Tone Schunnesson nominerad till Borås Tidnings debutantpris 2017

Foto: Céline Barwich

Datum

13 Januari 2017

Foto

Céline Barwich

Borås Tidning har tillkännagivit de nominerade till 2017 års debutantpris och bland namnen finns Tone Schunnesson. Schunnesson debuterade 2016 med den omtalade romanen Tripprapporter.

Juryns motivering lyder:

”För en roman som är ett kraftfullt försvarstal för olyckan och ensamheten, narkotiska preparat och det kvinnliga oberoendet”.

Prissumman är på 100 000 kronor.  Priset är det största som delas ut till svenska skönlitterära debutanter. 

Övriga nominerade är Elis Burrau, Marit Furn, Andreas Lundberg och Thom Lundberg.

Debutantpriset är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås och delades ut för första gången 2001. I juryn ingår Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist, tillsammans med Anna Hallberg, poet och kritiker i Dagens Nyheter och Martin Hellström, professor och prorektor vid Högskolan i Borås.

Prisutdelningen i Borås sker torsdagen den 9 februari 2017 under en debutantdag med författarna i centrum, där de fem nominerade författarna möter elever på Bäckängsgymnasiet i Borås.

Dagen avslutas med en prisgala på Stadsteatern i Borås där de fem nominerade författarna och författaren Sara Mannheimer medverkar, tillsammans med Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund och kulturchef Lena Kvist.

Relaterat

Om boken

"Jag är hel. Jag är en perfekt maskin, Gud har rört vid mig och sett mig i min olycka och sagt åt mig att leva som jag gör för att jag är hans perfekta dotter. Jag rör mig genom livet med min ensamhet och min övergivenhet och jag är stolt och stor, oövervinnlig, inget i livet kan bli fel för jag är perfekt. Jag är så vacker, jag är så vacker. Jag är ensam. Jag är ful, jag är så vidrig."

Hon lever hela tiden på gränsen, utnyttjar andra och låter sig utnyttjas. Ständigt på jakt efter att komma undan folk hon är skyldig pengar försöker hon värja sig mot minnenas sentimentalitet genom att inte sluta dricka. Men ibland nyktrar hon till och tänker att det ändå finns någon som kan rädda henne. Kanske någon av dem hon trots allt älskar eller har älskat? Går det att bli räddad om man själv inte vet om man vill det?

Tone Schunnessons debutroman Tripprapporter är en kompromisslös och poetisk resa in i en ung kvinnas mentala tillstånd.

Läs mer

Tone Schunnesson

Tripprapporter

Relaterade artiklar

Foto: Märta Thisner

7 november 2022

Tone Schunnesson: Jag dömer dig inte, men tror du kan bättre

IntervjuerNyheter