Upplösningen av Ferrantes Neapelkvartett är här

Datum

8 Juni 2017

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena är en av senare års största romansuccéer. Böckerna har orsakat Ferrantefeber hos en halv miljon läsare i Sverige och berört ytterligare miljontals världen över. Ferrantes böcker är lika mycket en uppväxtskildring som en politisk teckning av Italien, där relationen mellan de kvinnliga huvudkaraktärerna inte bara är central, utan verkens själva ryggrad. Det här är Ferrantes kvinnors berättelse och, samtidigt, en historieskrivning av ett samhälle i förändring. Och precis därför är den angelägen för miljontals människor världen över.

Berättelsen tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Hennes son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och är en etablerad akademiker. Men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett försök att nå Lila börjar Elena skriva romanen Min fantastiska väninna om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.

Den minutiöst skildrade vänskapen mellan Elena och Lila pendlar mellan sårande nonchalans och djupaste samhörighet. I den andra boken Hennes nya namn får den sin fortsättning när de båda flickorna mognar till unga kvinnor och tvingas betala ett smärtsamt pris för det, var och en på sitt vis.

I den tredje delen, Den som stannar, den som går, försöker Lila och Elena på olika sätt navigera genom det italienska 70-talet med all dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Båda känner sig vilsna i den moderna världen och söker sig till varandra. Elena befinner sig vid ett vägskäl i sitt äktenskap och Lila blir på nytt hennes förtrogna.

Nu lider resan mot sitt slut när den fjärde och avslutande delen av Neapelkvartetten släpps. I Det förlorade barnet tar än en gång Elenas och Lilas liv dramatiska vändningar och allt kullkastas. Läs de tre första kapitlen ur den nya boken här

Elena Ferrantes tre första romaner i Neapelkvartetten har hyllats av en enig kritikerkår:

”Klass, kön, språk, sex. Ferrante har en enastående förmåga att förvandla radikal samhällsteori till förtrollande berättelser.” – Expressen

”Succéroman av yppersta dignitet.” – Svenska Dagbladet

”En blivande klassiker.” – Kulturnyheterna i Sveriges Television

”Jag formaktligen älskar de här böckerna och man behöver läsa alla för att riktigt få en känsla för storheten.” – Anneli Dufva, Sveriges Radio

Tack för allt Elena och Lila!

Relaterat

Om boken

I den fjärde och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar den numera etablerade romanförfattaren Elena Greco tillbaka till Neapel för att kunna komma närmare sin älskare Nino Sarratore. Hon tvekar att ta upp kontakten med Lila, som numera är framgångsrik egenföretagare i databranschen, eftersom hon är rädd för att Lila ska ta över hennes liv. Men de träffas igen när de blir grannar för ett tag och hjälper varandra med barnen. Deras vänskap blir mer jämbördig i vuxen ålder, men än en gång tar båda deras liv dramatiska vändningar och allt kullkastas.

Läs mer

Elena Ferrante

Det förlorade barnet

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv