Våra nya böcker i januari 2021

Datum

5 Januari 2021

Sällan har vi väl längtat efter ett nytt år som inför 2021? Nytt år betyder dessutom nya böcker och nedan hittar du alla våra boksläpp under januari.

Karl Ove Knausgård återvänder till romanen i nya Morgonstjärnan, som redan hyllats. BTJ delar ut högsta betyg och skriver: ”En spännande, ibland skrämmande, engagerande och fantasieggande men också försonande roman om vår tid, och de framtidsvisioner vi alla umgås med.”

Svenska Inger Edelfeldt är också i högform i nya romanen Om snö och guld. Anki Edvinsson släpper stark spänning och debutanten Björn Sand är ett namn vi kommer att få höra mycket om under året.

På faktasidan hittar vi bland annat byggnadsantikvarien Erika Åbergs tio grundläggande sätt att tänka kring byggnadsvård och restaurering. Dessutom slår Lovisa Sandström hål på många myter kring vikt och hälsa – och berättar istället vad som faktiskt funkar, i längden.

Välkomna till bokåret 2021!

 

Skönlitteratur

Inger Edelfeldt - Om snö och guld
Inger Edelfeldts utvecklingsroman för tankarna till hennes litterära rötter med de mycket omtyckta och omtalade böckerna Duktig pojke och Kamalas bok. Om snö och guld är en bok som hyllar skapandet, den djupa existentiella nyfikenheten och den blandning av sårbarhet och styrka som gör oss levande. Det är också en bok som inbjuder till funderingar kring det som numera kallas psykisk ohälsa. Släpps 4 januari.

Roy Jacobsen & Anneliese Pitz - Mannen som älskade Sibirien
Roy Jacobsen är en av våra stora nordiska författare. I denna kritikerhyllade och vackra roman skriver han Dörries historia, i en fantastisk berättelse om en försvunnen värld, om natur, urfolk och nya upptäckter, från en tid då det fortfarande fanns vita fläckar på kartan. Släpps 4 januari.

Kjell Espmark - Återliv
Återliv utgör den tredje delen i en trilogi som inleddes med Skapelsen och fortsatte med Kvällens frihet. Vad som kunde kallas Skapelsetrilogin börjar i den oavslutade skapelse som kräver sin fortsättning av oss alla. Släpps 8 januari.

Hervé Guibert - Blinda
Hervé Guiberts bok Blinda har kommit att betraktas som en kultbok. Denna utgåva i Norstedts Klassiker innehåller ett nyskrivet förord av Eli Levén. Släpps 8 januari.

Viola Ardone - Hoppets tåg
Det är efterkrigstid och nöden är stor i det krigshärjade Syditalien. Napolitanska Antonietta är desperat i kampen för brödfödan och sätter sin sjuårige son Amerigo, tillsammans med tusentals andra barn, på ett tåg mot Bologna. Amerigo hamnar hos den ensamstående Derna, vars svåger Alcide får en avgörande roll i Amerigos liv när han tillverkar en fiol åt honom. Släpps 8 januari.

Anki Edvinsson - Snöängeln
Snöängeln är en spännande, tempofylld och uppslukande kriminalroman. Poliserna Charlotte von Klint och Per Berg är på många sätt varandras motsatser, men tillsammans bildar de ett oslagbart team. Släpps 14 januari.

Karl Ove Knausgård - Morgonstjärnan
Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare. En roman om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Släpps 15 januari.

Björn Sand - Evighetstecken
Tom är en produkt av Stockholms innerstads övre medelklass. Han är född in i en värld av ekomärkt överflöd och stilmedveten hållbarhet, där en lycklig framtid ska vara en självklarhet. Men när en personlig katastrof drabbar honom står han plötsligt handfallen inför livet. Björn Sands debut Evighetstecken är en roman om människan i vår tid. Släpps 21 januari.

Fredrik Nyberg - Ruiner (Första häftet I–XXII)
Fredrik Nyberg är en av de mest framstående poeterna i sin generation, ständigt kritikerhyllad och flerfaldigt prisbelönt. Ruiner (Första häftet I–XXII) markerar en kursändring i, och en expansion av, författarskapet. Utgivningsdatum: 28 januari. 

 

Fakta

Lovisa Sandström - Allt du behöver veta om vikt
Vikt är ett laddat ämne och det är lätt att gå vilse i djungeln av myter, forskning, åsikter och "sanningar" om vikt eller viktnedgång. Men faktum är att många kämpar med övervikt och vill ha verklig hjälp. Då behövs relevanta fakta istället för snabba lösningar. Släpps 4 januari.

Jonathan Lindström - Alla tiders sex
I Alla tiders sex tar författaren och folkbildaren Jonathan Lindström oss med på en resa genom sexets historia under 14 000 år. Det är högt och lågt, hemskt roligt och förtvivlat hemskt om vartannat. Släpps 13 januari.

Louise Amcoff, Tove Sahlin - Till männen som köpte min kropp
Louise Amcoff var 14 år när hon sålde sin kropp för första gången. Hon ville skada sig själv så mycket som möjligt, inget annat kände hon att hon var värd. Bekräftelsen när okända män ville betala för henne var flyktig, men spåren av deras övergrepp lämnade verkliga skador överallt i henne. Och gav upphov till allt större självförakt. Det här är en skakande berättelse om prostitution, ångest och självskadebeteende. Släpps 13 januari.

Nicolas Jacquemont - Vässa din sociala kompetens
Känner du olust inför dragningen på jobbet? Får du tunghäfta bland de andra föräldrarna på förskolan? Blir du ofta missförstådd på sociala medier, eller i arbetsmöten? Får du hellre feber än en mingelinbjudan? Nicolas Jacquemot verkar som kommunikationsrådgivare i Stockholm. Han har studerat etnologi och socialpsykologi och har en doktorsexamen i management med fokus på vardagsprat och relationer på jobbet.  Släpps 14 januari.

Erika Åberg - Byggnadsvård
Följ med på byggnadsantikvarien Erika Åbergs egen husresa. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och bästa råd – från planering och strategier till praktiska projekt. I den här boken berättar hon i tio kapitel om tio grundläggande sätt att tänka kring byggnadsvård och restaurering. Det handlar om allt från förhållningssätt till praktiska steg för steg-moment. Boken visar hur du kan restaurera på ett sätt som är hållbart; för hemmet, för miljön och för dig och din familj. Släpps 14 januari. 

Andri Snaer Magnason - Om tiden och vattnet
Författaren, artisten och aktivisten Andri Snær Magnason är en av Islands mest framträdande kulturikoner. Hans rörande minnestal Ett brev till framtiden för den förlorade glaciären Ok blev en internationell nyhet och delades av miljontals människor. I Om tiden och vattnet fördjupar han sig i klimatkrisens konsekvenser. Glaciärerna smälter, havsnivån stiger och försurning kommer att ge haven en kraftigt förhöjd pH-nivå. Förändringar som påverkar allt liv på jorden. Släpps 14 januari.

Adam Kucharski - Smitta
Under det senaste året har vi blivit bekanta med begrepp som de flesta av oss inte tänkt särskilt mycket på förut: reproduktionstal, superspridare och flockimmunitet är några av dem. De matematiska modeller som beskriver virusets spridning påverkar myndigheternas åtgärder och har stor effekt på våra liv. Matematikern och epidemiologen Adam Kucharski har lyckats med konststycket att skriva en bladvändare utifrån dessa modeller. Släpps 21 januari.