Tre frågor till Tone Schunnesson som är nominerad till Nöjesguidens Stockholmspris

Foto: Céline Barwich

Datum

13 December 2016

Foto

Céline Barwich

Tone Schunnessons Tripprapporter är nominerad i kategorin ”Text” och om den vinner får vi veta 13 januari när Stockholmspriset delas ut på Scalateatern i Stockholm.

Grattis! Hur känns det?

Det känns roligt! Särskilt eftersom Nöjesguiden var mitt första betalda textjobb och att dom alltid lät mig göra precis som jag ville. Förutom en gång när jag skrev ett långt resereportage från Madrid om en kille som jag hängde med som inte ville ligga med mig för han va bög, då var min redaktör Amat Levin så: "E detta spännande för andra som vill resa till Madrid tror du?" 

”Den ägde till och med Lars Noréns dagböcker”, står det om din bok i nomineringen. Hur lyckas man äga en gigant som Norén?

Är livrädd, varför skrev de så? Kan inte ens svara på frågan. Man kan inte äga varandra inom litteratur. Och kan man det så är det inte så att Tone Schunnesson ägt Lars Norén.

Det här året har varit ditt på många sätt, vad hoppas du inför 2017?

Jag vill gifta mig och skilja mig, och fortsätta skriva och åka till LA. 

Hela motiveringen:

”Tone Schunnesson mixade skickligt minnets poetik med trippens, hon skrev en marxistiskt maxad generationsroman som rusade mot försoning, en där allt hände i språket. Hon skrev om pengar, begär, utnyttjade affirmationen som genre – det var förkrossande vacker och rolig läsning. Tripprapporter blev ett ode till narcissismen och den ägde Stockholm. Den ägde till och med Lars Noréns dagböcker.”

Relaterat

Om boken

"Jag är hel. Jag är en perfekt maskin, Gud har rört vid mig och sett mig i min olycka och sagt åt mig att leva som jag gör för att jag är hans perfekta dotter. Jag rör mig genom livet med min ensamhet och min övergivenhet och jag är stolt och stor, oövervinnlig, inget i livet kan bli fel för jag är perfekt. Jag är så vacker, jag är så vacker. Jag är ensam. Jag är ful, jag är så vidrig."

Hon lever hela tiden på gränsen, utnyttjar andra och låter sig utnyttjas. Ständigt på jakt efter att komma undan folk hon är skyldig pengar försöker hon värja sig mot minnenas sentimentalitet genom att inte sluta dricka. Men ibland nyktrar hon till och tänker att det ändå finns någon som kan rädda henne. Kanske någon av dem hon trots allt älskar eller har älskat? Går det att bli räddad om man själv inte vet om man vill det?

Tone Schunnessons debutroman Tripprapporter är en kompromisslös och poetisk resa in i en ung kvinnas mentala tillstånd.

Läs mer

Tone Schunnesson

Tripprapporter

Relaterade artiklar

Foto: Märta Thisner

7 november 2022

Tone Schunnesson: Jag dömer dig inte, men tror du kan bättre

IntervjuerNyheter