124 böcker
Hem & trädgård
Filter
124 böckerBöcker med experthjälp för att ta hand om ditt hem – både inomhus och utomhus.
Om boken
Mat- och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström är en van potatisodlare, men här tar han potatisodlingen till nästa nivå! Med sedvanlig passion, energi och nyfikenhet låter han oss följa hans odling och bedömning av många vanliga och ovanliga sorter. Han väljer sina favoriter och beskriver smaker, konsistenser och kvaliteter. Detta är lika mycket en praktisk handbok som guidar och uppmuntrar till egen odling. Pedagogiskt beskriver han hela odlingsprocessen – från förgroddning och sättning i både pallkrage och på friland – till skörd och lagring.Självklart bjuder den smaksäkre Hannu även på sina bästa potatisrätter, exempelvis somriga potatissallader, perfekt frasig klyftpotatis, silkeslena potatisgratänger, men också nya spännande recept som potatisfocaccia med krispigt salsicciaströssel och läckert timjansdoftande potatisfras.
Läs mer
Hannu Sarenström
Älskade knöl
Om boken
Här får du pepp och inspiration samt får veta hur du kan få bra skördar trots avståndet. Särskilt fokus ligger på hur odlingsåret ska planeras för bästa resultat – hur plantor, kompost och krukor fraktas på bästa sätt samt vilka grönsaker som passar bra för distansodling.Boken innehåller kunskap om hur man skapar ny odlingsyta, sätt att gödsla och tekniker för bevattning, blandat med idéer om vad som gör odlandet roligt.Författaren ger värdefulla tips utifrån sin erfarenhet och delar generöst med sig av både kunskap och vanliga fallgropar för den som är nybörjare, men även för den som odlat tidigare.
Läs mer
Ida Larsson
Distansodla
Om boken
På ett handgripligt sätt får du lära dig att ta dig an en utemiljö när du inte vet var du ska börja, hela vägen från ritning till färdig trädgård. Även om du inte har en lika storslagen trädgård som Karolina finns delar att ta till sig, det är bara en fråga om skala. Hennes grundsyn vad gäller att formge utemiljöer är detsamma oavsett om det gäller den egna trädgården eller ett uppdrag. Det gör att trädgården på Länsmansgården går att applicera på vilken utemiljö som helst.Boken visar alla element inom trädgårdsdesign, som hur man tar sig an en trädgård, form och struktur, växtkomposition med fem olika typer av rabatter, tips för en maffig krukträdgård, samt trädgårdens lilla extra som orangeri, fiskdamm eller cirkelparterr.Det är klassiskt, genomförbart och stilfullt!
Läs mer
Karolina Brising
Trädgårdsdesign: Hemma hos Karolina på Länsmansgården
Om boken
BTJ Betyg 5 av 5.Hannu Sarenström är en av våra mest inspirerande mat- och trädgårdsprofiler. Han har en sällsynt förmåga att förundras inför det odlade, i allt från kombinationer av tidiga och sena blomningar i perennrabatten till att välja de bästa tomatsorterna.Här får vi följa hans väg med både stora och små odlingsprojekt i trädgården. Hannu Sarenström söker och skapar ett närmast poetiskt tillstånd i sin trädgård på Langeland, såväl i köksträdgården som i blomsterrabatterna. En känsla av romans mellan kontraster, mellan jorden och växtkraften, det skira och det storslagna, mellan färger och former, mellan årstidernas växlingar och trädgårdsmästaren och hans verk.Det handlar om att lära sig att skapa en harmoni i trädgården och hitta växter, både grönsaker och blommor, som kompletterar och balanserar varandra – bara för att sedan våga slänga in något oväntat som tillför det lilla extra. Och i detta uppstår trädgårdsromansen.Hannu väljer grönsaks- och blomsorter med stor kunskap och nyfikenhet, och utvärderar sedan skörden med noggrann precision. Han delar generöst med sig av råd, tips och favoritsorter. Och Hannu vore inte sig själv om vi inte också fick med oss ett antal ljuvliga recept med odlandet i fokus.
Läs mer
Hannu Sarenström
Trädgårdsromanser
Om boken
Vi i villa"… en utförlig grundbok för odling i hemmaträdgården."
BTJ Betyg 5 av 5Nya odlarens handbok är en grundbok i trädgårdsodling, späckad med kunskap och smarta tips som gör det roligt och enkelt att odla. Trädgårdsprofilen André Strömqvist varvar här fördjupningar med detaljkunskaper om alltifrån jord, kompost och gödsel till hur man anlägger ett grönsaksland, tar hand om skörden och skapar en biologisk mångfald. Vi får lära oss att jordförbättra och plantera för bästa resultat, hur man tar sticklingar, beskär träd och skapar en kolsänka. I varje kapitel behandlas grönsaker, blommor och frukt som en helhet. Här finns allt man behöver veta för att sätta igång, värdefull problemlösning längs vägen och inspiration till att fortsätta utveckla sitt odlande. Utgångspunkten är ett odlande i samarbete med naturen, det vill säga resurssnålt och utan vare sig kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.”Det är när vi inte arbetar i trädgården som det händer. Det vi planterat eller sått växer – det gör även ogräset. Frukt och bär mognar och knoppar utvecklas till blommor.”Odlarens handbok gavs ut första gången 2012, blev snabbt en klassiker och utsågs till Årets Trädgårdsbok.
Läs mer
André Strömqvist, Nadia Nörbom
Nya odlarens handbok
Om boken
Denna åttonde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad - bara man lär sig hur!
Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter.
Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.
Läs mer
Christel Kvant, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson, Philippe Hässlekvist, Gunnel Ginsburg, Clara Lundqvist
Vår trädgårdsbok
Om boken
”Det är en tjock, välskriven bok för den som vill leka hortikulturell detektiv - eller plötsligt står där med ett kaotiskt, övervuxet f d paradis med många år på nacken.”- Svenska DagbladetSpännande kulturhistoria och stor odlingskunskap varvat på ett sätt som sätter vår samtid i djup förbindelse med generationerna före oss. - Kristina Sandberg i Dagens NyheterEn trädgård befinner sig i ständig förändring. Att ta hand om en gammal trädgård handlar därför inte om att frysa ett tillstånd. Istället handlar det om att lära känna trädgården för att på bästa sätt kunna bevara dess olika delar för framtiden.Som trädgårdsantikvarie har André Strömqvist stor erfarenhet av äldre miljöer, och i sin roll som trädgårdsmästare samtidigt den praktiska kunskap som krävs. Här beskriver han hur vi kan hitta spår, tolka det vi ser och sätta en ambitionsnivå som fungerar. Pedagogiskt guidar han oss genom trädgårdens olika delar i form av rabatter, häckar, stengångar och fruktträd. Han beskriver hur vi kan gå till väga för att vårda, restaurera och återskapa de olika delarna, och låter historien i form av äldre tiders pionjärer, metoder och kultursorter väcka nyfikenhet och inspiration."Att vårda en gammal trädgård är att ta hand om en bit lokalhistoria, men också en liten del av en kultur som spänner över hela världen."
Läs mer
André Strömqvist
Handbok för en gammal trädgård
Om boken
Hannu Sarenström har bytt land. Efter många år på sitt älskade Kinnekulle flyttade han till en gård på Langeland. Med ljuset och närheten till havet fick odlandet skimrande kulisser. Det blev en nystart där nya upptäckter och vänner med vackra trädgårdar gav bränsle.
Grönsaksodling blev hans stora passion. Hannu skriver om konsten att välja rätt sort, provodlar och smakar sig fram. Det blir ett äventyr där mängder av kålsorter, ärtor, sallat, potatis och andra rotfrukter samsas med sommarblommor i odlingen. I trädgårdslandet har han planterat en lång häck med tomater för att kunna välja de bästa sorterna till sås, sallad och sommarens ljuvliga bruschetta. Ständigt nyfiken på livet restaurerar han sin övervuxna trädgård och berikar den med blommor som både han själv och insekterna älskar.
Läs mer
Hannu Sarenström
Det nya trädgårdslandet
Om boken
Susanna Rosén ger i boken en mängd konkreta råd kring vad man själv kan göra i sin trädgård för att spara på resurserna, ta tillvara det som finns i stället för att köpa nytt samt gynna pollinerande insekter som bin, humlor, fjärilar och andra nyttodjur.
Hon beskriver hur vi kan tänka i nya banor i stort som smått. Att utgå från de förutsättningar och den jord som finns naturligt i trädgården och välja växter utifrån detta är första steget på vägen. Klimatsmarta växter är tåliga och klarar sig utan alltför mycket vattning och annan skötsel. I ett omfattande kapitel ger Susanna Rosén tips på växter som trivs i olika förutsättningar: från fuktig lerjord till en torr och stenig tomt.
I den hållbara trädgården skapar man ett eget ekosystem där det mesta återanvänds: växtrester blir kompost, regnvatten samlas i tunnor och kvistar från beskärning mals till flis för marktäckning, plantor delas så att en växt blir flera... Med Klimatsmart trädgård blir du en miljöhjälte hemma i din egen trädgård.
Läs mer
Susanna Rosén, Karin Janrik
Klimatsmart trädgård
Om boken
I Trädgårdsdesign i praktiken får du råden för hur du formar din trädgård på bästa sätt. Allt börjar med en önskelista och vad just du drömmer om. En romantisk, japansk, naturlig eller minimalistisk trädgård - det finns många stilar att välja mellan. Dessutom behöver du fundera över med vad du vill göra i den: skörda primörer, dofta på rosor eller lyssna på rogivande vatten?
Vi pratar ofta om trädgårdens olika rum och här får du veta hur du skapar dem: inner- och ytterväggar samt tak bestående av trädkronor eller kanske en pergola. Hur du väljer uteplats, trappor eller gångar med tanke på att de ska passa in i den omkringliggande miljön. Häckar, murar och entréer är andra delar som tas upp.
I boken har författarna samlat många års erfarenhet från reportageresor och möten med människor och deras trädgårdar. Boken passar såväl nybörjare som den som haft trädgård i många år och bara vill få lite nya perspektiv.
Läs mer
Ann-Christin Rosenholm, Dan Rosenholm
Trädgårdsdesign i praktiken
Om boken
I den här boken beskriver läkeörtsterapeut Marie-Louise Eklöf hur våra vanligaste trädgårdsväxter kan användas i hälsans tjänst. Från anis till ålandsrot presenterar hon örternas verksamma ämnen, användningsområden och hälsofrämjande funktioner. Vi får lära oss hur de olika växterna bäst bereds och hur vi kan använda dem till egengjorda teer, örtbad, oljor, omslag och tinkturer. Till varje växt bidrar trädgårdsmästare Ingemar Blomqvist med värdefulla råd om hur du går till väga för att själv odla, föröka och skörda örten i fråga. I kapitlet "Trädgårdens egen beautybox" får vi idéer till hur vi kan använda det vi odlar till hud- och skönhetsvård. Inspirerande och pedagogiskt ges mängder av exempel på hur du kan nyttja din trädgård för att stärka din hälsa.
Läs mer
Marie-Louise Eklöf, Ingemar Blomqvist
Trädgårdsapoteket
Om boken
"Det enda som skiljer oss från sydliga breddgrader är ungefär fyra millimeter glas", säger Peter Englander, och uppmanar därför alla med trädgård att skaffa sig något slags inglasat rum. Men vilket slags rum ska man välja? Var ska det stå? Och hur ska det bli en del av trädgården?
I Trädgårdens glasade rum guidar han oss genom valmöjligheter och drömmar - det handlar om placering, storlek, materialval och design, liksom värme, vatten och ventilation. Den som vill odla i sitt glasade rum bjuds på kul växtinspiration och värdefulla tips om vinterförvaring. Och eftersom ett inglasat rum inte ska stå ensamt i trädgården läggs stor vikt vid hur vi ska tänka när det gäller platsen och det som finns runtomkring. Ett inglasat rum ska tillföra skönhet både när vi tittar ut och tittar in.
Med stor entusiasm, mängder av inspirerande idéer och gedigen kunskap visar Peter Englander hur vi kan sudda ut gränsen mellan inomhus och utomhus på ett sätt som passar just oss - ett sätt som inte bara får växterna att trivas utan som också får oss människor att frodas.
Läs mer
Peter Englander
Trädgårdens glasade rum
Om boken
Med lång erfarenhet av trädgårdsodling visar Dan Rosenholm hur man skapar en härlig oas på de mest hopplösa lägen. Han hämtar kunskap och erfarenhet från de som levt och verkligen lyckats med odling i miljöer som på olika sätt är utmanande.
Det handlar om att utgå från platsen, om väderförhållande och vegetation. Vi får lära oss metoderna att odla grönsaker där det inte borde gå, och hitta växterna som klarar torkan under ett träd eller i stekande sol. Det handlar om att skapa lä och blotta urberg, om bladen som gärna frodas i skuggiga norrsluttningar och pioner som blommar i skogslandets steniga morän.
Platserna som beskrivs i boken är verkliga, liksom lösningarna som presenteras. Nu är det bara att omfamna din tomt precis som den är.
Läs mer
Dan Rosenholm
Trädgårdshandbok för hopplösa lägen
Om boken
Från klassiska pelargoner som ´Mårbacka´ och ´Amanda´ till nya spännande sorter med namn från sagans värld. Stjärnpelargoner och miniatyrer, engelska pelargoner och de vilda från Sydafrika… Susanna Rosén beskriver dem alla och ger tips på de mest odlingsvärda sorterna. Skötsel och förökning har ett eget omfattande kapitel, och hon berättar också hur de växer i sitt ursprungliga tillstånd.
Susanna Rosén har intervjuat några pelargonsamlare som generöst delar med sig av sina erfarenheter och bland annat berättar om vinterförvaring och om konsten att odla fram nya sorter. Hon visar hur pelargonernas stora variation i blommornas och bladens struktur och färger gör dem tacksamma att använda i olika kompositioner både ute och inne. Visst är det vackert med sommarens traditionella pelargoner i lerkrukor på fönsterbrädet, men bokens bilder visar att det finns många andra sätt att njuta av pelargoner, ensamma eller tillsammans med andra växter.
Stora pelargonboken är rikt illustrerad med Susanna Roséns växtporträtt och stämningsfulla bilder från Sverige och Sydafrika. Anna Skoog har tagit bokens vackra foton av inspirerande pelargonarrangemang med olika uttryck.
"Det som du nu håller i din hand är den största och mest omfattande bok om pelargoner som hittills kommit ut i Sverige. Den skiljer sig från tidigare böcker genom den stora mängd arter och sorter som presenteras. Både vilda arter och odlade sorter beskrivs ingående i text och bild."
Susanna Rosén
Läs mer
Susanna Rosén
Stora pelargonboken
Om boken
I den här handboken får du lära dig allt om hur du går tillväga för att odla i vatten, vilka system som finns och hur du kan bygga dem själv. Den ger svar på frågor som: Är det lika nyttigt? Smakar det lika gott? Är en hydroponisk odling ekologisk? Vilka grönsaker fungerar bäst?
Känner du för att gå på djupet finns en del för den avancerade odlaren, där du får veta allt om olika typer av ljus och näring.
Hydroponiska odlingar fungerar både inne och ute, på balkong och uteplats. Man kan odla i princip allt: örter, sallat, bär, tomater, chili eller grönsaker som squash, gurka, bönor, ärtor och kål.
Läs mer
Niklas Hjelm, Lovisa Lesse
Hydroponisk odling
Om boken
Den romantiska rosa och vita ´Apple Blossom´, den strama sammetsröda ´Benfica´ och den gräddvita ´Alfresco´ med sina dubbla lager av vackra kalkblad. Susanna Rosén beskriver här fler än hundra amaryllissorter. Hon berättar om ursprung och historia, om hur man ska gå tillväga för att få sin lök att blomma till jul och hur man sparar den och får löken att blomma om i många år framöver.
I några av Sveriges vackraste vintermiljöer har hon fotograferat fantastiska arrangemang i både kruka och vas: en herrgård i norra Uppland, en gränd i Gamla stan, ett hem i natursköna Jokkmokk och Ekshäradsgården på Skansen.
En innehållsrik och färgsprakande bok som blir en sann glädje i vintermörkret.
Läs mer
Susanna Rosén
Amaryllis
Om boken
I denna heltäckande och praktiska handbok guidas du till att odla din egen mat i staden. Hur du hittar din plats, vilka grödor du ska plantera och vad du behöver tänka på när det gäller jorden.
Självklart får du goda recept som hjälper dig att äta det som är i säsong. Författarna tipsar även om hur du bär dig åt för att lämna din odling utan vattning ett par sommarveckor - när lusten att resa blir för stor.
Hela boken präglas av ett hållbarhetsfokus och värnande om naturen och våra resurser liksom tankarna på att äta bättre och kunna njuta av egna, nyskördade grönsaker.
Läs mer
Anna Rökaeus, Olof Söderén, Kristin Lidström
Spenat i stan
Om boken
Lanthandeln är idag en välsorterad trädgårdsbutik och den nästan växtfria tomt de tog över har fyllts med odlande i alla dess former. Här berättar de om hur de skapat en hållbar trädgård, präglad av platsens landskap och historia. Följ med på en odlarresa som går från noll till hundra på bara några år. Det handlar om att så och ta sticklingar, om växthusodling som förlänger säsongen och om den viktiga pollineringen bland frukt och bär.
Lär dig att anlägga en sparrislist och hur du fyller din trädgård med nattdoftande blommor. Läs om måste-ha-växterna och värdefulla rariteter som gått i arv. Men också monsterväxterna som snabbt ger en frodigare känsla, så att du likt en Nils Karlsson Pyssling kan gå runt bland höga solrosor och långa rankor av skogsklematis.
Med stor entusiasm och djup kunskap visar författarna hur man kan ta över en plats, och göra den till sin egen.
Läs mer
Andreas Graveleij, André Strömqvist
Odlarliv
Om boken
"Det låter som en klyscha, men här finns allt man behöver veta för att sätta igång"
SvD
"Boken är fylld av smarta tips och späckad med kunskap, presenterat på ett trevligt, enkelt och pedagogiskt sätt. Bilderna är inte bara vackra utan också instruktiva. En utmärkt bok för den som vill skaffa sig gröna fingrar."
Dagens arbete
Läs mer
André Strömqvist
Odlarens handbok
Om boken
Vi får följa årstidernas gång och läsa om allt som ska göras i köksträdgård, växthus och rabatter. Det kan handla om att så sommarmorötter och blomkål, samla frön, slå en äng eller driva iskonvaljer och amaryllis till julen. Trädgårdsmästaren beskriver hur han ympar äppelträd och anlägger en varmbänk, förgror potatis och blandar jord från eget recept.
