Elena Ferrantes kärlekstrilogi nu på svenska

Datum

16 Oktober 2017

Innan Elena Ferrante gjorde sensation världen över med berättelsen om de fantastiska väninnorna Elena och Lila i Neapelkvartetten, skrev hon en löst sammanhållen trilogi. Serien Cronache del mal d'amore, Berättelser om obesvarad kärlek, ger vi nu ut på svenska.

”En eftermiddag i april, alldeles efter lunch, meddelade min man att han tänkte lämna mig”. Så inleds den nya boken Dagar av ensamhet.

Här möter vi Olga, 38 år gammal och tvåbarnsmor. Chockad och övergiven står hon kvar i ruinerna av den familj hon och maken Mario byggt upp tillsammans. Olga har i tjugoårsåldern givit upp en spirande författarkarriär för att vara hemma med barnen och detta är alltså tacken för allt hon gjort! Olga hamnar i en djup personlig kris men klarar inte av att släppa taget om Mario utan blir alltmer handlingsförlamad och fixerad vid honom och hans nya kvinna. När Mario dyker upp på sina sporadiska besök i hemmet bemöter hon honom föraktfullt och hänsysnlöst och kastar glåpord efter honom. Förfallet tilltar när Olga varken kan betala el- eller telefonräkningarna och hon isolerar sig och barnen alltmer i lägenheten. Så småningom skymtar en väg ut ur mörkret när Olga inleder en relation till en granne i huset och plötsligt är det som hon som har övertaget.

Kritikerna är lyriska över Ferrantes berättelse:

”Hur otroligt bra Ferrante skriver, förmodligen alltid skrivit, blir tydligt när den sjutton år gamla Dagar av ensamhet nu kommer på svenska”, skriver Dagens Nyheter.

I Aftonbladet är man om möjligt ännu mer positiv:

”Hon är så skicklig, Ferrante. Så precis i sina iakttagelser och så förföriskt lätt att läsa. Berättarrösten hos hennes hjältinnor är obarmhärtigt glasklar. De melodramatiska scenerierna bär effektivt fram deras öden. Och ändå: så komplexa och mångbottnade romaner. Läs henne. Fortsätt läs henne.”

”Det är lysande litteratur”, konstaterar Arbetarbladet

Och Svenska Dagbladets recensent skriver:

”Elena Ferrante är en mästare på att skriva in det stora i de små liven utan att släppa greppet om närheten till de detaljer och skeenden och futtiga omständigheter som utgör våra livs fundament.”

Den andra boken i serien, Plågsam kärlek, kommer i mars.

Relaterat

Om boken

"En eftermiddag i april, alldeles efter lunch, meddelade min man att han tänkte lämna mig". Med de orden inleds Dagar av ensamhet av Elena Ferrante - en av tre kortromaner i en löst sammanhållen trilogi, Cronache del mal d´amore, Berättelser om obesvarad kärlek - som vi nu ger ut på svenska.

Den som berättar är Olga, 38 år gammal och tvåbarnsmor. Chockad och övergiven står hon kvar i ruinerna av den familj hon och maken Mario byggt upp tillsammans. Olga har i tjugoårsåldern givit upp en spirande författarkarriär för att vara hemma med barnen och detta är alltså tacken för allt hon gjort! Olga hamnar i en djup personlig kris men klarar inte av att släppa taget om Mario utan blir alltmer handlingsförlamad och fixerad vid honom och hans nya kvinna. När Mario dyker upp på sina sporadiska besök i hemmet bemöter hon honom föraktfullt och hänsysnlöst och kastar glåpord efter honom. Förfallet tilltar när Olga varken kan betala el- eller telefonräkningarna och hon isolerar sig och barnen alltmer i lägenheten. Så småningom skymtar en väg ut ur mörkret när Olga inleder en relation till en granne i huset och plötsligt är det som hon som har övertaget.

Läs mer

Elena Ferrante

Dagar av ensamhet

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv