”Högst sannolikt att Sebastian Bergman kommer tillbaka”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

25 Oktober 2023

Foto

Kajsa Göransson

Hjorth & Rosenfeldt tillbaka med den åttonde boken i serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och poliserna på Riksmord som redan har sålt två miljoner exemplar.

– I inledningen av Skulden man bär befinner vi oss tillsammans med ett sargat och utsatt Riksmord efter det att det avslöjats att en av deras medlemmar under flera år varit en seriemördare, berättar författarduon. Om krishanteringen inte fungerar så finns det starka krafter som arbetar för att lägga ner Riksmord som avdelning helt och hållet. När de får ett nytt fall att utreda, som dessutom gör att de måste samarbeta med Sebastian Bergman igen, så är det deras sista chans att klara sig. 

Vad har hänt Sebastian Bergman sedan sist?

– Inte så mycket. Förutom att han avslöjade den kollega som visade sig vara seriemördare, så är hans liv ganska händelselöst. Han skriver på en ny bok, men förutom det så står det ganska stilla. Det som verkligen kommer att förändra hans liv för alltid händer i den här boken. 

Hur arbetar ni tillsammans?

– Vi börjar med att sitta tillsammans några veckor och strukturera upp hela boken. Kommer på vad som ska hända. Med fallet förstås, men också med våra karaktärer. När vi har hela boken klar, i princip kapitel för kapitel, så börjar vi skriva. Då sitter vi inte tillsammans längre utan var och en för sig, men ringer och mejlar när vi kör fast, behöver diskutera något eller kommer på något vi vill ändra. Vi har med åren blivit ganska bra på att veta vem som ska skriva vad. När vi sedan har ett första utkast av hela boken sätter sig Hans tillsammans med redaktör och gör det sista jobbet tillsammans med honom.

Den vanligaste frågan vi får just nu i sociala medier är om Skulden man bär är den sista delen i serien. Kommer vi få möta Sebastian Bergman igen?

– Troligen, men inte i den form vi berättat om honom fram till nu. Vi kände oss ganska färdiga med Riksmord/Sebastian/Vanja-upplägget. Vi tyckte att vi fick svårt att variera det och riskerade att upprepa oss. Men att Sebastian kommer tillbaka i något annat sammanhang, i en annan konstellation, det verkar högst sannolikt. 

Relaterat

Om boken

Hjorth & Rosenfeldt tillbaka med den åttonde boken i serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och poliserna på Riksmord som redan har sålt två miljoner exemplar.
Riksmord befinner sig i djup kris sedan en av kollegerna har avslöjats som seriemördare. Vanja Lithner kämpar för att rädda sin avdelning, när en kvinna i sextioårsåldern hittas mördad på en grisfarm utanför ­Västerås. Tecken tyder på att dådet är utfört med en speciell person i åtanke: kriminalpsykolog Sebastian Bergman.Sebastian har under åren hjälpt Riksmord att lösa åtskilliga fall, men efter den senaste tidens händelser är han persona non grata. Blir hans återkomst Riksmords räddning eller fall?Samtidigt hittas Tim Cunningham, en tidigare klient till Sebastian, död. Tim förlorade också ett barn i tsunamin 2004, men det visar sig ­finnas många frågetecken runt familjen Cunningham och den där julen för snart tjugo år sedan. Frågetecken som kanske Tims dotter Cathy kan räta ut.

Läs mer

Hans Rosenfeldt, Michael Hjorth

Skulden man bär

Relaterade artiklar

Foto: Sören Håkanlind

20 juni 2024

Sommarens bästa spänning