Sommarläsning!

Foto: Ben White

Datum

19 Juni 2017

Foto

Ben White

Äntligen sommar, semester och tid för läsning. Vi tipsar om svensk och utländsk skönlitteratur, sommarens bästa spänning och en rad nya pocketfavoriter att njuta av i sommar!

Svensk skönlitteratur

Doften av en man av Agneta Pleijel
Agneta Pleijels nya roman, en kritikerhyllad fortsättning på Spådomen, bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon.

Vi ses i Disneyland av Erika Scott
Erika Scott, journalist på Aftonbladet, debuterar med en helgjuten tidsbild av medelklassens jargong och preferenser. Vad händer med människor när livet ställer ultimatum? Kan ett äktenskap, som fyllts av hemligheter, räddas?

Kärleksdans i obalans av Anna Jansson
Kärleksdans i obalans är en bok om att älska i med- och motgång, och om den berg- och dalbana det innebär att leva med någon som förlorat greppet om verkligheten. I butik 28 juli.

Den som går på tigerstigar av Helena Thorfinn
Precis som den framgångsrika debutromanen Innan floden tar oss är Helena Thorfinns nya bok en tät väv där privatmoral och globala åtaganden inte alltid går hand i hand.

Hemmet av Mats Strandberg
Skräckmästarens nya roman är en kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av alla: att förlora kontrollen över dig själv.

Och blomstren dö av Rebecka Edgren Aldén
Rebecka Edgren Aldéns Och blomstren dö är en psykologisk thriller om mörka hemligheter, lojalitet och val på liv och död. Finns i butik 27 juli.

Utländsk skönlitteratur

Det förlorade barnet av Elena Ferrante
I den efterlängtade avslutande delen av Ferrantes Neapelkvartett tar än en gång Lila och Elenas liv dramatiska vändningar och allt kullkastas.

Här är jag av Jonathan Safran Foer
Jonathan Safran Foers nya efterlängtade roman är en brett anlagd familjehistoria som utspelar sig under tre tumultartade veckor i Washington.

Vända hem av Yaa Gyasi
Yaa Gyasi skildrar med sin imponerande debutroman slavhandelns konsekvenser under flera generationer, från 1700-talet ända fram till idag. Frågan som ställs är om människans jakt på identitet och hemfärd också kan bli hennes väg till försoning.

Flytten till Cornwall av Liz Fenwick
38-åriga konstnären Maddie Hollis blir änka samtidigt som hon ärver ett hus i Cornwall efter en kvinna hon inte känner. I alla fall tror Maddie inte det. Hon beslutar sig för att ta vara på arvet och bryter upp från London i förhoppning om att flytten till Cornwall ska ge henne och hennes tonåriga styvdotter Hannah en ny start i livet.

Picknick vid St Paul’s av Maeve Binchy
Maeve Binchy var en enastående produktiv författare, som när hon inte skrev på någon roman, pjäs eller artikel gärna lämnade ett bidrag till en tidning eller tidskrift i form av en nyskriven novell. Här presenteras ett fyrtiotal av hennes noveller.

Som om du inte fanns av Kate Eberlen
En finurligt konstruerad och annorlunda kärleksroman om den inre resa vi måste göra för att vi verkligen ska kunna möta vår själsfrände.

Trasdockan av Daniel Cole
Ett lik bestående av kroppsdelar från sex olika personer hittas. Den makabra upptäckten får namnet Trasdockan av pressen och detektiv Nathan Wolfe får ta hand om fallet. Mördaren hånar polisen genom att meddela pressen namnen på de personer han tänker döda härnäst. Kommer polisen kunna stoppa mördaren innan sex personer till mister livet? Trasdockan är en ny thriller som gripit läsarna världen över.

Den blå poetens kärlek av Lone Theils
Den blå poetens kärlek är en fristående fortsättning på Flickorna på Englandsbåten, Lone Thiels framgångsrika debut som deckarförfattare. I butik 27 juli.

Inte ett farväl av Michael Connelly
Harry Bosch arbetar återigen som privatdetektiv. En döende miljardär behöver hans hjälp och vill att Bosch ska ta reda på vad som hände med en kvinna från hans förflutna som försvann. Hon var hans livs kärlek och de väntade barn när hon en dag var borta. Vart tog hon vägen? Födde hon barnet? Dessutom behöver polisen hans hjälp med jakten på en våldtäktsman. Mannen har redan utfört flera hemska brott och han tycks inte sluta. Nu måste de stoppa honom innan fler kvinnor råkar illa ut.

Pocketnyheter

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante
Boken som var startskottet för den våg som svept över världen finns äntligen som pocket. Perfekt för den som är sugen att likt miljontals andra drabbas av Ferrantefebern.

Tripprapporter av Tone Schunnesson
Förra årets kanske mest uppmärksammade debutroman. En kompromisslös och poetisk resa in i en ung kvinnas mentala tillstånd. Nominerades till Borås Tidnings debutantpris.

När andetagen blir till luft av Paul Kalanithi
Vid trettiosex års ålder och i slutfaserna av sin läkarutbildning får Paul Kalanithi beskedet att han har lungcancer. När andetagen blir till luft är boken som Paul skrev de sista månaderna i livet. Han beskriver sina livsval och de frågor han brottas med. Vad gör livet värt att leva inför döden?

Allt är upplyst av Jonathan Safran Foer
Jonathan Safran Foer blev en litterär stjärna över en natt med sin debutroman från 2003. Nu finns den äntligen åter i pocket.

Några rader till Svartåns finaste krokodil av PeKå Englund
PeKå Englund följer upp framgången med debutromanen Född på en söndag med en rörande och djupt humoristisk roman om att våga ge livet en andra chans.