Femte Millenniumboken global succé – passerar miljongränsen

Foto: Cato Lein

Datum

12 Oktober 2017

Foto

Cato Lein

Efter bara drygt en månad i handeln har David Lagercrantz nya bok i Millenniumserien, Mannen som sökte sin skugga, legat på försäljningstopplistorna och sålt en miljon exemplar. Hela Millenniumserien har därmed sålt i 90 miljoner exemplar världen över.

Den 7 september släpptes Mannen som sökte sin skugga, den femte delen i Millenniumserien, av David Lagercrantz. Boken har sedan tre veckor legat på New York Times Bestseller list, har toppat listorna bland annat i Frankrike, Nederländerna och Australien, den blev månadens mest sålda bok i Sverige och har sålt i en miljon exemplar världen över.

- En ny Millenniumbok är inte längre en lokal angelägenhet, utan en global. Det här är ett av årets allra hetaste världssläpp. Och de är inte fler än att du kan räkna dem på ena handens fingrar, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts.

Mannen som sökte sin skugga är hittills såld till 35 länder. Av dessa gav 26 länder ut boken samtidigt. Under hösten har David Lagercrantz varit ute på en världsturné och besökt bland annat USA, Spanien och Frankrike. Senare i höst fortsätter han sin turné i Tyskland, Storbritannien, Finland och Brasilien.

Relaterat

Om boken

Lisbeth Salander avtjänar ett kortare straff på kvinnofängelset Flodberga och gör allt för att hålla sig undan de interna konflikterna mellan fångarna. Det dröjer inte länge förrän Benito, den informelle ledaren, utmanar henne, särskilt sedan Lisbeth försvarat en ung kvinna från Bangladesh som trakasseras i cellen intill.

Lisbeth får besök av Holger Palmgren som fått tag i dokument som kastar nytt ljus över myndigheternas övergrepp i hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist om hjälp att göra några efterforskningar. Spåren leder dem till en viss Leo Mannheimer, delägare i Alfred Ögrens Fondkommissionär.

Hur hänger en välartad finanskilles bakgrund ihop med Lisbeths? Och hur ska Lisbeth hantera hoten från Benito och hennes gäng som trappas upp alltmer?

I Mannen som sökte sin skugga, den femte boken i Millenniumserien, har David Lagercrantz tvinnat en spännande historia om statliga övergrepp, hedersproblematik och de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander.

Läs mer

David Lagercrantz

Mannen som sökte sin skugga

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

20 juni 2023

”Som ett odjur som reser sig ur askan”

IntervjuerNyheter