Kända skådespelare läser in fortsättningen på The Handmaid’s Tale

Datum

3 December 2019

Margaret Atwood gav under hösten ut Gileads döttrar, den hett efterlängtade uppföljare till Tjänarinnans berättelse – boken som står som förlaga till tv-succén The Handmaid’s Tale.

Gileads döttrar utspelar sig 15 år efter händelserna i Tjänarinnans berättelse. Här möter vi Tant Lydia från den första romanen, den unga kvinnan Agnes som lever i Gilead och Daisy, en ung kvinna bosatt i Kanada.

Boken hyllades av kritiker när den kom och har valts ut till en av 2019 års bästa böcker av bland annat Time Magazine.

Nu släpps äntligen ljudboken – på Lydias namnsdag! – inläst av de etablerade skådespelarna Gunnel Fred, Electra Hallman och Hedda Stiernstedt. Lo Kauppi, som var inläsare på ljudboksutgåvan av Tjänarinnans berättelse, återkommer även hon i Gileads döttrar.

Gileads döttrar finns som ljudbok hos Storytel och de andra ljudtjänsterna.

Relaterat

Om boken

Vinnare av Bookerpriset 2019!

I slutscenen av Tjänarinnans berättelse stiger Offred in i skåpbilen efter att ha anklagats av Anföraren och hans hustru. Vart hon förs vet ingen. I sin alldeles nyskrivna fortsättning på Tjänarinnans berättelse, Gileads döttrar, kommer Margaret Atwood förmodligen att avslöja vad som hände med Offred. Så här säger hon i ett pressmeddelande:

"Kära bokläsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag."

Sedan Tjänarinnas berättelse gavs ut 1985 har Atwoods framtidsvision bara ökat i betydelse och givit upphov till kvinnors protester över hela världen, inte minst efter valet av Donald Trump till Amerikas president. Romanen fick också nytt liv genom den prisbelönade och populärar tv-serien The Handmaid´s Tale med Elisabeth Moss i huvudrollen.

Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Boken ges ut samtidigt som det engelska originalet.

Läs mer

Margaret Atwood

Gileads döttrar

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv