Margaret Atwood nominerad till Bookerpriset 

Foto: Jean Malek

Datum

3 September 2019

Foto

Jean Malek

Margaret Atwood och hennes roman Gileads döttrar finns på den korta nomineringslistan till Bookerpriset 2019. 

Gileads döttrar är fortsättningen på romanen Tjänarinnans berättelse, som står som förlaga till den enormt populära tv-serien The Handmaid’s Tale

Gileads döttrar utspelar sig 15 år efter händelserna i den första romanen och släpps samtidigt på svenska och engelska den 10 september. 

De sex finalisterna är utvalda från en tidigare lista med 13 namn. Övriga nominerade till priset är Salman Rushdie, Chigozie Obioma, Lucy Ellmann, Bernardine Evaristo och Elif Shafak.

Priset delas ut 14 oktober.

Relaterat

Om boken

Vinnare av Bookerpriset 2019!

I slutscenen av Tjänarinnans berättelse stiger Offred in i skåpbilen efter att ha anklagats av Anföraren och hans hustru. Vart hon förs vet ingen. I sin alldeles nyskrivna fortsättning på Tjänarinnans berättelse, Gileads döttrar, kommer Margaret Atwood förmodligen att avslöja vad som hände med Offred. Så här säger hon i ett pressmeddelande:

"Kära bokläsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag."

Sedan Tjänarinnas berättelse gavs ut 1985 har Atwoods framtidsvision bara ökat i betydelse och givit upphov till kvinnors protester över hela världen, inte minst efter valet av Donald Trump till Amerikas president. Romanen fick också nytt liv genom den prisbelönade och populärar tv-serien The Handmaid´s Tale med Elisabeth Moss i huvudrollen.

Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Boken ges ut samtidigt som det engelska originalet.

Läs mer

Margaret Atwood

Gileads döttrar

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv