David Lagercrantz inför årets största boksläpp: ”Jag normaliserar vansinnet”

Datum

4 September 2017

I Mannen som sökte sin skugga, den femte boken i Millenniumserien, har David Lagercrantz skrivit en tät historia om statliga övergrepp, hedersproblematik och de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander.

Den 7 september släpps boken världen över och är det här årets i särklass största bokhändelse. Vi lyckades fånga David Lagercrantz i förberedelserna inför lanseringen för att prata om hur den här berättelsen växte fram.

– Jag brukar alltid gå till mina urhistorier, berättelser jag läst eller skrivit om och som på något vis förändrat mig eller fått mig att brinna. Jag hade en sån historia den här gången också som jag skrev om som ung frilansjournalist och som jag hämtade inspiration från. Sedan fanns ju frågan om Lisbeth och hennes draktatuering. Varför lät hon rista in den? Den frågan ältade jag dag och natt, och när jag till slut hittade ett svar med den mytologiska tyngd jag letat efter och fogade samma det min gamla grundberättelse då kände jag den där elden i kroppen igen som jag behövde för att komma igång.

Hur gick skrivarbetet till den här gången, finns det något som var annorlunda jämfört med förra gången? Lättare, svårare?

– Den var tveklöst mer lustfyllt. När jag skrev Det som inte dödar oss var jag halvt skräckslagen och det var visserligen inte så dumt. Det skärpte mig och gjorde mig till en bättre författare, men kanske blev jag också ibland lite ängslig. Nu vågade jag mer och hade roligare. Det blev en tajtare, mer fartfylld thriller den här gången. Jag vågade både ta i, och stryka.  

Det här är årets största boksläpp, såväl på hemmaplan som internationellt. Kan man som författare förstå vidden av denna jätteapparat eller försöker du hålla det ifrån dig?

– Hm, ja, vad gör jag egentligen? Tar en dag i taget, förmodligen, försöker normalisera vansinnet. Men ibland är det som mitt huvud brinner och jag undrar hur jag ska orka med allt. Andra gånger inser jag vilket enormt privilegium det är att få så mycket uppmärksamhet för något jag skrivit och slitit med. Där står jag givetvis i djup tacksamhetsskuld till Stieg Larsson. Jag ska försöka använda tiden i strålkastarljuset att tala om centrala frågor i hans anda, vikten av god undersökande journalistik och vikten av att kämpa mot intolerans och antidemokratiska krafter.

Du har gjort ett gediget researcharbete för boken, vill du berätta hur det har gått till?

– Ringde min hackerkompis David Jacoby när Lisbeth skulle forcera säkerhetssystem på nätet. Snackade med min vän skribenten och gitarristen Johan Norberg om ett viktigt jazzspår i boken. Talade med läkare, arkivarier, robotforskare, datavetare, dödshotade bangladeshiska bloggare, besökte Hallanstalten, och så jag googlade hela tiden och läste som vanligt en massa populärvetenskap. Populärvetenskap är, mer än mordfall och kriminalutredningar, min främsta inspirationskälla.

Du ska nu ut på en världsturné för att lansera boken. Vilka platser kommer du besöka och vad ser du mest fram emot med den här resan?

– Jag gör en längre USA-turné, annars är jag bland annat i England, Danmark, Frankrike, Tyskland, Österrike, Italien, Nederländerna, Spanien, Portugal, Finland, Brasilien och Dubai. Jag är borta i två månader sammanlagt. Ser mest framemot att komma hem och bädda in mig med min familj. I grunden en hemmakatt, en Bilbo som vill vara i mitt Fylke, men som ibland tvingas ut på resor. 


Läs det första kapitlet ur Mannen som sökte sin skugga här!

Relaterat

Om boken

Lisbeth Salander avtjänar ett kortare straff på kvinnofängelset Flodberga och gör allt för att hålla sig undan de interna konflikterna mellan fångarna. Det dröjer inte länge förrän Benito, den informelle ledaren, utmanar henne, särskilt sedan Lisbeth försvarat en ung kvinna från Bangladesh som trakasseras i cellen intill.

Lisbeth får besök av Holger Palmgren som fått tag i dokument som kastar nytt ljus över myndigheternas övergrepp i hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist om hjälp att göra några efterforskningar. Spåren leder dem till en viss Leo Mannheimer, delägare i Alfred Ögrens Fondkommissionär.

Hur hänger en välartad finanskilles bakgrund ihop med Lisbeths? Och hur ska Lisbeth hantera hoten från Benito och hennes gäng som trappas upp alltmer?

I Mannen som sökte sin skugga, den femte boken i Millenniumserien, har David Lagercrantz tvinnat en spännande historia om statliga övergrepp, hedersproblematik och de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander.

Läs mer

David Lagercrantz

Mannen som sökte sin skugga

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

20 juni 2023

”Som ett odjur som reser sig ur askan”

IntervjuerNyheter