kvinnans närmande till ett våldsamt trauma från barndomen, samt hennes försök att förstå den unga flicka hon en gång var och den allra första sexuella erfarenheten med en man.

Läs mer

Ernaux-biblioteket 1

Annie Ernaux

Ernaux-biblioteket 1

Om boken

Nattens skola är fortsättningen på romanserien som inleddes med Morgonstjärnan, Vargarna från evighetens skog och Det tredje riket.
Året är 1985. Den ambitiöse Kristian Hadeland flyttar till London för att studera fotografi. Hans första tid i staden är fylld av motgångar men med tiden möter han flera personer som får stor inverkan på hans liv. Holländaren Hans är besatt av teknologi, alltifrån fotokonstens och grammofonens tidiga barndom till datorns omvälvande övertagande av verkligheten. Vivian är teaterregissör i färd med att sätta upp Den tragiska historien om doktor Faustus av Christopher Marlowe, vars föreställning hon ber Kristian att fotografera.I romanens andra del möter vi på nytt Kristian, men nu tjugofyra år senare när han är en uppburen och framgångsrik konstnär. Inför en stor retrospektiv utställning i New York ställer han sig frågan om han har nått alla sina drömmars mål — och om det var värt priset.Nattens skola är en roman om hur konst skapas och om hur lätt ett människoliv kan ödeläggas. Det är en roman om de krafter som omger oss, både de mörka och de ljusa, och om en människas uppgång och fall.

Läs mer

Nattens skola

Karl Ove Knausgård

Nattens skola

Om boken

I femtio år arbetade José Henrique Bortolucis far som lastbilschaufför på vägarna över hela Brasilien. Ofta var han hemifrån 40 till 50 dagar i sträck och sträckan han färdas med lastbilen blir samtidigt det avstånd som öppnar sig mellan honom och hans son, numera universitetsprofessor. När pappan blir svårt sjuk i cancer bestämmer sig sonen för att börja tala med honom. Genom faderns ord, i de intervjuer sonen gör, växer bilden fram av ett liv som definieras av ett ensamt och inte sällan farligt arbete fyllt av hemlängtan. Men det är också vardag, äventyr, manlig gemenskap, machoideal, supande och bordellbesök. I faderns fängslande historia flätar författaren skickligt in en berättelse med ett större perspektiv, där militärdiktatur, ekonomisk och social förändring, bygget av den transamazoniska motorvägen - och skövlingen av regnskogen som det innebar - utgör bakgrund.

Läs mer

Det som är mitt

José Henrique Bortoluci

Det som är mitt

Om boken

År 1990 kom den trettioåttaårige Vladimir Putin, en sovjetisk spion på mellannivå, tillbaka till sin hemstad Leningrad från en utlandspostering i Östtyskland. Hans drömmar var krossade, hans karriär ödelagd. Östtyskland fanns inte längre, Sovjetunionen var på väg att upplösas.
Tio år senare var han president i en av världens stormakter.Lena Einhorns dokumentära berättelse Kameleont följer den osannolika historien om hur en till synes anspråkslös och färglös pärmbärare navigerar – och av omgivningen lotsas fram – genom det söndertrasade post-sovjetiska samhällets förrädiska vatten mot den absolut högsta makten.Det är en berättelse som till lika stora delar handlar om slughet och naivitet, om lömskhet och anpasslighet, om målmedvetenhet och enfald. Det är en berättelse som till lika stora delar handlar om Vladimir Putin som om dem som bar honom på sina axlar.

