Nya böcker i maj

Datum

30 April 2019

Ny månad, massor av nya böcker. I maj är E. L. James, författaren bakom megasuccén Femtio nyanser av honom, tillbaka med en helt ny roman. Den isländske spänningsmästaren Arnaldur Indridason är aktuell med en ny bok, liksom vårt svenska stjärnskott på thrillerhimlen, Anna Bågstam.

Snart sommar och tid för att fixa i hemmet. Monica Karlstein lär oss att göra om våra gamla möbler med enkla knep. Hennes bok 99 hacks kommer att bli oumbärlig för alla hemmafixare.

Här är alla månadens boknyheter från Norstedts. Utgivningsdatum finns på respektive boksida, med reservation för ändringar.

 

Skönlitteratur

E.L. James: Mister
E. L. James kommer nu med en ny roman, med nya huvudpersoner, men självklart med riktigt mycket romance. Mister är en modern askungesaga. Så här säger författaren själv om den nya boken: ”Maxim och Alessia har fört med mig på en fascinerande resa och jag hoppas att mina läsare kommer att svepas med i deras spännande och sensuella saga, precis som jag gjorde när jag skrev den.”

Julie Cohen: För alltid tillsammans 
En vanlig morgon vaknar Robbie i sin säng med sin fru Emily sovande bredvid. Precis som han har gjort nästan alla morgnar under deras 54 år tillsammans. Han stiger upp och klär på sig, gör kaffe, matar hundarna, precis som han brukar. Han gör i ordning frukost till sin fru, och skriver sedan en lapp som han lämnar på Emilys nattduksbord innan han går ut genom dörren för att aldrig mer återvända.


Alex Dahl: Den oönskade
Den oönskade är beroendeframkallande slukarläsning för alla som älskar relationsthrillers och psykologiska spänningsromaner. ”Måste-läsning för dem som inte kan motstå thrillers fulla av oförutsägbara vändningar”, skriver Saturday Reader.


Maeve Binchy: Victoria Line, Central Line
Från Green Park till Brixton, Shepherd's Bush till Chancery Lane får en del av de många miljontals tunnelbaneresenärerna och londonborna sina egna berättelser nedtecknade. De 25 berättelserna i samlingen har alla fått namn efter stationer på Victoria line och Central line i Londons tunnelbana.


Arnaldur Indridason: Skuggor över Reykjavik
Ny bok från spänningsmästaren! Reykjavik 2016: En nittioårig man hittas död i sin lilla lägenhet i centrala Reykjavik. Han ser ut att bara ha somnat in, men rättsläkaren konstaterar att mannen dött till följd av kvävning. I mannens lägenhet hittas pressklipp och foton från ett känt mordfall i ett av 40-talets Reykjaviks mer skumma kvarter, Skugga sund.


Anna Bågstam: Skuggspelet
Skuggspelet är den andra fristående delen i Anna Bågstams deckarserie som utspelar sig i det lilla pittoreska fiskeläget Lerviken, med den roliga, bristfälliga, smygrökande civilutredaren Harriet i huvudrollen.

 

Fakta och sakprosa

Monica Karlstein: 99 hacks 
I den här boken visar Monica Karlstein hur vanliga möbler och prylar på enkla och smarta vis kan få nya funktioner och kostymer. Något massproducerat och alldagligt blir plötsligt unikt och personligt. En bricka får en ny botten, en vas en oväntad yta, hyllgavlar blir rumsavdelare och skåp får nya uttryck. Vissa projekt avslutas på en kvart, andra kräver en verktygslåda och några lediga timmar.


Robert Wright: Därför funkar meditation
Robert Wright utgår från sin egen resa, inklusive misslyckade meditationsförsök och retreatvistelser, och visar hur meditationen kan lära oss att släppa greppet om ängslan, ånger och ilska, och öka vår förmåga att uppskatta skönhet och andra människor. Han visar också hur denna förändring kan gå till.


Carlo Rovelli: Om tiden inte finns
I sin senaste bok utforskar Carlo Rovelli - författare till den framgångsrika Sju korta lektioner i fysik - en gren inom fysiken vi alla kan förhålla oss till, därför att det är en gåta för såväl forskare som för alla andra. Genom historien har förståelsen av tid skiftat oerhört, från Newtons till Einsteins upptäckter, fram till dagens kvantteorier och loopkvantgravitation, som Rovelli själv är specialist i.


Klas Gustafson: Bakom Alfons
Gunilla Bergström, författaren och illustratören bakom bland annat de klassiska Alfonsböckerna, har under en drygt fyrtioårig karriär valt att hålla sig i bakgrunden. Man är väl en ensamvarg, utan att tycka att det är snyftigt. Nu berättar Gunilla Bergström för första gången öppenhjärtigt om sitt eget liv i en biografi.


Helena Trus: Ett kilo socker
Ett kilo socker handlar om ett av de sista vittnena till Förintelsen som fortfarande är kvar i livet. Vad händer när ingen av dem längre finns? ”Att vara en Förintelseöverlevande kallar farmor inte för en välsignelse, utan ett straff. Att tvingas leva med skulden över att hon lever, inte de.”


Ola Wikander: Ett hav i mäktig rörelse
Denna bok är en inledning till de semitiska språkens historia och deras poetiska och religionshistoriska traditioner - och till deras fascinerande halsljud och närmast matematiska grammatiska struktur. Deras historia, poesi och litteraturer är precis som akademiledamoten och språkforskaren H.S. Nyberg sade: ett mångflödande djup och ett vågsvall att översköljas av - ett hav i mäktig rörelse.


Maria Ahlgren: Destination Beautyfood
I den här kokboken ger vi oss ut i världen för att inspireras av de bästa skönhetshemligheterna från världens mest tongivande beautyplatser. Kapitlen utgår från Seoul, Tokyo, Paris, Los Angeles och Stockholm. Här föds trender som präglar badrumsskåp och skafferier världen över, och boken guidar och inspirerar läsaren att själv prova maten, kultprodukterna och rutinerna hemma för att skruva upp sin glow till nästa nivå.