Anna Jansson visar sitt Gotland

Foto: Marianne Westerlund

Datum

26 Juli 2017

Foto

Marianne Westerlund

Anna Jansson är en av våra mest omtyckta deckarförfattare med sin serie om kriminalinspektören Maria Wern. För några år sedan inledde Anna Jansson en ny serie, där hårfrisörskan Angelika Lagermark står i centrum. Från jobbet på Salong d’Amour i Visby agerar hon äktenskapsmäklerska till stadens invånare. I den nya boken, Kärleksdans i obalans, blir det tydligt för Angelika att det svåra inte är att hitta kärleken, utan att behålla den när motgångarna kommer. Något hon själv får erfara i sin egen relation.

Vi bad Anna Jansson visa och berätta om sina favoritplatser på Gotland, hennes hem-ö som ständigt är närvarande i hennes böcker.  

Bilden ovan: ”Fridhems pensionat. Prinsessan Eugenie var en av de första kvinnorna i Sverige som blev myndigförklarad och fick ta hand om sina egna pengar. För dem byggde hon Fridhem vid foten av Högklint. Salongerna, parken med gullregn, vattenfallet och den höga klippan är en miljö som inspirerade mig när jag skrev Drömmen förde dej vilse”.

”I Visbys kullerstensgränder lekte jag detektiv som barn precis som Emil Wern i mina böcker. Här håller även hårfrisörskan på Salong d’Amour till”.


”Hoburgsgubben är en rauk längst i söder, tidigare var näsan längre, men någon färgade den blå och sköt av den fick jag höra som barn.”


”Lummelundagrottorna – av och till Sveriges längsta grotta med undervattenssjöar och droppstenar. Här har Emil Wern – detektiv ett fall att lösa i Lillebror försvunnen”.


”En vandring utmed ringmuren är en härlig upplevelse. Plötsligt befinner man sig i medeltiden”.


”Kärleksporten, där har jag förlovat mig precis som många andra”.


”På Fårö finns öns finaste stränder, Nostra Auren och Sudersand med också fina raukområden som Digerhuvud och Lautershorn”.


”Under sommaren blommar dikesrenarna. På Gotland saltas det inte på vintern därför är blomsterprakten fantastisk utmed vägarna”.


”Botaniska trädgårdens lusthus är hjärtat i mina bokserier. Här har jag placerat en död brud i Drömmen förde dej vilse och här brukar Hårfrisörskan på Salong d'Amour sitta och läsa och andas in dofterna från kryddväxter och rosor”.


”Almedalen. Här har jag begått mord i flera av mina böcker. I Främmande fågel sätter jag alla politiker under Almedalsveckan i karantän på grund av fågelinfluensa”.


”Stora Karlsö. bild tre är Sillgrisslor och Tordmular på Stora karlsö – sällsynta fåglar som häckar här”.


”En till bild på Stora Karlsö. Filmatiseringen av min bok Inte ens det förflutna gjordes här”.

Relaterat

Om boken

Jag ser på mannen jag älskar. Vi står på randen till en katastrof. Jag tycker nästan att han ler i sömnen och plötsligt får jag lust att dräpa honom med kudden, tänker Angelika Lagermark, hårfrisörska på salong d´ Amour i Visby.

En annons i tidningen blir startskottet för en serie oväntade händelser. Den stuga vid havet där Angelikas gammelmormor Amalia bodde hela sitt 94-åriga liv är till salu. Amalia var en klok gumma och många var de som kom för att få råd och hjälp i livets svåra skeden. Men huset ruvar på en fasansfull hemlighet.

Samtidigt fortsätter relationsarbetet på frisersalongen med att hjälpa kunderna att hitta kärleken. Det är det enkla. Den svåra är att behålla kärleken när motgångarna kommer. Det är något Angelika själv får erfara när Magnus blir förälskad i hela världen och gör det otänkbara.

Kärleksdans i obalans är en bok om att älska i med- och motgång, och om den berg- och dalbana det innebär att leva med någon som förlorat greppet om verkligheten.

Läs mer

Anna Jansson

Kärleksdans i obalans

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

28 februari 2024

Maria Wern-feber i Tyskland