Elena Ferrantes roman blir film

Datum

2 Mars 2020

Listan över skådespelare som axlat om till regissör är lång och kan snart utökas med ännu ett namn: Maggie Gyllenhaal. Enligt tidningen Deadline är skådespelaren från serien The Deuce aktuell som regissör till filmatiseringen av boken Skuggan av en dotter av Elena Ferrante. 

I Skuggan av en dotter får vi följa Leda, en skild medelålders kvinna som tar en paus från sitt hektiska liv som engelsklärare och moder, genom att ta en semester vid havet. Medans hennes barn är med deras far i Kanada, anammar Leda ett förvånansvärt liberalt liv i den lilla byn i södra Italien. Men hennes lugna tillflyktsort avbryts när hon möter en familj vars närvaro inte bara är oroande, utan även eventuellt hotande. Sedan tvingar en liten, till synes meningslös, händelse Leda att konfrontera de okonventionella valen hon har gjort som moder, samt konsekvenserna av dessa val på hela hennes familj. Semestern som startade som en lugn strävan efter en nystart och att upptäcka sig själv, blir snabbt en skrämmande historia om att möta gamla hemligheter och ett ouppklarat förflutet.

Det finns ännu inget premiärdatum för Skuggan av en dotter – men alla Ferrantefans där ute har mycket att se fram emot. Just nu går den andra säsongen av Min fantastiska väninna på HBO Nordic och den 9 juni ger Norstedts ut Ferrantes helt nyskrivna roman.

Relaterat

Om boken

Leda har för en tid sedan gått igenom en skilsmässa och lever för sitt arbete som engelsklärare, när hon inte ägnar hon sig åt sina två döttrar. När dessa är stora nog att flytta hemifrån väljer de att förena sig med sin far som är bosatt i Kanada. Leda fasar för att bo själv och tror att hon ska lida av ensamhetens gissel. Tvärtemot vad hon föreställer sig, blir ensamtillvaron en befrielse och hon känner sig helt enkelt lättad över att slippa ansvaret. Leda beslutar sig för att åka på semester vid havet, till en liten badort i södra Italien för att riktigt rå om sig själv. Men efter några dagars avkoppling i lugn och ro börjar saker hända som hotar hennes jämvikt. En skrikig och påflugen familj gör entré på stranden och de gör hotfulla utfall mot de övriga badgästerna. När ett av barnen i famljen tappar sin docka på stranden utlöses en räcka händelser som överskuggar hela semestervistelsen. Leda börjar rannsaka sig själv och de val hon gjort som maka och mor, kanske inte alltid vad man förväntar sig av en mamma.

Läs mer

Elena Ferrante

Skuggan av en dotter

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv