Margaret Atwood får årets Bookerpris

Foto: Jean Malek

Datum

15 Oktober 2019

Foto

Jean Malek

Margaret Atwood har tilldelats årets Bookerpris för romanen Gileads döttrar, fortsättningen till The Handmaid’s Tale. Det är andra gången Atwood vinner priset.

Trots att reglerna säger att man inte får ge Bookerpriset till mer än en person i taget har juryn i år valt att bryta mot reglerna och ger priset även till Bernardine Evaristo för Girl, woman, other

Författarna delar på prissumman på 50.000 pund, runt 620.000 kronor.

– Jag trodde att jag var för gammal och jag behöver inte uppmärksamheten. Det hade varit pinsamt om jag stod ensam här så jag är glad att du också står här, sade Margaret Atwood till Bernardine Evaristo, enligt DN.

Bookerpriset delas årligen ut till den, enligt juryn, bästa romanen med engelska som originalspråk. 

Relaterat

Om boken

Vinnare av Bookerpriset 2019!

I slutscenen av Tjänarinnans berättelse stiger Offred in i skåpbilen efter att ha anklagats av Anföraren och hans hustru. Vart hon förs vet ingen. I sin alldeles nyskrivna fortsättning på Tjänarinnans berättelse, Gileads döttrar, kommer Margaret Atwood förmodligen att avslöja vad som hände med Offred. Så här säger hon i ett pressmeddelande:

"Kära bokläsare. Allt ni frågat mig om Gilead och hur den världen är uppbyggd har tjänat som inspiration för denna roman. Fast inte bara. Den andra inspirationskällan är den värld vi lever i idag."

Sedan Tjänarinnas berättelse gavs ut 1985 har Atwoods framtidsvision bara ökat i betydelse och givit upphov till kvinnors protester över hela världen, inte minst efter valet av Donald Trump till Amerikas president. Romanen fick också nytt liv genom den prisbelönade och populärar tv-serien The Handmaid´s Tale med Elisabeth Moss i huvudrollen.

Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Boken ges ut samtidigt som det engelska originalet.

Läs mer

Margaret Atwood

Gileads döttrar

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv