Kritikerhyllad: ”David Lagercrantz vet hur man gör”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

25 November 2021

Foto

Kajsa Göransson

I David Lagercrantz nya deckare Obscuritas möter vi professor Hans Rekke, världsledande inom förhörsteknik, och Micaela Vargas, en ung närpolis från Husby. Det omaka paret möts under utredningen av mordet på en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Den man som häktas för mordet nekar och fallet blir snabbt mer och mer gåtfullt.

De svenska litteraturkritikerna övertygas av deckarparet Rekke/Vargas och inledningen av David Lagercrantz nya deckarserie.

”Hantverket sitter där efter Millennium-böckerna han skrev i Stieg Larssons ställe. Som om han härmat det vinnande konceptet till perfektion.”

”Halva natten läser jag, inte för att jag måste, utan för att jag vill veta hur det ska gå. Om jag har rätt i mina egna teorier om fallet. Det har jag inte. Intrigen ligger före mitt tankearbete, som den ska.”

”Ja, jag får kapitulera. David Lagercrantz vet hur man gör.”
Expressen

”Obscuritas imponerar.” ”Mycket underhållande.”

”Skildringen av radarparets vänskap är som sagt finkalibrerad och gripande, och spänningen kan man heller inte klaga på.”
Svenska Dagbladet

”Lagercrantz visar en nästan faderlig omsorg om sina karaktärer. I stället för att som mindre samvetsgranna författare (för att inte säga manusförfattare) vältra sig i pojkrumsaktiga, grafiska obsceniteter – själva tagandet av daga – ägnar han sig hellre åt figurernas mänskliga drag.

”Det är inte bara sympatiskt utan hjälper också genrens ibland rejält haltande trovärdighet. Ingen, eller mycket få, tillåts vara fullt ut ond, snobbig, kretinsk eller – för den delen – god. Förvånas därför inte om även Rekke/Vargas-serien blir en försäljningssuccé.”
Dagens Nyheter

”Lagercrantz skriver skickligt och lekande lätt.”
Ystad Allehanda

”Det är en ambitiös och aningen snårig intrig som både vill följa den förväntade deckarmallen och på samma gång berätta något mer … Musiken får dock en viktig roll i handlingen och berättelsen om den och människorna omkring tillför nödvändig nerv. Här tar historien oanade vägar och vi får en skildring av drömmars drivkraft som känns och engagerar.”
Göteborgs-Posten

Relaterat

Om boken

Startskottet på en ny deckarserie av David Lagercrantz!

Det är sommaren 2003 och USA har just invaderat Irak. I Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Vildhjärnan och fotbollspappan Giuseppe Costa häktas för brottet och fallet ser solklart ut. Men Costa vägrar att erkänna mordet och polischefen beslutar att anlita professor Hans Rekke, världsledande expert på förhörstekniker. Finns det någon som kan knäcka Costa är det han.

Men ingenting blir som polisen förväntat sig. Rekke tar emot utredningsgruppen i sitt stora, flotta hus i Djursholm. Han sågar hela utredningen i en svindlande skarp uppvisning - och snart faller den ihop. Costa släpps på fri fot och polisen står plötsligt helt utan spår. Bara Micaela Vargas, den unga närpolisen från Husby, som mest på nåder tagits in i utredningen, vägrar släppa fallet. Hon försöker få tag på Rekke, som dock inte svarar på hennes kontaktförsök.

Men så möts Rekke och Vargas igen, under dramatiska omständigheter, och detta omaka par bestämmer sig för att lösa fallet som tycks alltmer gåtfullt. Det leder till CIA:s jakt på terrorister, och talibanernas krig mot musiken. Vem var fotbollsdomaren egentligen? Offer eller gärningsman?

Obscuritas är smart och spännande sträckläsning där ingenting riktigt är vad det ser ut att vara.

"David Lagercrantz kopplar greppet. Obscuritas är finkalibrerad och gripande."
Svenska Dagbladet

"Lagercrantz visar en nästan faderlig omsorg om sina karaktärer."
Dagens Nyheter

"Ja, jag får kapitulera. David Lagercrantz vet hur man gör."
Expressen

"Lagercrantz skriver skickligt och lekande lätt."
Ystads Allehanda

Läs mer

David Lagercrantz

Obscuritas

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

20 juni 2023

”Som ett odjur som reser sig ur askan”

IntervjuerNyheter