Väntan är över – nu fortsätter Margaret Atwoods dystopi

Foto: Jean Malek

Datum

10 September 2019

Foto

Jean Malek

I dag släpps Gileads döttrar, Margaret Atwoods fortsättning på Tjänarinnans berättelse. Får vi veta vad som händer Offred när hon stiger in i skåpbilen efter att ha anklagats av Anföraren och hans hustru?

I en exklusiv intervju med DN berättar Margaret Atwood om varför hon, drygt 30 år efter den första boken, valde att skriva en fortsättning:

– Verkligheten för kvinnor i många länder ligger i dag tyvärr närmare den jag beskriver än vad den gjorde 1985. Då kunde folk fortfarande säga att min värld var en intressant fantasi. Men att den riktiga världen faktiskt rörde sig åt andra hållet. Det kan de inte säga längre. 

Sedan Tjänarinnas berättelse gavs ut 1985 har Atwoods framtidsvision bara ökat i betydelse och givit upphov till kvinnors protester över hela världen, inte minst efter valet av Donald Trump till Amerikas president. Romanen fick också nytt liv genom den prisbelönade och populära tv-serien The Handmaid's Tale med Elisabeth Moss i huvudrollen. Det är redan klart att även Gileads döttrar kommer att göras som tv-serie.

Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Boken ges ut samtidigt som det engelska originalet.

För DN berättar Margaret Atwood om några av de teman som intresserat henne i skrivandet av den nya boken:

– Hur religiösa sekter startar, hur de når framgång… hur deras inre logik ser ut. Vet du att för att skapa ett totalitärt samhälle behöver du bara runt 25, 30 procent av befolkningen? Du behöver inte ens ha en majoritet på din sida. Det räcker med 30 procent. Det är då det tippar över. 

Relaterat

Om boken

Vinnare av Bookerpriset 2019!

I slutscenen av Tjänarinnans berättelse stiger Offred in i skåpbilen efter att ha anklagats av Anföraren och hans hustru. Vart hon förs vet ingen. I sin alldeles nyskrivna fortsättning på Tjänarinnans berättelse, Gileads döttrar, kommer Margaret Atwood förmodligen att avslöja vad som hände med Offred. Så här säger hon i ett pressmeddelande:

"Kära bokläsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag."

Sedan Tjänarinnas berättelse gavs ut 1985 har Atwoods framtidsvision bara ökat i betydelse och givit upphov till kvinnors protester över hela världen, inte minst efter valet av Donald Trump till Amerikas president. Romanen fick också nytt liv genom den prisbelönade och populärar tv-serien The Handmaid´s Tale med Elisabeth Moss i huvudrollen.

Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Boken ges ut samtidigt som det engelska originalet.

Läs mer

Margaret Atwood

Gileads döttrar

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv