Norstedts bokcirkel: De vuxnas lögnaktiga liv av Elena Ferrante

Datum

18 November 2020

Efter framgångarna med Min fantastiska väninna och de övriga romanerna i Neapelkvartetten var vi många som längtade efter nyskrivet material från Elena Ferrante. Spekulationerna var många: skrev den hemlighetsfulle pseudonymen på något nytt och i så fall på vad eller hade hen slutat skriva? Tidigare i höstas fick vi svaret. De vuxnas lögnaktiga liv har klara beröringspunkter med Neapelkvartetten och övriga kortromaner av Ferrante rent tematiskt, men den skiljer sig också. Elena Ferrantes senaste roman är en perfekt bok för bokcirkeln. Här nedan bjuder vi på frågor att använda sig av.

Är du sugen på att starta en bokcirkel och vill ha mer generella tips så hittar du sådana här.

Använd gärna taggen #norstedtsbokcirkel i sociala medier så vi får följa era läsningar!

 

Frågor

Karaktärer i boken. Beskriv dem! Kände du igen dem från ditt eget liv eller hade de personlighetsdrag du kände igen dig själv i? Eller kanske var det precis tvärtom? Försök beskriva din upplevelse av karaktärerna. 

Miljöbeskrivningar i boken. Fanns det miljöbeskrivningar i boken? Hur användes de för att framställa till exempel en karaktärs sinnesstämning eller en ny scen?

Rytmen och språket i boken. Försök beskriva hur du upplevde rytmen och språket i berättelsen. Ändrade sig rytmen under berättelsens gång? Hade berättelsen och dess karaktärer ett språk som du tyckte om?

När, var, hur? Giovanna är en väldigt ung huvudperson när romanen börjar. Hennes födelsedatum anges noga. Vilket decennium utspelas romanen under? Finns det en stark tidskänsla i romanen, tycker du?

Platser. Romanen utspelas i huvudsak två olika områden i Neapel, San Giacomo dei Capri och Pascone. Vad kännetecknar dessa två områden och vilka bor där?

Familjen. Giovannas far lämnar så småningom familjen för att bli styvfar åt Giovannas bästa vänner Angela och Ida. Känner du igen den här situationen med otroheten och skilsmässan från någon annan roman av Ferrante? Likheter/olikheter i berättarperspektivet?

Giovanna söker i sin vilsenhet upp sin faster Vittoria. Vem är hon och vilken roll spelar Vittoria i romanen. Vilket är hennes förhållande till sin bror Andrea?

Symbolik. Ett armband har en väldigt symbolisk betydelse i romanen. Vad händer med den som har armbandet i sin ägo?

Relationer. Triangeln Giovanna-Giuliana-Roberto är en uppdaterad version av en triangel i Neapelkvartetten. Vilken roll spelar Roberto i Giovannas liv. Hur ser hennes relation till Giuliana ut? Är Giovanna och Giuliana verkligen vänner?

Slutet. Vad tror vi om romanens slut, kommer det en uppföljare tror vi?

Relaterat

Om boken

En ny roman av Elena Ferrante, författaren till Min fantastiska väninna.

I De vuxnas lögnaktiga liv befinner vi oss i det rika Neapel högt uppe på kullarna och det fattiga nere i gränderna. Här möter vi en rad Ferrante-typiska karaktärer men framför allt kretsar romanen kring Ferrantes nya protagonist Giovanna.

Den tolvåriga Giovanna får under en middag höra att hon liknar sin faster, en kvinna hon aldrig träffat. Det visar sig att Giovannas pappa inte alls är den välbeställde akademiker med gedigen borgerlig bakgrund som Giovanna alltid trott, utan att han vuxit upp i Neapels fattigkvarter. Giovanna söker upp sin faster och blir snabbt invigd i vuxenvärldens mörkare sidor där sanning och lögn lever sida vid sida.

Min fantastiska väninna var startskottet för Elena Ferrantes fyra romaner om vännerna Elena och Lila - och en litterär världssuccé. Neapelkvartetten blev snabbt ett fenomen och fann en stor skara hängivna läsare. Bara i Sverige har Elena Ferrantes böcker sålt i över en miljon exemplar vid det här laget. Världen över har hon sålt 14 miljoner böcker.

Läs mer

Elena Ferrante

De vuxnas lögnaktiga liv

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv