Senaste Hjorth Rosenfeldt äntligen i pocket!

Foto: Kajsa Göransson

Datum

9 September 2019

Foto

Kajsa Göransson

Författarna Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth träffades på SVT Drama, där de satt bredvid varandra och skrev manus. Snart började de att skriva tillsammans och jobbade på en ny tv-serie som SVT tackade nej till. Då kom tanken: skulle berättelsen om Sebastian Bergman och kollegorna på Riksmordkommissionen skulle funka som bok? 

Det gjorde den, minst sagt. De fem böckerna har hittills sålt i fyra miljoner exemplar världen över och nu kommer den efterlängtade fortsättningen, En högre rättvisa, äntligen som pocket.

– Det tog tre år att få fram den här boken för att Hans skrev tv-serierna Bron och Marcella och jag höll på med massa andra projekt. Är man två som skriver måste man hitta en period när båda kan – och det var svårt, säger Michael Hjorth.

– Det kanske låter fånigt, men vi fick inte ihop våra kalendrar, säger Hans Rosenfeldt. Tiden fanns bara inte. Men tre år är lite väl långt. Nästa del i serien kommer förhoppningsvis år 2020.

I En högre rättvisa härjar en serievåldtäktsman i Uppsala. Gärningsmannen smyger sig på sina offer bakifrån, söver dem med en spruta och placerar en säck över huvudet innan övergreppet fullbordas. En hel stad är satt i skräck. Tidigt i utredningen tyder allt på att offren inte är slumpvis utvalda. Sebastian Bergman och hans kollegor på Riksmord måste hitta kopplingen mellan dem. Varför verkar så många personer inte vilja att sanningen kommer fram?

Relaterat

Om boken

Hjort/Rosenfeldt är tillbaka - 4 miljoner sålda böcker!

En serie våldtäkter sätter skräck i Uppsala: gärningsmannen smyger sig på sina offer bakifrån, söver dem med en spruta och placerar en säck över huvudet innan övergreppet fullbordas.

Riksmordkommissionen är splittrad. Vanja arbetar tillfälligt i Uppsala och utreder det otäcka fallet. Sebastian åker runt i landet och pratar om sina böcker. Torkel, Ursula och Billy har sina egna angelägenheter som upptar dem. Men när ett av våldtäktsoffren hittas död samlas de igen och teamet måste lägga personliga problem och strider åt sidan.

Ledtrådar tyder på att offren inte är slumpvis utvalda. Men vad är kopplingen mellan dem? Och varför verkar så många personer inte vilja att sanningen kommer fram?

En högre rättvisa är den sjätte boken i den framgångsrika serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och kollegerna på Riksmord.

"En anmärkningsvärt bra och sinnrik thriller" Telegraaf, Nederländerna, om det fördolda (2010)
"En av de bästa spänningsromanerna från Sverige på senare år" Die Tageszeitung, Tyskland, om lärjungen (2011)
"En komplex och övertygande roman" Sunday times, Storbritannien, om Fjällgraven (2012)
"Närmast perfekt konstruerad kriminalhistoria" Verdens gang, Norge, om Den stumma flickan (2014)
"Intensiv och effektiv spänning med engagemang och insikt" Berlingske, Danmark, om De underkända (2015)

Läs mer

Hans Rosenfeldt, Michael Hjorth

En högre rättvisa

Relaterade artiklar

Foto: Sören Håkanlind

20 juni 2024

Sommarens bästa spänning