David Lagercrantz skänker stor summa till Svenska PEN

Foto: Anna-Lena Ahlström

Datum

20 Augusti 2019

Foto

Anna-Lena Ahlström

David Lagercrantz skänker 200 000 kronor till Svenska PEN. Han är sedan 2015 ledamot i Svenska PENs styrelse där han engagerar sig särskilt för journalisters och författares rätt att verka utan att förföljas eller fängslas på grund av sitt arbete. Förutom ledamot i Svenska PEN, är han också en av organisationens finansiella partners.

I en intervju på Svenska PENs hemsida får Lagercrantz frågan hur den svenska yttrandefriheten mår.

– Vi är förstås priviligierade, svarar han. Men också vi är drabbade. Hoten mot journalister och författare ökar. Självcensuren har blivit ett allt större problem. Många drar sig för att skriva om vissa ämnen för att undkomma hatstormar. Vi vet i dag att utländska intressen stödjer sajter som sprider vrångbilder och falska nyheter om Sverige.

”Vi är oerhört glada. Det är fantastiskt att en författare som så tydligt engagerar sig för yttrandefrihet ger oss stort ekonomiskt stöd. Vårt uppdrag att försvara det fria ordet växer för varje dag och David Lagercrantz gåva ger oss kraft i arbetet just när vi behöver det som bäst”, säger Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare för Svenska PEN.

David Lagercrantz har gett ut ett tiotal böcker och är närmast aktuell med den sjätte och sista boken i Millenniumserien, Hon som måste dö.

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

20 juni 2023

”Som ett odjur som reser sig ur askan”

IntervjuerNyheter