Ladda upp inför finalen – lyssna på Millenniumböckerna

Datum

24 Juni 2019

I slutet av sommaren kommer den stora finalen i Millenniumserien – som inleddes 2005 med Stieg Larssons Män som hatar kvinnor och nu avslutas med David Lagercrantz Hon som måste dö. För sista gången möter vi Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist – i en historia som väver samman politiska skandaler och maktspel på hög nivå med DNA-forskning och det organiserade näthatet som vill så splittring, och vars rötter spåras till en rysk trollfabrik.

Du vet väl att alla böcker i Millenniumserien finns hos exempelvis Storytel – där även den sista boken släpps 22 augusti. Perfekt uppladdning under sommaren –för den som vill lyssna eller läsa ikapp och för den som vill fräscha upp minnet.

Män som hatar kvinnor För fyrtio år sedan försvann den unga Harriet Vanger spårlöst. Den grävande journalisten Mikael Blomkvist får i uppdrag av industrimagnaten Henrik Vanger att ta reda på vad som hände Vangers systerdotter. Blomkvist tar hjälp av Lisbeth Salander – en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher. Tillsammans är de snart en mörk och blodig familjetragedi på spåren. Lyssna här!

Flickan som lekte med elden En journalist och hans researchpartner hittas mördade och allt pekar på att Lisbeth Salander är skyldig till morden. Mikael Blomkvist misstänker att dödsfallen är kopplade till en traffickingoperation som leds av den ökände gangstern ‘Zala’ – och att man försöker sätta dit Salander. En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint, och hon bestämmer sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla. Hon ska straffa dem som förtjänar att straffas. Lyssna här!

Luftslottet som sprängdes Två svårt skadade patienter tas in på akuten på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg: Lisbeth Salander och hennes pappa, Alexander Zalachenko. Samtidigt som Lisbeth ställs inför rätta för dubbelmord publicerar Mikael Blomkvist ett reportage som ger henne upprättelse – och skakar om regeringen, säkerhetstjänsten och hela riket i grunden. Stieg Larssons sista bok i den hyllade trilogin är en politisk thriller i världsklass. Lyssna här!

Det som inte dödar oss Tidskriften Millennium har fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat. En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom AI-forskning, till Blomkvist. Balder säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, som bär vissa likheter med en person Blomkvist känner väl. Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. Det har blivit dags för deras vägar att korsas. Ännu en gång. Lyssna här!

Mannen som sökte sin skugga Lisbeth Salander avtjänar ett kortare straff på kvinno­fängelset Flodberga och gör allt för att hålla sig undan de interna konflikterna mellan fångarna. Det dröjer inte länge förrän Benito, den informella ledaren, utmanar henne. Lisbeth får besök av Holger Palmgren som fått tag i dokument som kastar nytt ljus över myndigheternas övergrepp i hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist om hjälp att göra några efterforskningar. Spåren leder dem till en viss Leo Mannheimer. Hur hänger en välartad finanskilles bakgrund ihop med Lisbeths? Och hur ska Lisbeth hantera hoten från Benito och hennes gäng som trappas upp alltmer? I Mannen som sökte sin skugga, den femte boken i Millenniumserien, har David Lagercrantz tvinnat en historia om statliga övergrepp, hedersproblematik och de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander. Lyssna här!

Hon som måste dö En hemlös man hittas i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Men rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer, och kontaktar Mikael Blomkvist. Blomkvist blir motvilligt intresserad. Den hemlöse har flera gånger hörts muttra om Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister. Var det bara nojor, svammel? Eller kan det finnas en riktig koppling till regeringen? Mikael ber Lisbeth Salander om hjälp. Men efter Holger Palmgrens begravning har hon lämnat landet och går inte att nå. Vad ingen vet är Lisbeth befinner sig i Moskva för att en gång för alla göra upp med sin syster Camilla. Hon har bestämt sig: Hon ska inte längre vara den som jagas. Hon ska jaga själv. Släpps 22 augusti!

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv