”Som ett odjur som reser sig ur askan”

Foto: Alexander Donka

Datum

20 Juni 2023

Foto

Alexander Donka

David Lagercrantz är tillbaka med deckaren Memoria, den andra boken i serien om radarparet Rekke/Vargas.

Memoria för läsaren tillbaka till 90-talets bankkris, och till oligarkernas strid med det gamla KGB. I den andra delen i David Lagercrantz Rekke/Vargas-serie, som inleddes förra året med Obscuritas, avslöjas brutala brott och hur de påverkar enskilda livsöden. Och hur nystandet i dem berör professor Hans Rekke och polisassistent Micaela Vargas djupt personligt.

Vad har hänt sedan vi sist mötte Hans Rekke och Micaela Vargas?

– På ett plan ganska lite, vi befinner oss där första boken – Obscuritas – slutade, men på andra plan ganska mycket. Hans Rekke har sjunkit ner i sin djupa depression igen, och Micaela Vargas som bor med honom och som beundrat honom för hans Sherlock Holmeska skarpsinne, har ledsnat och beslutat att flytta hem igen till Husby. Först ska hon bara undersöka ett spår hon egentligen inte tror på – det trotsar all logik – men som hon vill köra i botten lik förbaskat. Det handlar om en kvinna som är död och begraven på Katolska kyrkogården i Solna, men ändå tycks ha setts på ett nytaget semesterkort från Venedig.

Vad stöter de på för problem i den här boken?

– Micaelas bror Lucas är grovt kriminell och Micaela har beslutat att sätta dit honom. Men det är helt klart ett förhastat beslut. Lucas slår tillbaka med en oväntad kraft, och med ett infernaliskt raffinemang.  Rekke å sin sida förstår att hans dotter Julia är i fara. Dessutom dyker hans gamla ärkefiende, Gabor Morovia upp, Gabor som på alla sätt kan mäta sig med honom intellektuellt, men som helt saknar mänsklig hänsyn, och möjligtvis är ond på riktigt. 

I Memoria hamnar vi även i 90-talets bankkris och oligarkernas strid med det gamla KGB. Finns det några paralleller till världen vi lever i idag?

– Det finns stora paralleller och stora olikheter. Då i det tidiga nittiotalet, efter kalla krigets slut, såg det ut som den liberala demokratin skulle segra i världen, och vi gick mot en ny fredlig tid. Men problemen fanns där under ytan. De ledande KGB-generalerna såg Sovjets unionens sönderfall som århundrandets största geopolitiska katastrof och planerade att slå tillbaka. Västvärldens ekonomi – framför allt Sveriges – var på väg att gå sönder efter åttiotalets låne- och fastighetsfest. Jag kunde inte låta bli att leka lite med tidsskildringen eftersom jag satt med facit i handen. Putin dyker upp i en biroll och Ryssland, som vi då trodde blivit en ny vän, mullrar hotfullt i kulisserna. Läsare anar att det som skulle hände, redan då låg och väntade på att vakna till, som ett odjur som reser sig ur askan.

Relaterat

Om boken

Om Obscuritas: "An investigation Holmes himself would have loved to solve." The Independent
Claire Lidman är död sedan fjorton år. Men Samuel, Claires man, vägrar att acceptera det. Så när han får syn på en kvinna i bakgrunden på ett semesterkort som ser ut precis som Claire, vänder han sig till Hans Rekke och Micaela Vargas. De är djupt skeptiska. Men Rekke upptäcker ändå några detaljer på fotot som tyder på att det verkligen är Claire. Är det möjligt? Eller tar de sig an fallet bara för att få möjlighet att jobba ihop igen?Undersökningen leder dem bakåt i tiden och Rekke tvingas återvända till plågsamma minnen från det förflutna.Samtidigt, kanske inte bara av en tillfällighet, träffar Rekkes dotter Julia en ny pojkvän som hon absolut vill hålla hemlig. Och Micaela blir fortsatt trakasserad och hotad av sin kriminella bror Lucas. Men det skrämmer henne inte. Först när hon inser vem Julias nya kärlek är, faller halva hennes värld samman, och Rekke förstår att han återigen måste stå öga mot öga med sin ungdoms stora fiende, Gabor Morovia.Memoria för läsaren tillbaka till 90-talets bankkris, och till oligarkernas strid med det gamla KGB. I den andra delen i David Lagercrantz Rekke/Vargas-serie avslöjas brutala brott och hur de påverkar enskilda livsöden. Och hur nystandet i dem berör professor Hans Rekke och polisassistent Micaela Vargas djupt personligt.

Läs mer

David Lagercrantz

Memoria

Om boken

Startskottet på en ny deckarserie av David Lagercrantz!

Det är sommaren 2003 och USA har just invaderat Irak. I Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Vildhjärnan och fotbollspappan Giuseppe Costa häktas för brottet och fallet ser solklart ut. Men Costa vägrar att erkänna mordet och polischefen beslutar att anlita professor Hans Rekke, världsledande expert på förhörstekniker. Finns det någon som kan knäcka Costa är det han.

Men ingenting blir som polisen förväntat sig. Rekke tar emot utredningsgruppen i sitt stora, flotta hus i Djursholm. Han sågar hela utredningen i en svindlande skarp uppvisning - och snart faller den ihop. Costa släpps på fri fot och polisen står plötsligt helt utan spår. Bara Micaela Vargas, den unga närpolisen från Husby, som mest på nåder tagits in i utredningen, vägrar släppa fallet. Hon försöker få tag på Rekke, som dock inte svarar på hennes kontaktförsök.

Men så möts Rekke och Vargas igen, under dramatiska omständigheter, och detta omaka par bestämmer sig för att lösa fallet som tycks alltmer gåtfullt. Det leder till CIA:s jakt på terrorister, och talibanernas krig mot musiken. Vem var fotbollsdomaren egentligen? Offer eller gärningsman?

Obscuritas är smart och spännande sträckläsning där ingenting riktigt är vad det ser ut att vara.

"David Lagercrantz kopplar greppet. Obscuritas är finkalibrerad och gripande."
Svenska Dagbladet

"Lagercrantz visar en nästan faderlig omsorg om sina karaktärer."
Dagens Nyheter

"Ja, jag får kapitulera. David Lagercrantz vet hur man gör."
Expressen

"Lagercrantz skriver skickligt och lekande lätt."
Ystads Allehanda

Läs mer

Obscuritas

David Lagercrantz

Obscuritas

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

20 juni 2023

”Som ett odjur som reser sig ur askan”

IntervjuerNyheter