Lagercrantz sista Millennium-bok äntligen i pocket

Foto: Anna-Lena Ahlström

Datum

13 Augusti 2020

Foto

Anna-Lena Ahlström

David Lagercrantz sista bok i den globala jättesuccén Millennium heter Hon som måste dö. Boken var en av förra årets mest sålda böcker och nu finns den äntligen i pocket.

– Det känns som min bästa bok i serien och då är det också dags att sluta, sade David Lagercrantz när vi intervjuade honom i samband med boksläppet. Även kritikerna övertygades av Lisbeth Salander och Mikael Blomkvists sista fajt:

Hon som måste dö knyter ihop det som måste ske på ett perfekt sätt”, skrev Le Mondes recensent.

”Varning utfärdas för Millennium-fansen! Om de är nyss hemkomna från semestern och vill kasta sig över den sjätte delen bör de räkna med många vaknätter. För Hon som måste dö är en bok som slukas: den är kortare och koncisare än de tidigare delarna och kan omedelbart klassificeras under kategorien bladvändare”, menade Le Parisien.

Sydsvenskan: ”Ända in i kaklet lyckas författaren alltså låta högaktuella ämnen prägla intrigen: näthat och desinformation. Och visst blir det en spännande historia av det, absolut värdig en bladvändare som lanseras i hela världen.” ”David Lagercrantz är en god hantverkare och har förvaltat sitt arv synnerligen väl.”

Relaterat

Om boken

Grande finale!

En hemlös man hittas i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Men rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer, och kontaktar Mikael Blomkvist.

Blomkvist blir motvilligt intresserad. Den hemlöse har flera gånger hörts muttra om Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister. Var det bara nojor, svammel? Eller kan det finnas en riktig koppling till regeringen?

Mikael ber Lisbeth Salander om hjälp. Men efter Holger Palmgrens begravning har hon lämnat landet och går inte att nå.

Vad ingen vet är Lisbeth befinner sig i Moskva för att en gång för alla göra upp med sin syster Camilla. Hon har bestämt sig: Hon ska inte längre vara den som jagas. Hon ska jaga själv.

Hon som måste dö - den stora finalen i David Lagercrantz böcker i Millenniumserien - väver samman politiska skandaler och maktspel på hög nivå med DNA-forskning, Himalayaexpeditioner och det organiserade näthatet som vill så splittring, och vars rötter spåras till en rysk trollfabrik.

Läs mer

David Lagercrantz

Hon som måste dö

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

20 juni 2023

”Som ett odjur som reser sig ur askan”

IntervjuerNyheter