Läs mer

Kameleont

Lena Einhorn

Kameleont

Om boken

Efter stora umbäranden har Anki äntligen lyckats ta körkort – något som ska firas med husbilssemester! Likt ett svensk Thelma & Louise drar radarparet Anki & Rose-Marie söderut för att överraska Rose-Maries Las Palmas-flirt, Günther. Men vägen genom Tyskland visar sig bli lite väl strapatsrik. Intet ont anande dras de in i terroristsammansvärjningar och lidelsefulla swingerssällskap. Samtidigt fruktar Anki för hjärtevännens Karstens liv. Han befinner sig ensam på Nordsjön i en segelbåt mitt i en rytande storm. Plötsligt upphör all mobilkontakt ...
Anki åker till Skummeslöv är tredje delen i serien om Anki.

Läs mer

Anki åker till Skummeslöv

Anna-Lena Brundin, Jan Sigurd

Anki åker till Skummeslöv

Om boken

Rom, 1950. Valeria Cossati är ute för att köpa cigaretter till sin man när hon, på en plötslig ingivelse, köper en anteckningsbok. Det är inte tillåtet att köpa annat än tobak på söndagar, men tobakshandlaren ger henne skrivboken under disk, ett förbjudet om än harmlöst inköp. Men köpet av skrivboken kommer att förändra Valerias liv. Genom sina anteckningar om vardagslivet i efterkrigs-Italien, om klass och (bristen på ) pengar, om hennes egen roll i familjen, mannen och tonårsbarnen, om hur hon ständigt måste hitta nya ställen att gömma skrivboken på, får hon syn på sig själv. Och den hon får syn på är inte den hon vill vara. Förbjuden skrivbok är en återupptäckt pärla, ett fängslande feministiskt testamente i efterkrigstidens Rom.
Alba de Céspedes var en bästsäljande italiensk-kubansk författare och journalist. Hennes antifascistiska engagemang gjorde att hon arresterades två gånger, först redan 1935 och sedan under kriget. Hon deltog aktivt i motståndsrörelsen. Efter kriget startade Alba de Céspedes den litterära tidskriften Mercurio. Ny svensk översättning av Johanna Hedenberg och med förord av Lina Wolff.

Läs mer

Förbjuden skrivbok

Alba de Céspedes

Förbjuden skrivbok

Om boken

”Jag skriver inte för att du dog. Du dog för att jag skulle skriva, det gör en stor skillnad.”
Den andra dottern är ett brev till författarens äldre syster, som hon aldrig fick träffa eftersom systern dog vid sex års ålder, två år innan hon själv föddes.På enbart sjuttio sidor lyckas Annie Ernaux skriva berättelsen om att växa upp som den ”den andra dottern”, hon som aldrig skulle ha fötts om inte den första dottern hade dött, eftersom familjens ekonomi bara tillät ett barn. Det är en gripande berättelse om det osagda, den hemliggjorda. Flickan Annie råkar vid tio års ålder höra modern berätta för en väninna om den förstfödda, hon som dog ”som ett litet helgon”. Och genom livet insisterar en fråga på svar: Varför du, varför jag?

Läs mer

Den andra dottern

Annie Ernaux

Den andra dottern

Om boken

En rasande skildring av Rysslands litterära stjärna. Vi talar om vodka, snö och blod – toppat med sex skedar socker!
Ryssland 2028. Det råder ny medeltid, präglad av informationsteknologi och massfattigdom. Kroppsstraff är tidens melodi. Läsaren leds genom ett utopiskt ryskt rike tecknat av en ivrigt förvrängande spegel.I femton berättelser får vi lära känna hovnarrar, bödlar, tvångsarbetare, tiggare och oliktänkande – och Marfusja, som liksom tusentals andra barn på julhelgen får en modell av Kreml med murar, torn och portar helt gjorda av socker. Det är en tid då allt bränsle säljs utomlands, samtidigt som den Stora ryska muren reser sig allt högre för att skydda landet från yttre fiender och hissarna i flerbostadshusen står stilla på helgerna. Vardagen präglas av rädsla och våld. Vodka och droger är befolkningens enda glädje, men ofta får de fabrikstillverkade sockersmulorna duga gott när inget annat finns att tröstas av.Vladimir Sorokins vilda novellsamling Socker-Kreml är ett slags fristående fortsättning på hans anti-utopiska roman I det heliga Rysslands tjänst. Även här får vi möta en värld i vilken de värsta farhågorna om Ryssland – för ryssar och för alla andra – faktiskt har blivit verklighet.

Läs mer

Socker-Kreml

Vladimir Sorokin

Socker-Kreml

Om boken

"En berörande debutroman" The New Yorker
"Både en elegi för de döda och en hemkomst ... rå, hypnotisk" The New York Times Book ReviewKort efter att hennes mamma dött i bröstcancer bestämmer sig Oksana, en ung poet, för att resa med askan från Moskva till deras hemstad i Sibirien. Det blir en roadtrip genom det ryska landskapet och den ryska byråkratin, men också en inre hemresa som präglas av reflektioner kring Oksanas uppväxt, den komplicerade relationen till modern och hennes uppvaknande som kvinna och lesbisk.Oksana Vasiakinas internationellt uppmärksammade självbiografiska roman är en berättelse om att lära känna sin mamma först när hon är död, om att upptäcka att man är gay i ett land som förtrycker HBTQ-personer, om familj, minne och skrivande.Sår är en poetisk och gripande roman full av mörk humor, hopp och politisk vilja, skriven av en ny och fri rysk röst.

Läs mer

Sår

Oksana Vasiakina

Sår

Om boken

– Vad önskar du dig, frågade Adam inför min trettioårsdag.
– Jag skulle vilja ha en tröja där det står tryckt: SJÄLV ÄRBÄSTE DRÄNG, säger jag.– Det får du inte, säger Adam.– Det är det jag önskar mig.– Du får önska dig något annat.– Det är det enda jag vill ha.Clementine bor i Malmö med sina två barn och deras pappa Adam. Hon är trött och kan inte sova. Tröttheten beror bland annat på att hennes mamma, som är född i ett laboratorium, behöver så mycket kärlek. Så har det varit i hela Clementines liv. Clementine själv är ett däggdjur, men hon behöver också mycket kärlek. Och hon behöver ofta ringa Giftinformationscentralen och 1177 och gå till akuten och gå överallt så att hon inte blir tjock och Adam slutar vilja ha henne. Samtidigt måste hon driva restaurang hemma åt barnen och vara i sandlådan och träffa sina vänner som inte frågar henne om barndomen och prata med sin dumma läkare och skriva dikter som inte är ironiska och akta sig för Försäkringskassan. Nike Åkerbergs debut Däggdjur är en drastisk och humoristisk roman om styrka och svaghet. Om oro och kroppar och pengar och tid. Och om hur rädslan går i arv från mor till dotter.

Läs mer

Däggdjur

Nike Åkerberg

Däggdjur

Om boken

Det är advent på Rederhaugen. Sasha Falck, SAGA:s nyutnämnda vd, skänker bort räddningsfartyget Falck 3 till Räddningssällskapet och lanserar idén om en forskningsexpedition till Svalbard. På ett sjukhus i Bodö ligger läkaren Hans Falck svårt skadad efter en olycka med 330-skvadronen. I Oslo får Johnny Berg information om att främmande makt har en infiltratör hos SAGA-koncernen. Och snart är det dags för familjen Falcks traditionsenliga julfirande. När Falck 3 stävar mot Kirkenes och Svalbard möts de gamla fienderna från det kalla kriget i en ny konfrontation – med stora konsekvenser för den rika och mäktiga familjen Falcks affärer.
Det arktiska arvet är en storslagen roman om förbjuden kärlek, farliga politiska idéer och bitter maktkamp. Det är en historia som tar med läsaren på en resa från överdådig rikedom i Bergen på 1950-talet till studentuppror och kommunism på 1970-talet ända fram till våra dagar. Men inte minst är det en berättelse om hur tillfälliga möten kan förändra ett helt liv.