Claire Foy från The Crown spelar Lisbeth Salander

Datum

15 September 2017

I januari 2018 inleds arbetet med filmatiseringen av Det som inte dödar oss, David Lagercrantz fortsättning på Stieg Larssons Millenniumserie. Filmen – The Girl in the Spider’s Web, samma titel som den engelska utgåvan av boken – regisseras av Fede Alvarez.

Nu är det även klart att rollen som Lisbeth Salander görs av Claire Foy, kanske mest känd för sin roll som drottning Elizabeth II i Netflixserien The Crown. En roll som hon är nominerad till en Emmy för.

Filmen spelas in i Stockholm och Berlin och filmen får premiär 19 oktober 2018. Förarbetet med att filmatisera den senaste boken i serien, Mannen som sökte sin skugga, är redan igång. 

Relaterat

Om boken

Lisbeth Salander avtjänar ett kortare straff på kvinnofängelset Flodberga och gör allt för att hålla sig undan de interna konflikterna mellan fångarna. Det dröjer inte länge förrän Benito, den informelle ledaren, utmanar henne, särskilt sedan Lisbeth försvarat en ung kvinna från Bangladesh som trakasseras i cellen intill.

Lisbeth får besök av Holger Palmgren som fått tag i dokument som kastar nytt ljus över myndigheternas övergrepp i hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist om hjälp att göra några efterforskningar. Spåren leder dem till en viss Leo Mannheimer, delägare i Alfred Ögrens Fondkommissionär.

Hur hänger en välartad finanskilles bakgrund ihop med Lisbeths? Och hur ska Lisbeth hantera hoten från Benito och hennes gäng som trappas upp alltmer?

I Mannen som sökte sin skugga, den femte boken i Millenniumserien, har David Lagercrantz tvinnat en spännande historia om statliga övergrepp, hedersproblematik och de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander.

Läs mer

David Lagercrantz

Mannen som sökte sin skugga

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

20 juni 2023

”Som ett odjur som reser sig ur askan”

IntervjuerNyheter