Personligt delar André Strömqvist med sig av både glädjeämnen och frustration som när råbocken varit framme och lämnat den fina buskpionen som ett plockepinn. Men här finns också plats för reflektioner kring själva meningen med odlandet och det ständiga kretslopp han själv är en del av. I en trädgård börjar och avslutas liv varje minut. Frön gror, en lök delar sig och det som vissnar bryts ner av maskarna och blir till jord ur vilken något nytt kan växa.
I Trädgårdsmästarens anteckningar får vi följa ett år i ett odlarliv. Vi vet inte var och när det utspelar sig.
Men vi får tillgång till en skatt av inspirerande och egensinniga trädgårdsskildringar, spännande trädgårdshistoria och ovärderlig kunskap om odlandets konst.
Läs mer
André Strömqvist
Trädgårdsmästarens anteckningar
Om boken
Läs mer
Christel Kvant, Inger Palmstierna
Vår Trädgårdsbok
Om boken
Odlingsglädje, spännande grönsakssorter, ekotänk i stort och smått, roliga tips - följ med Karin Eliasson ut i köksträdgården och börja odla och skörda egna grönsaker.
Ska man plantera sina grönsaker i köksland, pallkragar eller några krukor på trappan? När ska man så fröna för bästa resultat och vid vilken temperatur och på vilket avstånd ska alla de små plantorna sättas ut? Både sakligt och inspirerande beskriver trädgårdsmästaren Karin Eliasson charmen med att odla egna grönsaker.
Hon ger råd och tips om odling, skörd och förvaring av ett hundratal olika sorter och ger också enkla förslag till hur de kan användas i köket. Grunderna i den ekologiska odlingen med jord och gödsel, grävning, luckring och vattning beskrivs steg för steg med instruktiva och vackra bilder, och ofta visar hon hur man kan blanda blommor och grönsaker i färgrika kompositioner som lockar till sig insekter.
Att Karin Eliasson har ett starkt förhållande till sina grönsaker märks i hennes livfulla och engagerade texter. Tillsammans med fotografen Charlotte Gawell och formgivaren Pernilla Qvist beskriver hon sinnligt tomater, bönor och pumpor så att man genast får lust att sätta spaden i jorden och börja odla alla dessa härliga grönsaker själv.
Läs mer
Karin Eliasson
Grönt! Odla egna grönsaker
Om boken
Dan Rosenholm delar här med sig av sin gedigna kunskap och ger oss handfasta råd, ofta med glimten i ögat, om hur vi ska göra för att slippa klippa gräset stup i ett, hur vi anlägger en rabatt så att ogräset inte har en chans att överleva, och vilka rosor som nästan inte kräver någon skötsel, men ändå blommar rikligt flera gånger per säsong. Alla växter behöver inte heller vara äkta, varför inte satsa på några underhållsfria kaktusar i plåt? Och alla växter behöver inte heller planteras direkt på marken utan sköts betydligt mer lättvindigt i en pallkrage eller en kruka. Den utsökt vackra magnolian kanske verkar väl exklusiv och svår, men Dan Rosenholm ger här initierade tips om hur även den kan trivas utan allt för stor insats. När hösten kommer kan de lata fortsätta ta det lugnt, det finns nämligen många insekter, fåglar och fjärilar som är glada och tacksamma över att få kalasa på fallfrukten.
Boken är rikt illustrerad med Dan Rosenholms egna härliga trädgårdsbilder.
Läs mer
Dan Rosenholm
Trädgårdshandbok för lata
Om boken
Boken tar bara upp växter som återkommer från år till år och som lämpar sig för det nordiska klimatet. Gamla beprövade favoriter ges naturligtvis plats, men även sorter som har tagits fram på senare år och som är odlingsvärda i stora delar av Sverige. Nya sorter av persikor och mullbär är några exempel.
Det finns många spännande möjligheter att i både stor och liten skala kombinera det vackra med det användbara och låta trädgården bli till glädje för både öga och gom. Med sin kreativitet och kunskap ger Karin Eliasson fruktträdgården helt nya dimensioner!